• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.3°C / 16.2°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 15.2°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 16.2°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 10.3°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.1°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.9°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.5°C / 16.4°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 15.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  0 BF
  80%

Στιγμιότυπο από παλαιότερη απεργιακή κινητοποίηση στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επίθεση του ΣΕΒ στους λιμενεργάτες

 • A-
 • A+

Ενα εργασιακό δικαίωμα που κέρδισαν το 2018 οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις και αφορά την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στις 2 Δεκεμβρίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με την οποία ζητά την ακύρωση σχετικής εγκυκλίου του ΕΦΚΑ του 2018, που εντάσσει όλους τους λιμενεργάτες στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ (Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά) καταγγέλλει ότι ενημερώθηκε για την προσφυγή και για την εκδίκαση της υπόθεσης μόλις στις 6 Νοεμβρίου από τη γραμματεία του ΣτΕ.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2018 και μετά από συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Ναυτιλίας και Εργασίας και συγκεκριμένα των υπουργών Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ σχετική εγκύκλιος με αριθμό 46 (15-10-2018) η οποία ενέτασσε όλους τους λιμενεργάτες στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα και οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco οι οποίοι μέχρι τότε δεν το είχαν.

Αντίθετα οι λιμενεργάτες στην προβλήτα Ι του ΟΛΠ εντάσσονταν στη συγκεκριμένη ασφαλιστική κατηγορία.

Ο ΣΕΒ με την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητά την ακύρωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου και την εξαίρεση των εργαζομένων από την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Στην προσφυγή του ανάμεσα στ' άλλα αναφέρει ότι ο χώρος του λιμανιού του Πειραιά όπου βρίσκονται οι δύο προβλήτες (ΙΙ και ΙΙΙ) δεν είναι «λιμενικός χώρος».

Θυμίζουμε ότι ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα, είχε αποστείλει έγγραφο στο υπουργείο Εργασίας στο οποίο ανέφερε ότι με βάση τις διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης, οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ βρίσκονται εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης του ΟΛΠ και αποτελούν τμήματα του εμπορικού λιμένα του Πειραιά.

Η προσφυγή του ΣΕΒ έχει προκαλέσει την οργή των εργαζομένων οι οποίοι μιλούν για «επίθεση της Cosco, της Dport, της κυβέρνησης, των κομμάτων του κεφαλαίου ενάντια στον κλάδο των λιμενεργατών συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά».

Επίσης στέλνουν μήνυμα ότι αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζομένους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ η ακύρωση ένταξης των λιμενεργατών στα βαρέα και ανθυγιεινά. «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη δική τους πραγματικότητα που θέλει να ζούμε χωρίς δικαιώματα, χωρίς ΣΣΕ που να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες.

Αλλωστε και τα τελευταία εργατικά ατυχήματα μέσα στο λιμάνι επιβεβαιώνουν ότι μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμα υλικά. Εμείς με τη δική μας δουλειά πάνω στα σακατεμένα κορμιά, φέραμε το λιμάνι στην 1η θέση στη Μεσόγειο» αναφέρουν.

Τα Τμήματα Εργασίας και Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν «προκλητική» την προσφυγή του ΣΕΒ και επισημαίνουν ότι με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ το 2018 αποκαταστάθηκε μια αδικία που ξεκίνησε το 2010, όταν πέρασε στη διαχείριση της Cosco ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά.

«Η τότε κυβέρνηση αλλά και εκείνες που τη διαδέχτηκαν κρυπτόμενες πίσω από προσχηματικές ερμηνείες, για το αν οι προβλήτες αποτελούν λιμάνι ή λιμενική εγκατάσταση, ανέχτηκαν τη διάκριση μεταξύ των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι ενώ εργάζονται στο ίδιο επάγγελμα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες, δεν εντάσσονταν στις διατάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών» αναφέρουν και υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε αποφασιστικά τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και νομοθέτηση όταν είχε την κυβερνητική ευθύνη χωρίς να υποκύψει σε πιέσεις, όπως αυτές του ΣΕΒ.


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέντε ναυτεργατικά σωματεία άλλαξαν την ημέρα απεργίας για τις 10 Ιουνίου
Αλλαγές υπάρχουν για την προγραμματισμένη πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων για αύριο Πέμπτη 3 Ιουνίου που είχαν εξαγγείλει 13 ναυτεργατικά σωματεία.
Πέντε ναυτεργατικά σωματεία άλλαξαν την ημέρα απεργίας για τις 10 Ιουνίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση ναυτεργατών κατά της πολιτικής της κυβέρνησης
Πληρώματα από πλοία που βρίσκονται στον Πειραιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των 13 ναυτεργατικών σωματείων που έχουν προκηρύξει την απεργία και συμμετείχαν στην συγκέντρωση έξω από το πλοίο «Blue Star Delos»...
Συγκέντρωση ναυτεργατών κατά της πολιτικής της κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία ναυτεργατών, δεμένα τα πλοία στο λιμάνι Πειραιά
Κανένα πλοίο δεν αποπλέει από το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τα μεσάνυχτα, από το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής παμπειραϊκής απεργίας που πραγματοποιούν 5 ναυτεργατικά σωματεία.
Απεργία ναυτεργατών, δεμένα τα πλοία στο λιμάνι Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην απεργία για το ασφαλιστικό και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ
Και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ θα συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου που εξήγγειλαν τα συνδικάτα για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση. Έτσι με προβλήματα θα...
Στην απεργία για το ασφαλιστικό και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια τη Δευτέρα
Απεργία σε όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Άγνωστο παραμένει εάν η απεργία θα κλιμακωθεί ή όχι. Αυτό θα...
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια τη Δευτέρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας