Πλήθος εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς διαμαρτυρήθηκε ενάντια στις ομαδικές απολύσεις νωρίς το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου επί της οδού Αμερικής 4 στο κέντρο της Αθήνας.
Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) και τα σωματεία εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς μετά την απόλυση 24 εργαζομένων, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να μετακινηθούν εθελοντικά από τη μονάδα RBU (διαχείριση «κόκκινων» δανείων) στη νέα εταιρεία Ιntrum Ηellas.
Η ΟΤΟΕ σε χθεσινή ανακοίνωσή της ζήτησε την άμεση ανάκληση των απολύσεων και τις χαρακτήρισε «αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις».
Συναντήσεις με Αχτσιόγλου και Γεννηματά
Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας ενημέρωσε σήμερα την Έφη Αχτσιόγλου και την Φώφη Γεννηματά. Η πρώτη έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας με εκπροσώπους των εργαζομένων και εκδικητικές απολύσεις «ως συνέχεια της αναγκαστικής άδειας και των εκβιαστικών πρακτικών σε βάρος των συνολικά 350 υπαλλήλων που αρνήθηκαν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προέβλεπε ρητά ότι η μετακίνηση θα ήταν μόνο εθελοντική».
Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «προ μηνών αναδείξαμε τη σοβαρότητα του θέματος επιμένοντας τόσο σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων όσο και με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ότι η Τράπεζα Πειραιώς οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία στην οποία έχει δεσμευτεί και να εγκαταλείψει κάθε εκβιαστική πρακτική σε βάρος των εργαζομένων».
«Καλέσαμε επανειλημμένα το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να προστατεύσει τους εργαζόμενους από κάθε καταχρηστική ενέργεια εις βάρος τους, αλλά το υπουργείο τήρησε σιγή ιχθύος. Σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η στάση του υπουργείου Εργασίας ενθάρρυνε την εργοδοτική αυθαιρεσία.Απαιτούμε την άμεση παρέμβασή του έστω και τώρα για την ανάκληση όλων των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, την τήρηση της συμφωνίας διοίκησης-εργαζομένων και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων» δήλωσε η πρώην υπουργός.
Στη συνέχεια το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις εργαζομένων, «που καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ” και καταγγέλλει πως η τράπεζα παραβιάζει “κατάφωρα τη συμφωνία που η ίδια είχε συνάψει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων».
«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης επιβεβαιώνουν πως με τη στάση τους, την απονεύρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, και την αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που νομοθέτησαν, όχι απλά δεν ανακόπτουν αλλά ενθαρρύνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία. Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα ώστε να ανακληθούν έστω και τώρα οι απολύσεις των εργαζομένων» κατέληξε η Κουμουνδούρου.
Παράλληλα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε «από την κυβέρνηση να παρέμβει τώρα, ώστε οι απολύσεις να ακυρωθούν. Αλλοίμονο αν οι Τράπεζες -που έχουν στηριχθεί με χρήματα του ελληνικού λαού – αφεθούν ασύδοτες και στα θέματα της απασχόλησης».
Και σχολίασε πως «ό,τι δεν έγινε στην καρδιά της κρίσης, γίνεται τώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρεί σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων Κίνηση που δημιουργεί κινδύνους για μαζικές απολύσεις στις Τράπεζες».
Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη.
