Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θερμές χειραψίες στο δημαρχείο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θερμές χειραψίες στο δημαρχείο

  • A-
  • A+

«Αφωνος» ως συνήθως ήταν και χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, αφού φωτογραφίες βγήκαν μπόλικες, αλλά από δηλώσεις τίποτα.

Τι ακριβώς σήμαιναν τα χθεσινά μη γεγονότα; Σίκουελ των εγκαινίων του δημαρχείου που δεν είχε κάνει ως πρωθυπουργός ή διαφημιστικό μήνυμα για όσα ενδέχεται να πει στις 27 του μηνός στην ομιλία του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών;

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πλείστων αναλυτών, το κρυφό νόημα του χθεσινού συμβάντος παρέμεινε κρυφό, ίσως πάλι και μόνο η επίσημη παρουσία ενός Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη να αποτελεί μήνυμα, αλλά μόνο για όσους έχουν τον κώδικα να το αναγνώσουν.

Ενδέχεται φυσικά να μην είναι και τίποτα παραπάνω από αυτό που ήταν, αλλά αυτή την ερμηνεία δίνουν μόνον οι αντικαραμανλικές φαρμακόγλωσσες.

Είχε πάντως κάτι από τις παλιές καλές εποχές η χθεσινή μέρα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με παραλλαγές φυσικά στα πρόσωπα -αφού, για παράδειγμα, το όνομα του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου δεν το αναφέρει κανείς- αλλά να, σαν κι εκείνες τις ένδοξες μέρες, στο κοινό υποδοχής υπήρχαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Ν.Δ. Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος (πρόεδρος της ΕΡΤ 3 επί πρωθυπουργίας Καραμανλή), ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας (πρόεδρος της ΕΥΑΘ επί των ημερών του), ο πρώην πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Ν.Δ. Βάκης Φραντζής, αλλά και ο εκπεσών ως περιφερειάρχης και ως δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Ψωμιάδης («νομάρχης της καρδιάς μας» εκείνα τα φεγγάρια).

Προσθέστε και υπαλλήλους του δημαρχιακού μεγάρου που ποτέ δεν είχαν κρύψει τα καραμανλικά τους αισθήματα, ήτανε ηλιόλουστη η μέρα, είχε κέφια ο πρώην πρωθυπουργός, κανέναν δεν άφησε παραπονεμένο, όλους τους χαιρέτησε.

Ενθουσιασμός

Παρατάχθηκαν γραβατωμένοι όλοι οι αντιδήμαρχοι (ακόμη κι όσοι γραβάτα δεν είχαν βάλει ούτε στον γάμο τους), θερμές ήταν οι χειραψίες, θερμοί και οι τίτλοι των τοπικών μέσων ενημέρωσης, αφού επιστρατεύτηκαν ακόμη και τα παλιά κλισέ «ο δήμαρχος από το γραφείο του έδειξε τη θέα στον πρώην πρωθυπουργό»!

Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι χρειάστηκε παρέμβαση για να δει ο κ. Καραμανλής το άγαλμα του θείου του στην παραλία. Αυτά φυσικά είναι συνέπειες ενός ενθουσιασμού που πάει να καταστρέψει ακόμη και αυτόν για τον οποίο ο ενθουσιασμός προορίζεται.

Η συνάντηση δημάρχου και πρώην πρωθυπουργού είχε διάρκεια 45 λεπτά και οι πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στη συνέχεια ήταν συγκεκριμένες:

«Συζήτησαν για το μετρό Θεσσαλονίκης, τον ΟΑΣΘ, το αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Ο κ. Καραμανλής ήταν ενήμερος για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου». Ούτε μια αξιολογική κρίση, ούτε μια νύξη παραπάνω.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια που εμφανίζονται ως πιθανότερα μετά τη χθεσινή εμφάνιση του κ. Καραμανλή αλλά και ενόψει της επόμενης, σε λίγες μέρες, στη Θεσσαλονίκη, καταγράφουμε τα 7 πιθανότερα με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την πολιτική συμπεριφορά του κ. Καραμανλή:

1) Απάντηση σε όσους είχαν σπεύσει τελευταία με δημοσιεύματα να τον θέσουν εκτός πολιτικής δράσης.

2) Τόνωση του καραμανλικού μπλοκ στη Θεσσαλονίκη διότι είχε επέλθει μια κάποια πολυετής χαλάρωση με συνέπεια να έχουν κερδίσει πόντους οι σαμαρικοί.

3) Θέλει να συμμαζέψει τους πολυδιασπασμένους κεντροδεξιούς του δήμου που δεν μιλιούνται μεταξύ τους.

4) Μήνυμα στις δημοτικές παρατάξεις της Κεντροδεξιάς ότι ο σημερινός δήμαρχος είναι το παρόν και το αύριο για τον δήμο.

5) Κεντρικό ζήτημα είναι η ομιλία του κ. Καραμανλή στην εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για τα εθνικά θέματα -κάποιοι περιμένουν ώς και ένα είδος «οδικού χάρτη» - και ειδικά ξανά για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

6) Κεντρικό, επίσης, ζήτημα είναι μεν η ομιλία στην ΕΜΣ, αλλά για τον λόγο ότι θα είναι παράλληλη με αυτήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κάτι που σηματοδοτεί τη στήριξη Καραμανλή στον σημερινό ΠτΔ.

7) Ο ίδιος ο Καραμανλής ενδιαφέρεται για ΠτΔ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετρό με αρχαία, χωρίς αρχαία ή αρχαία χωρίς... μετρό στη Βενιζέλου;
Σειρά σοβαρών ερωτημάτων τίθενται τις τελευταίες μέρες σχετικά με το ενδεχόμενο απόσπασης των αρχαιοτήτων απο το σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό της Θεσσαλονίκης ενάντια στη βούληση αρχαιολόγων και Γιάννη Μπουτάρη.
Μετρό με αρχαία, χωρίς αρχαία ή αρχαία χωρίς... μετρό στη Βενιζέλου;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη σπηλιά του Πλάτωνα
Η σφοδρή ενόχληση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα στο άκουσμα της προσφυγής στο ΣτΕ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας αποκάλυψε...
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη σπηλιά του Πλάτωνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πόλεμος» στη Θεσσαλονίκη για τα πασαλάκια στην Ερμού
«Πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται» λέει ο Απόστολος Παύλος που αν ξαναπερνούσε από τη Θεσσαλονίκη θα συγχρόνιζε τα λεγόμενά του κάπως σαν «δήμαρχος έβαλε τα πασαλάκια στην Ερμού, δήμαρχος τα ξηλώνει». Κι αφού τα...
«Πόλεμος» στη Θεσσαλονίκη για τα πασαλάκια στην Ερμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό διάλυση η παράταξη του Ν. Ταχιάου
Είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο μια δημοτική παράταξη που συγκροτήθηκε για να κερδίσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που ήρθε δεύτερη και εξέλεξε 11 συμβούλους, να διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη.
Υπό διάλυση η παράταξη του Ν. Ταχιάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίστωση χρόνου ζητά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την καθαριότητα
Κρατά μικρό καλάθι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ζητά να κριθεί στο τέλος της θητείας του για την κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας της πόλης.
Πίστωση χρόνου ζητά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την καθαριότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ανω-κάτω είναι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες, καθώς η νέα διοίκηση φαίνεται να… έχει χαθεί σε έναν λαβύρινθο, η αρχή του οποίου βρίσκεται στη λογική των εκκαθαρίσεων.
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας