• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.1°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 17.6°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 19.1°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.5°C
  0 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 21.0°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 18.3°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  0 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς στήνεται ένα κομματικό παραμάγαζο

 • A-
 • A+
Είτε είναι μέλη-στελέχη της Ν.Δ. είτε έχουν στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό ή υπουργούς, η πλειονότητα των νεοδιορισθέντων έχουν σαφές γαλάζιο πολιτικό προφίλ και –κατά τους ειδικούς– είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται ο απόλυτος έλεγχος ενός ιδιαίτερα κρίσιμου για τη δημόσια διοίκηση φορέα

Σε απόπειρα μετατροπής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε κομματικό παραμάγαζο παραπέμπουν οι επιλογές της κυβέρνησης Ν.Δ. σε πρόσωπα που στελεχώνουν το διοικητικό του συμβούλιο.

Παρότι -όπως θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς- και επί προηγούμενων κυβερνήσεων υπήρξαν επιλογές προσώπων με πολιτικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με επαΐοντες περί τη Δημόσια Διοίκηση, επί σημερινής κυβέρνησης είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται ο πλήρης έλεγχος του ΕΚΔΔΑ, με σαφή μάλιστα τάση υποβάθμισης τυπικών και ουσιαστικών προσόντων στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του.

Ας δούμε ποιοι -ανάμεσα σε άλλους- μετέχουν στο 15μελές διοικητικό συμβούλιο του εθνικού στρατηγικού φορέα που έχει στόχο την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης και την αναβάθμιση του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού.

◼ Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ έχει διοριστεί με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, ο υποψήφιος διδάκτορας στον Τομέα Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου (ΕΚΠΑ), Δ. Κυριακόπουλος. Στέλεχος της Ν.Δ. ο ίδιος, έχει εκλεγεί από τον περσινό Δεκέμβρη μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Με την έως σήμερα συνήθη πρακτική, τοποθετούνταν πανεπιστημιακοί στη θέση του προέδρου του ΕΚΔΔΑ. Νεοδημοκρατικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο νυν πρόεδρος επελέγη προκειμένου να διευκολυνθεί η κάθοδός του σε επόμενες βουλευτικές εκλογές. Εσωτερικοί ανταγωνισμοί αποτελούν την αφορμή για τις παραπάνω τοποθετήσεις; Η αλήθεια είναι πως ο κ. Κυριακόπουλος έδειξε με τις πρώτες του αποφάσεις ότι φροντίζει ιδιαιτέρως τις δημόσιες σχέσεις του: ενέκρινε δαπάνες 3.500 ευρώ (από τον κρατικό προϋπολογισμό εννοείται) για την προμήθεια καλαθιών με κρασιά για τις δημόσιες σχέσεις του φορέα ενόψει χριστουγεννιάτικων γιορτών.

◼ Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ διορίστηκε ο Β.Ν. Γκατζάρας. Απόφοιτος της ΕΣΔΔΑ ο ίδιος, με μεταπτυχιακές σπουδές (ΕΚΠΑ και Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών), διαθέτει αναμφισβήτητα τυπικά προσόντα. Ωστόσο, κακές γλώσσες σχολιάζουν ότι προτιμήθηκε ένας νεοδιοριστέος υπάλληλος, χωρίς εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, έναντι άλλων με μεγαλύτερη εμπειρία, λόγω κομματικής προσήλωσης. Ο κ. Γκατζάρας ήταν αντιπρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μεταξύ 2005-2007.

◼ Στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου έχει τοποθετηθεί ο Π. Μπαλτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αθλητιατρικής, με ακαδημαϊκές περγαμηνές. Τι σχέση, όμως, έχει ένας αθλητίατρος με τη δημόσια διοίκηση, αναρωτιούνται ορισμένοι. Η απάντηση πιθανόν να βρίσκεται στη στενή σχέση που έχει ο κ. Μπαλτόπουλος με τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη, με απόφαση του οποίου είχε διοριστεί το 2014 μέλος του Δ.Σ. του Ωνασείου.

◼ Μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΔΔΑ ορίστηκε επίσης ο Π. Αλωνιστιώ- της, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στο Μαξίμου, όπου υπηρετεί ως ειδικός συνεργάτης στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού.

◼ Στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου μετέχουν εκπρόσωποι φορέων, όπως συνδικαλιστικά όργανα αιρετών (ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ) και εργαζομένων (ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ). «Γαλάζιο» και το προφίλ του εκπροσώπου της ΕΝΠΕ, Γ. Βλάχου, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., αναπληρωτή γραμματέα του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κυβερνώντος κόμματος και συνεργάτη του Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, Δ. Καφαντάρης, πρώην δήμαρχος (νυν δημοτικός σύμβουλος) Πύλου, με στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Στη συνδικαλιστική οργάνωση της Ν.Δ., ΔΑΚΕ-ΟΤΑ, ανήκει ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Σπ. Πολυζώης. Οσον αφορά τον εκπρόσωπο της Ενωσης Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου, είναι ο Δ. Κιρμικίρογλου, πρόεδρος της Ενωσης Αποφοίτων, ο οποίος… τυγχάνει και διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη.

Τέλος, στο Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Ερευνας και Καινοτομιών του ΕΚΔΔΑ, διευθυντής ορίστηκε ο Γ. Χαλκιάς με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στον Δήμο Αθηναίων (υπάλληλος ΚΕΠ), με πορεία στο παρελθόν -εκτός από τη Ν.Δ.- σε ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Με άλλα λόγια, η Ν.Δ. ελέγχει πλήρως τη λειτουργία ενός ιδιαίτερα κρίσιμου για τη δημόσια διοίκηση φορέα, που έχει αναλάβει την επιμόρφωση χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων και τη λειτουργία της ΕΣΔΔΑ, που τροφοδοτεί ετησίως το Δημόσιο με περίπου εκατό αποφοίτους με υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Ενός φορέα που -επιπλέον- διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαφώνησαν εφ’ όλης της ύλης
Εντονη κριτική ασκήθηκε από την ΑΔΕΔΥ στην πολιτική του Τ. Θεοδωρικάκου για τις προσλήψεις, την κινητικότητα, τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων και άλλα θέματα της δημόσιας διοίκησης.
Διαφώνησαν εφ’ όλης της ύλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπαναχώρηση από Ν.Δ., δεν περνά στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η προεκλογική εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους αν και η σχετική ρύθμιση είχε εξαγγελθεί από τον σημερινό πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο...
Υπαναχώρηση από Ν.Δ., δεν περνά στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ για τις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων
«Επί του παρόντος ισχύει η υφιστάμενη νομοθεσία» και, επομένως, οι Οικονομικές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων συνεδριάζουν με το ισχύον καθεστώς, διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το...
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ για τις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων διαδικασιών για την ανάδειξη προέδρων δημοτικών κοινοτήτων πληθυσμού άνω των 300 κατοίκων «ανοίγει» η πρόσφατη απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στον αέρα πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστροφή στον... Φιλόδημο
Την ύπαρξη «μειονεκτημάτων» που πρέπει να διορθωθούν άμεσα παραδέχθηκε για το πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Επιστροφή στον... Φιλόδημο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας