• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.1°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.3°C
  0 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.7°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.6°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.2°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  5 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 15.3°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.8°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.4°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πρώτη απόλυση «έσκασε» στη Χαλκιδική

 • A-
 • A+

Η πρώτη απόλυση επικουρικού γιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γεγονός. Μάλιστα, πριν καν λήξει η σύμβασή του. Γιατρός μαιευτήρας - γυναικολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής απολύθηκε στις 7 του μήνα γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε άκυρη τη σύμβαση εργασίας του αφού είχε ξεπεράσει το 24μηνο. Η διευθύντρια της κλινικής είχε απευθύνει έκκληση προς τη διοίκηση του νοσοκομείου στις 14/8 να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος να λυθεί η σύμβαση του γιατρού.

Ο γιατρός εκτελούσε τα καθήκοντά του κανονικά και εφημέρευε όσες μέρες του αναλογούσαν, χωρίς να αμείβεται μισθό και εφημερίες, ανέφερε η ίδια στο σχετικό έγγραφο και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν απολυθεί «θα μείνουμε τρεις μόνιμοι ιατροί να εκτελούμε 10 εφημερίες τον μήνα»!

Ο γιατρός στον Πολύγυρο Χαλκιδικής δεν είναι μόνος του. Στον αέρα βρίσκεται για ακόμα μια φορά, εκτός από τη μισθοδοσία, η ίδια η εργασία συνολικά 1.100 επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ ολόκληρα τμήματα και κλινικές απειλούνται με κλείσιμο, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι γιατροί αυτοί είναι οι μοναδικοί που υπηρετούν.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, βασιζόμενο στο Σύνταγμα, σε Προεδρικά Διατάγματα και ευρωπαϊκές οδηγίες, έκρινε ότι οι συμβάσεις των γιατρών αυτών είναι παράνομες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να είναι απλήρωτοι, αλλά και να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης, αφού η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ρητά ότι «οι συμβάσεις των οποίων η διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες είναι παράνομες», όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η κοινοποίηση απόλυσης του γυναικολόγου από το νοσοκομείο Πολυγύρου

Στο Νοσοκομείο Σερρών, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, υπηρετούν ένας ογκολόγος και ένας παθολόγος, οι οποίοι απολύονται αμέσως μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην αντίστοιχη λίστα των επικουρικών δεν υπάρχει άλλος γιατρός και βάσει της νομοθεσίας θα πρέπει να μεσολαβήσουν τρεις μήνες για να προσληφθούν οι γιατροί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον για τρεις μήνες τα ογκολογικά περιστατικά του Νοσοκομείου Σερρών δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο.

Σε άλλες περιοχές, επικουρικοί γιατροί δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται για ολόκληρους μήνες μισθό και εφημερίες. Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, γυναικολόγος δεν πληρώνεται τον μισθό του και τις εφημερίες του από τον Ιανουάριο, στο Διδυμότειχο ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

«Αυτά είναι τα τραγικά αδιέξοδα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, που επιρρίπτει ευθύνες σε όλα τα κόμματα (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.) που αρνήθηκαν να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση που κατέθεσαν 140 συνδικαλιστικοί φορείς του Δημοσίου, ανάμεσά τους και η ΟΕΝΓΕ, για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ενώ διατηρείται άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο που αφήνει απλήρωτους για μήνες τους γιατρούς, που απολύει γιατρούς την ώρα που οι δημόσιες μονάδες υγείας μετρούν χιλιάδες κενά και που στέλνει στην ανεργία, στερώντας από τους ασθενείς και αχρηστεύοντας έμπειρο κι αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό.

Η Ομοσπονδία απαιτεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Αιτήματα των γιατρών είναι να πληρωθούν άμεσα οι συνάδελφοί τους, να μην απολυθεί κανένας επικουρικός, να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τις ανάγκες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κίνδυνος απόλυσης για 2.000 γιατρούς και εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία
Παρατείνεται η αγωνία περίπου δύο χιλιάδων επικουρικών γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που υπερβαίνουν το 24μηνο, καθώς κινδυνεύουν με άμεση απόλυση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί μη...
Κίνδυνος απόλυσης για 2.000 γιατρούς και εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες διοικήσεις ζητά η ΟΕΝΓΕ
Νομοθετική ρύθμιση για την αζημίως αποπομπή των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων προτείνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας ενώ ζητά απο την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις λειτουργικές δαπάνες των...
Νέες διοικήσεις ζητά η ΟΕΝΓΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή στην «Εφ.Συν.» για το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»
Από τον Αλέξανδρο Αρδαβάνη, διευθυντή, επιστημονικό υπεύθυνο στο Α´ Ογκολογικό Τμήμα του «Αγίου Σάββα» λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή αναφορικά με το ρεπορτάζ μας για το νοσοκομείο που...
Επιστολή στην «Εφ.Συν.» για το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ούτε η... Αγία Βαρβάρα δεν σώζει το «Αγ. Σάββας»
Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια στο έλεος της τύχης του, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε υποδομές, μέσα και προσωπικό και όπως...
Ούτε η... Αγία Βαρβάρα δεν σώζει το «Αγ. Σάββας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειδικευόμενοι γιατροί: Εντείνουν τον αγώνα
Tην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι ειδικευόμενοι γιατροί, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 8 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι και νωρίτερα στο Γενικό Λογιστήριο του...
Ειδικευόμενοι γιατροί: Εντείνουν τον αγώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τις απλήρωτες εφημερίες
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, αφού δεν έλαβαν χθες δέσμευση από το υπουργείο Υγείας για άμεση έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των...
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τις απλήρωτες εφημερίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας