• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.2°C / 30.1°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.8°C / 26.9°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.0°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 20.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.8°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 26.6°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 30.3°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.9°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψηφιακή καινοτομία με θέα στον Ολυμπο

 • A-
 • A+

Στα χωριά απέναντι από τον Ολυμπο, ανάμεσα στην Ελασσόνα και την Κοζάνη, μια ψηφιακή κοινότητα που κλείνει φέτος 10 χρόνια ζωής συνεχίζει τη δράση της, παράγοντας συνεχώς καλές ειδήσεις και αποτελώντας ένα θετικό παράδειγμα συμμετοχικότητας από τα κάτω.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η «Εφ.Συν.» ασχολείται με το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr (ρεπορτάζ στις 22 Νοεμβρίου 2015 και στις 30 Ιανουαρίου 2017), αλλά φαίνεται ότι δεν θα είναι και η τελευταία, αφού είναι πανευρωπαϊκή πια είδηση.

Το Sarantaporo.gr παρέλαβε στις αρχές του Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες το πρώτο βραβείο ενός σημαντικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρυζωνικότητα, του European Broadband Awards 2019, με άριστη βαθμολογία στην κατηγορία «δημιουργίας ζήτησης και χρήσης συνδεσιμότητας».

Αυτό που κάνει η ομάδα ως ψηφιακή κοινότητα, σε πρώτο επίπεδο, είναι η οικοδόμηση μιας σύγχρονης τηλεπικοινωνιακής υποδομής για ευρυζωνικότητα στα 15 χωριά της περιοχής στον Δήμο Ελασσόνας.

Διακρίθηκε, όμως, σε σχέση με τις άλλες υποψηφιότητες για το βραβείο κυρίως για το βάρος που δίνει στον ψηφιακό αλφαβητισμό, μοιράζοντας τη γνώση σε όσους συμμετέχουν με δράσεις εκπαίδευσης, σεμινάρια και απομακρυσμένη υποστήριξη, χτίζοντας ψηφιακές δεξιότητες σε μια περιοχή που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν είχε καν εύκολη πρόσβαση σε ευρυζωνική σύνδεση. Αλλά κάνει και πολύ περισσότερα.

Η αρχική ομάδα συγκροτήθηκε εθελοντικά το 2010 με σκοπό να φτιάξει μια σελίδα για το Σαραντάπορο, το χωριό των περισσότερων μελών, γρήγορα όμως φάνηκε ότι έπρεπε να δουλέψουν και πάνω στις τεχνολογικές υποδομές με πρώτη και σημαντικότερη τη δυνατότητα πρόσβασης της περιοχής και των κατοίκων στο δίκτυο.

Τότε στο χωριό έγινε κοινός τόπος ότι μπορούσες να «μπεις στο ίντερνετ» δωρεάν, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν πρώτα πρώτα τα νέα παιδιά και οι μαθητές σε μια περιοχή που πάσχιζε και πασχίζει ακόμα να κρατήσει τους νέους στον τόπο τους. Σταδιακά ήρθαν και οι νέες προκλήσεις, με πρώτο μέλημα την ανάπτυξη των υποδομών.

Το Sarantaporo.gr βλέπει τον εαυτό του ως «κοινό αγαθό», ως πόρο ανοιχτό προς όλους και διαχειρίσιμο από όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτόν, ακολουθώντας το παράδειγμα των ασύρματων και ενσύρματων κοινοτικών δικτύων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Από το 2013 λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο την ανάπτυξη ενός κοινοτικού ασύρματου δικτύου σε γεωγραφικά απομονωμένες και ψηφιακά αποκλεισμένες αγροτικές περιοχές, αλλά και την τόνωση της συμμετοχής των κατοίκων της περιοχής με σκοπό να μαθαίνουν να συντηρούν τις υποδομές και να αλληλοϋποστηρίζονται αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα και αναπτύσσοντας τη δράση τους.

Η τοπική ψηφιακή τηλεπικοινωνιακή υποδομή που έχει δημιουργηθεί, πέραν της δυνατότητας πρόσβασης στο δίκτυο που δίνει για τους κατοίκους της περιοχής, αποτελεί σήμερα και ένα εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης για τους ντόπιους επιχειρηματίες, με αγρότες και κτηνοτρόφους να αξιοποιούν ήδη την προσβασιμότητα για να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τη γεωργική τους εκμετάλλευση ή την επιχείρησή τους.

Το μέλλον

Οσον αφορά τα σχέδια για το μέλλον, όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Χρυσός, μέλος της ομάδας, «σε αυτή τη φάση συνεχίζουμε την επέκταση του δικτύου μας προς τις φάρμες κτηνοτρόφων της περιοχής, ετοιμάζουμε ένα μικρό πιλοτικό με χρήση αισθητήρων για υλοποίηση μιας λύσης Internet of Things για τους αγρότες της περιοχής, συζητάμε το ενδεχόμενο υλοποίησης μιας λύσης απομακρυσμένης φροντίδας για ηλικιωμένους σε συνεργασία με το CommonsLab του Ηρακλείου Κρήτης και εξετάζουμε τρόπους να επεκτείνουμε τα σεμινάρια ψηφιακού αλφαβητισμού στην περιοχή».

Για όσους ενδιαφέρονται η σελίδα www.sarantaporo.gr είναι γεμάτη από πληροφορίες και φαίνεται ότι σύντομα θα προσφέρει και νέες καλές ειδήσεις για τις ψηφιακές κοινότητες της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδικτυακή έρευνα από τον Δήμο Πειραιά για τις μετακινήσεις
Διαδικτυακή έρευνα διεξάγει ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο σχεδίου το οποίο στόχο έχει να οργανώσει τις απαραίτητες και επιθυμητές παρεμβάσεις για τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα.
Διαδικτυακή έρευνα από τον Δήμο Πειραιά για τις μετακινήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δοκιμασία και για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την αντοχή των δικτύων δηλώνουν μηχανικοί και στελέχη των μεγάλων εταιρειών ● Οι συστάσεις του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στους Ελληνες...
Δοκιμασία και για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εβαλαν τα γυαλιά» σε Intel και IBM
Ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ δημιούργησε τη γρηγορότερη μνήμη RAM στον κόσμο αξιοποιώντας την αποθήκευση φωτός αντί για ηλεκτρικό ρεύμα. Δέκα χρόνια προσπαθειών οδήγησαν στο επιστημονικό επίτευγμα που δημοσιεύθηκε...
«Εβαλαν τα γυαλιά» σε Intel και IBM
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
WiFi και «έξυπνο» εισιτήριο αλλάζουν τις συγκοινωνίες
«Εξυπνο» εισιτήριο, που θα τροφοδοτείται από κάθε κάρτα και θα χρησιμοποιείται σε όλες τις οδικές συγκοινωνίες, δημόσιες και ιδιωτικές, προβλέπει η σημαντικότερη δράση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
WiFi και «έξυπνο» εισιτήριο αλλάζουν τις συγκοινωνίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφιακή Πολιτική και ΟΤΑ
Επενδύσεις συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ έως το 2022 για δίκτυα νέας γενιάς και υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ περιλαμβάνονται στα έργα που δρομολογεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Ψηφιακή Πολιτική και ΟΤΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας