• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 26.3°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 25.5°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 25.0°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 22.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 22.8°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.5°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 24.7°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  82%
ΕUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κρατήστε τον λόγο σας για τα ΚΔΑΠ»

 • A-
 • A+

Την τήρηση των υποσχέσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη θεσμική κατοχύρωση των δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και τη μονιμοποίησή τους στις συγκεκριμένες δομές ζητούν οι εργαζόμενοι, αλλά κυρίως οι ίδιες οι οικογένειες περισσότερων από 70.000 ωφελούμενων παιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Τα ΚΔΑΠ είναι δομές που επιτελούν σημαντικό έργο για την απασχόληση των παιδιών 5-12 ετών σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου, με δημιουργικές δραστηριότητες όπως θεατρική, μουσειακή, περιβαλλοντική αγωγή, μουσική προπαιδεία, καλλιτεχνικά εργαστήρια, γυμναστική κ.λπ.

Ο ρόλος τους είναι κομβικός ιδιαίτερα για παιδιά απομακρυσμένων περιοχών, με λιγότερες ευκαιρίες ψυχαγωγίας, αλλά και για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σήμερα λειτουργούν 445 ΚΔΑΠ και 83 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στα οποία φιλοξενούνται 67.497 παιδιά και 4.531 παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες για απένταξη των ΚΔΑΠ από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, ενώ από κυβερνητικής πλευράς τηρείται σιγή ιχθύος για το μέλλον των δομών και των περίπου 2.500 εργαζομένων.

«Τα ΚΔΑΠ χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”, το ίδιο που χρηματοδοτεί και τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Το πρόγραμμα θα λήξει οριστικά το 2022, ωστόσο το τελευταίο διάστημα διακινούνται πληροφορίες για πρόωρη εξαίρεση των ΚΔΑΠ, χωρίς να υπάρχει διάψευση από την πλευρά της κυβέρνησης», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Παπαχατζής, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Το πρόγραμμα συντονίζει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), και ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, λέει στην «Εφ.Συν.» πως απαιτείται συνολική λύση και εξεύρεση δημόσιων πόρων για τη συνέχισή του, όχι μόνο για τα ΚΔΑΠ αλλά και για τους παιδικούς σταθμούς:

«Το 2014 η κρατική συμμετοχή στο πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής Ζωής ήταν μόλις 12 εκατομμύρια. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμεύσει πόρους 212 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του 2018 (από τα 280 εκατ. που απαιτούνται συνολικά) ώστε σταδιακά να περιέλθει η λειτουργία των δομών αυτών στο κράτος. Είναι κρίσιμης σημασίας να διασφαλιστεί αυτή η χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη λειτουργία τόσο των παιδικών σταθμών όσο και των ΚΔΑΠ».

Οι ιδιώτες

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Θ. Γκοτσόπουλος λέει στην «Εφ.Συν.» πως απαιτείται συνολική λύση και εξεύρεση δημόσιων πόρων

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένη δραστηριότητα ιδιωτικών ΚΔΑΠ που επίσης ωφελούνται από τα vouchers, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ. «Παρόλο που η χρηματοδότηση για κάθε παιδί είναι σχετικά μικρή (σ.σ. περίπου 1.300 ευρώ/έτος), σε μια μεγάλη κλίμακα υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους με πολύ μικρό λειτουργικό κόστος», λέει ο κ. Γκοτσόπουλος.

Αν η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει κι άλλο το ποσό των vouchers, τότε οι ιδιώτες με μεγάλες σε δυναμικότητα δομές (π.χ. 100 παιδιών) και «ελαστικώς» απασχολούμενο προσωπικό θα βγουν ωφελημένοι, αφού θα χάσουν μεν ένα μικρό μέρος του κέρδους τους, αλλά όλα τα μικρά ΚΔΑΠ των δήμων και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου πηγαίνουν π.χ. 15 έως 25 παιδιά, θα κλείσουν καθώς δεν θα μπορούν να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΚΔΑΠ Γ. Παπαχατζής τονίζει ότι το τελευταίο διάστημα διακινούνται πληροφορίες για πρόωρη εξαίρεση των ΚΔΑΠ από το ΕΣΠΑ, χωρίς να υπάρχει διάψευση από την πλευρά της κυβέρνησης

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΚΔΑΠ τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως ο Σύλλογος έχει προτείνει ένα δίκαιο σύστημα χρηματοδότησης σύμφωνα με το οποίο κάθε δομή θα λαμβάνει ακριβώς όσα χρήματα χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία της:

«Με το ισχύον σύστημα χρηματοδότησης μέσω των “vouchers” προκύπτουν αδικίες και χρηματοδοτικές ανισότητες καθώς οι δομές με πολύ μικρή δυναμικότητα λαμβάνουν πολύ μικρό συνολικό ετήσιο ποσό και έτσι δεν καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας τους, ενώ οι δομές με τεράστια δυναμικότητα στις οποίες εγκρίνονται εκατοντάδες παιδιά λαμβάνουν ποσά αναντίστοιχα μεγάλα με τις πραγματικές τους ανάγκες. Χρήματα τα οποία είτε χρησιμοποιούνται σε άλλες δράσεις των ΟΤΑ είτε απλά... εξαφανίζονται», εξηγεί ο κ. Παπαχατζής, τονίζοντας πως για τα ΚΔΑΠ σήμερα η εθνική συμμετοχή ξεπερνά τα 110 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μπορεί να μειωθεί μέχρι και στα 60 εκατομμύρια.

Επί υπουργίας Χαρίτση στο υπουργείο Εσωτερικών συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εργαζομένων και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης ώστε να προχωρήσει η διαδικασία νομοθετικής ρύθμισης για τη μονιμοποίηση των ΚΔΑΠ με τη σύσταση οργανικών θέσεων στα οργανογράμματα των δήμων και προκήρυξη των θέσεων αυτών μέσω ΑΣΕΠ. «Η ομάδα αυτή απενεργοποιήθηκε με την αλλαγή της κυβέρνησης και δεν έχουμε πάρει καμία ειδοποίηση από την παρούσα ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας. Εχουμε ζητήσει συνάντηση τόσο με τον κ. Θεοδωρικάκο όσο και με την αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, χωρίς όμως ακόμα το αίτημά μας να έχει γίνει δεκτό», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Παπαχατζής.

Οι υποσχέσεις

Προεκλογικά, πάντως, τα στελέχη της Ν.Δ. δήλωναν στο πλευρό των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και των οικογενειών που ωφελούνται. Οπως αναφέρει ο κ. Παπαχατζής, σε συνάντηση στη Βουλή με τον ΠΑΣΕΚΔΑΠ οι κ. Γεωργαντάς και Τσιάρας εκ μέρους της Ν.Δ. «μας ξεκαθάρισαν μεταξύ άλλων πως αποτελούμε μια πολύ ειδική κατηγορία συμβασιούχων, που καλύπτουμε τις τρεις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει το κόμμα τους ώστε να συμφωνήσει στο να προχωρήσει με πολιτικές πρωτοβουλίες η μονιμοποίηση του θεσμού», δέσμευση που ειδικά ο κ. Γεωργαντάς είχε επαναλάβει και σε νεότερη συνάντηση με τον Σύλλογο, από τη θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες για μείωση των θέσεων ή ακόμα και για ολοκληρωτικό τερματισμό της λειτουργίας των ΚΔΑΠ πληθαίνουν. Το θέμα έθεσε επισήμως στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (χωρίς να υπάρξει διάψευση) ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κάνοντας λόγο για πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να απεντάξει από το ΕΣΠΑ τα ΚΔΑΠ ύστερα από πιέσεις των ιδιοκτητών παιδικών σταθμών ή άλλων εξωσχολικών δραστηριοτήτων, που προφανώς θα ωφεληθούν αν καταργηθεί ή μειωθεί η δημόσιου χαρακτήρα απογευματινή απασχόληση των παιδιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευαισθησία και δράσεις στη γιορτή συμπερίληψης για τα ΑμεΑ
Μια μεγάλη συμβολική συμπεριληπτική γιορτή διοργανώθηκε από τον Δήμο του Αγίου Δημητρίου με κοινό αδιαπραγμάτευτο αίτημα την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους και κοινωνικές δομές.
Ευαισθησία και δράσεις στη γιορτή συμπερίληψης για τα ΑμεΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο παρά ένα υπέγραψαν τη σύμβαση για το Πάρκο
Επειτα από αγώνα 30 ετών στη Δυτική Θεσσαλονίκη και οριακά προτού εκπνεύσει η προθεσμία για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ υπογράφηκε η σύμβαση που θα μετατρέψει το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο.
Στο παρά ένα υπέγραψαν τη σύμβαση για το Πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρωτοβουλία του Δήμου Γαλατσίου για την απασχόληση ενηλίκων ΑμεΑ
Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες θα είναι εντελώς δωρεάν και θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία των εξυπηρετούμενων.
Πρωτοβουλία του Δήμου Γαλατσίου για την απασχόληση ενηλίκων ΑμεΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο κύμα απολύσεων στον δήμο Καλαμαριάς
Διώχουν έμπειρους και αποδοτικούς ΑμεΑ εργαζόμενους και μοιράζουν χρήμα σε «ημετέρους» ● Επιστολή διαμαρτυρίας από την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ στον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλλη.
Νέο κύμα απολύσεων στον δήμο Καλαμαριάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φώτισε με το φως που έχασε
Πέθανε πρόωρα ο Θεόδωρος Κώνστας, ο πρώτος Ελληνας τυφλός ξεναγός, αφήνοντας σπουδαίο έργο για τα δικαιώματα των ανθρώπων με οπτική αναπηρία.
Φώτισε με το φως που έχασε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεγράφη από τη Ν.Δ. ο φιλοχουντικός αντιδήμαρχος Στυλίδας
Η κεντρική επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας διέγραψε από μέλος του κόμματος τον Χριστόφορο Ανδρίτσο, ο οποίος είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στη Στυλίδα και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής...
Διεγράφη από τη Ν.Δ. ο φιλοχουντικός αντιδήμαρχος Στυλίδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας