Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ, ένας εργάτης νεκρός
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ, ένας εργάτης νεκρός

  • A-
  • A+

Τραγωδία στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας. Έκρηξη σημειώθηκε στον χώρο των ηλεκτροκάμινων της βιομηχανίας. Ένας 55χρόνος πατέρας τριών παιδιών, που κατάγεται από το χωριό Μαλεσίνα και εργαζόταν για χρόνια στο εργοστάσιο, ανασύρθηκε νεκρός.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνουν ότι το τραγικό δυστύχημα συνέβη νωρίς το πρωί, στο τμήμα της κοκκοποίησης, εκεί δηλαδή που το μετάλλευμα βρίσκεται στην τελική του φάση. Όπως μάλιστα εξηγούν, η κοκκοποίηση γίνεται με χρήση οξυγόνου. Σ' εκείνο το σημείο, όπως τονίζουν, κάτω από άγνωστες συνθήκες, προκλήθηκε έκρηξη και ο εργαζόμενος βρήκε τραγικό θάνατο, γιατί ήταν πολύ κοντά. Σε κοντινή απόσταση ήταν άλλοι τρεις εργαζόμενοι, χωρίς όμως να πάθει κάποιος κάτι.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων κάνουν λόγο για «απαξίωση του εργοστασίου», το τελευταίο διάστημα, για «συντηρήσεις οι οποίες δεν γίνονται στο χρόνο τους» και ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και τα σχέδιά της σε σχέση με το μέλλον της βιομηχανίας.

Μάλιστα στη Λάρυμνα αναμένουν και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΛΑΡΚΟ, για να έχουν μια συζήτηση μαζί του ελπίζοντας να πάρουν κάποιες απαντήσεις.

Πριν από 48 ώρες, είχε καταγγελθεί και πάλι παρόμοιο συμβάν, χωρίς ωστόσο να τραυματιστούν εργαζόμενοι, γεγονός το οποίο το αποδίδουν σε θέμα τύχης.

Επανεξέταση και αυστηροποίηση της ασφάλειας των εργαζομένων, ζητάει η ΓΣΕΕ

Τη θλίψη και την οργή της για το νέο εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι μέσα σε ένα πεντάμηνο, δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ δούλευαν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

«Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο τομέας ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, χρειάζεται επανεξέταση και αυστηροποίηση» επισημαίνει η ΓΣΕΕ, προσθέτοντας πως είναι «αδιανόητο να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές στους χώρους εργασίας, χωρίς σχεδόν ποτέ, να αποδίδονται ευθύνες».

Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη στήριξή της στους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και καλεί τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα «να εξετάσουν άμεσα τα αίτια του δυστυχήματος, να αποδοθούν εδώ και τώρα ευθύνες, όπου και σε όποιους αναλογούν και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους».

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του, εκφράζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Δέσμευση από την πλευρά μας να διερευνήσουμε τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου ανήκουν, το ταχύτερο», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο δυστύχημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση διερεύνηση και απόδοση ευθυνών

«Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής  του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο του εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, σε ένα προαναγγελθέν εργατικό ατύχημα, καθώς το σωματείο της εταιρείας είχε επανειλημμένα καταγγείλει την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας και την κακή συντήρηση των μηχανημάτων, ενώ μόλις τη Δευτέρα υπήρξε σοβαρό ατύχημα στην εταιρεία.

Όπως φάνηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο  σήμερα, η υποχρηματοδότηση της εταιρείας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η μείωση του προσωπικού και οι ελλείψεις σε μέτρα προστασίας, δημιουργούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό, που οδηγεί όχι μόνο στην υποβάθμιση της εργασίας και της καθημερινότητας των εργαζομένων, αλλά δυστυχώς  και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Εκφράζουμε τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θανόντος.

Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για το τραγικό ατύχημα και την  ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ και του συνόλου των  φορέων που σχετίζονται με την πρόληψη των κινδύνων στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, προκειμένου να μην θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές».

ΠΑΜΕ:

Συνεχιζόμενα Εγκλήματα Εργοδοσίας-Κυβερνήσεων

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την βαθιά θλίψη και οργή για τον χαμό ενός ακόμη εργάτη, πατέρα τριών παιδιών στην έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στη ΛΑΡΚΟ. Ο συνάδελφος έπεσε θύμα ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενός εγκλήματος που σχεδιάστηκε και  υλοποιείται συστηματικά από όλες τις Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Με σχέδιο συνεχίζουν την απαξίωση του εργοστασίου, με στόχο το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση του. Έχουν μετατρέψει τη ΛΑΡΚΟ, μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας σε παγίδα θανάτου.

Είναι προκλητικό να μιλά για «αναζήτηση ευθυνών» η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Χατζηδάκης, όταν λίγες ώρες μόνο, πριν το νέο εργοδοτικό έγκλημα, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας χτυπούσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς και την Δευτέρα από τύχη είχαν γλιτώσει μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Τα μνημόνια, η δεκάχρονη κρίση, οι νόμοι που ψηφίστηκαν, η εντατικοποίηση έχουν δώσει αέρα στα πανιά του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν υπολογίζει ούτε την ίδια τη ζωή των εργατών, έχουν γίνει οι χώροι δουλειάς κάτεργα.

Το 2017 ήταν έτος ρεκόρ στην αύξηση εργοδοτικών εγκλημάτων, καταγράφοντας 7.357 εργατικά ατυχήματα, ο μεγαλύτερο αριθμός από το 2000. Από το 2012 μέχρι το 2017 έχουμε συνεχή αύξηση. Επίσης σημειώνεται συνεχής αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων από το 2014 και μετά.

Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι η εργοδοσία της ΛΑΡΚΟ αξιοποιώντας την κρίση, τα ασταμάτητα αντεργατικά-«αναπτυξιακά» μέτρα και νόμους, έχει μετατρέψει το εργοστάσιο σε κάτεργο, ένα τεράστιο εργατικό νεκροθάλαμο. Είναι αναρίθμητες οι καταγγελίες για εντατικοποίηση της δουλειάς, της υπερεκμετάλλευσης, της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας, της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων από την εργοδοσία της ΛΑΡΚΟ

Οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη με τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Στηρίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση τους. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την στήριξη μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργαζόμενου».

ΛΑΕ: Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι δυστυχήματα, είναι εγκλήματα

Σε ανακοίνωσή της Η Λαϊκή Ενότητα αναφέρει:

«Δεν έχει τέλος ο κατάλογος με τα εργατικά ατυχήματα. Άλλος ένας εργάτης προστέθηκε στη μακρά λίστα των ατυχημάτων  των τελευταίων μηνών, που φέρνει στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες εργασίας, εντατικοποίησης και έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι...

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι η έλλειψη μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και η υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, για την οποία την κύρια ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν. Δημοκρατίας,  είναι η βασική αιτία  και γι’  αυτό το τραγικό ατύχημα.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη και απαιτεί τον πλήρη έλεγχο των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα, την απόδοση ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία αυτών που ευθύνονται. Επίσης απαιτεί την ενίσχυση και δραστηριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας αλλά και τον περιορισμένο της ασυδοσίας,  κάτω από την οποία λειτουργεί σήμερα εκμεταλλευόμενη τους μνημονιακούς νόμους και την εργασιακή ανασφάλεια, μεγάλη μερίδα της εργοδοσίας. Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι απλά δυστυχήματα, είναι εγκλήματα»

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρός εργάτης που έπεσε από τον 5ο όροφο ξενοδοχείου στην Κασσάνδρα
Με τραγικό τρόπο έχασε τη ζωή του 47χρονος εργάτης, υπήκοος Γεωργίας, ο οποίος έπεσε από τον 5ο όροφο ξενοδοχείου στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής.
Νεκρός εργάτης που έπεσε από τον 5ο όροφο ξενοδοχείου στην Κασσάνδρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλη πυρκαγιά στη Φθιώτιδα, έκλεισε η εθνική οδός
Πύρινο μέτωπο ξέσπασε νωρίς το απόγευμα, σε δασική έκταση στο Μαρτίνο Φθιώτιδας. Πολύ ισχυρή η δύναμη της πυροσβεστικής. Έκλεισε η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα.
Μεγάλη πυρκαγιά στη Φθιώτιδα, έκλεισε η εθνική οδός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση για τον θάνατο του μεταλλεργάτη στον Πειραιά
Απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη ο θάνατος του 35χρονου μεταλλεργάτη, στο φορτηγό πλοίο «NODUS», ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Εργασίας οι αρμόδιοι τομεάρχες...
Ερώτηση για τον θάνατο του μεταλλεργάτη στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα άδειο φέρετρο «γεμάτο» με το αίμα εργατών
Με ένα άδειο φέρετρο, οι συνάδελφοι του 35χρονου εργάτη που έχασε την Παρασκευή τη ζωή του στο πλοίο «Nodus» στη ράδα του Πειραιά πραγματοποίησαν χθες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Ενα άδειο φέρετρο «γεμάτο» με το αίμα εργατών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας