• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.2°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 15.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.8°C
  4 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 9.7°C / 14.4°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  2 BF
  75%
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΚΕΘΕΑ ζητά συμπαράσταση σε έναν αγώνα που τώρα αρχίζει

 • A-
 • A+
Ενωμένους και αποφασισμένους βρίσκει η επίθεση της κυβέρνησης όλους εκείνους που έχουν αποτελέσει κομμάτια του ΚΕΘΕΑ, οι οποίοι βρέθηκαν χθες σε ευρεία συνέλευση -με τη συμμετοχή πολλών αποφοίτων- και συμφώνησαν να παλέψουν σε πείσμα όλων για την ακεραιότητα του οργανισμού.

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε -μέσα στην οργή και το σοκ που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ- όλους όσοι παρευρέθησαν στη χθεσινή συνέλευση που ήταν ανοιχτή σε όλους εκείνους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στο πλευρό, αλλά και στα σπλάχνα του μεγάλου οργανισμού. Ηταν όλοι εκεί και ήταν όλοι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι την οριστική απόσυρση της πραξικοπηματικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ηταν εκεί οι γονείς με τους συλλόγους τους, που χρόνια τώρα παλεύουν δίπλα στα παιδιά τους με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων, ήταν οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν καλά ποιους κινδύνους επιφυλάσσει για το μέλλον μια διορισμένη διοίκηση που, εφόσον δεχτεί τον διορισμό της, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το θεραπευτικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζεται το ΚΕΘΕΑ των κοινοτήτων και της συμμετοχής.

Ηταν εκεί όλα τα μέλη της διοίκησης, αλλά και προηγούμενων διοικήσεων και, φυσικά, ήταν παρόντα και πολλά μέλη που ήδη έχουν αποφοιτήσει ή βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης. Αρχικά έγινε ενημέρωση για το πλήρες αδιέξοδο στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις για άμεσες δράσεις.

Στη συνέλευση συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη και οι άλλες μεγάλες κοινότητες που λειτουργούν στην Ελλάδα, με παρεμβάσεις που κινήθηκαν στο ίδιο αποφασισμένο και αγωνιστικό πνεύμα. Τα επόμενα βήματα σχεδιάζονται, η παράλληλη νομική διαδικασία αποφασίστηκε και όλοι ανεξαιρέτως συμφώνησαν ότι πρώτο και κύριο βήμα είναι η ενημέρωση του κόσμου για το τι πάει να συντελεστεί. Η ενημέρωση θα αγκαλιάσει όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής και των εκπροσώπων της.

Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην ξαφνική πλήρη «αφωνία» των περισσότερων ΜΜΕ, που τόσα χρόνια με συνέπεια ενημέρωναν τους πολίτες για την κάθε πρωτοβουλία και την κάθε δραστηριότητα του ΚΕΘΕΑ.

Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους και την ενημέρωση, με ανοιχτές εκδηλώσεις και εκκλήσεις για συμπαράσταση από κάθε φορέα που αντιλαμβάνεται το μέγεθος και τις επιπτώσεις της κυβερνητικής απόφασης. Οπως τόνισε στην παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, μία επιπλέον συνέπεια αυτής της πραξικοπηματικής ενέργειας είναι ότι θα πάψει πλέον -αν καταργηθεί το αυτοδιοίκητο- να είναι το ΚΕΘΕΑ ένας από τους οκτώ επιλεγμένους συμβούλους του ΟΗΕ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε σειρά πρωτοβουλιών που θα πρέπει να αναληφθούν για την ενημέρωση όλων των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών και των Επιτροπών στις οποίες συμμετέχει το ΚΕΘΕΑ.

Πρώτος σταθμός των αντιδράσεων, η απόφαση για πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Στην Αθήνα, η διαμαρτυρία θα γίνει στο υπουργείο Υγείας στις 12.00 το μεσημέρι και σύσσωμο το ΚΕΘΕΑ καλεί τον κάθε πολίτη να ενώσει τη φωνή του σε μια «δυνατή κραυγή».

Πρώτες «απτές» συνέπειες της κατάργησης του αυτοδιοίκητου

Πέρα από την ετήσια κρατική επιχορήγηση, το ΚΕΘΕΑ έχει σε λειτουργία προγράμματα με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία, που τινάζονται ήδη στον αέρα.

■ Για παράδειγμα, υπάρχουν σε προγράμματα που τρέχουν 33 πράξεις ΕΣΠΑ εγκεκριμένες σε όλη την Ελλάδα, συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ. Ενα από τα προγράμματα αφορά προσλήψεις (150) εργαζομένων για τις μονάδες, οι οποίες, όπως πάντα, έγιναν με ανοιχτές δημόσιες προσκλήσεις, σε αντίθεση με τις γνωστές «κλειστές» προσλήψεις που λάμβαναν χώρα σε άλλους οργανισμούς με διορισμένες διοικήσεις.

■ 6,5 εκατ. ευρώ είναι στον αέρα και αφορούν το πρόγραμμα επανένταξης.

■ Στον αέρα βρίσκονται και άλλα μικρότερα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί σε απευθείας συνεννόηση με την Ε.Ε. και ανέρχονται σε μισό εκατομμύριο ευρώ.

Σημειώνεται εδώ ότι το ΚΕΘΕΑ έχει πάνω από 90% βαθμολογία από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Τέλος, για παράδειγμα, το ίδρυμα Νιάρχος που στέκεται πολλά χρόνια δίπλα στο ΚΕΘΕΑ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εμπιστευτεί διορισμένο Δ.Σ.!

Η δωρεά του Ιδρύματος για την εξαιρετική μονάδα που ήδη λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας είχε αυστηρές προδιαγραφές περί «απόστασης» από το κράτος.

Η ανακοίνωση

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΘΕΑ»!

«Ολοι μαζί στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς τον υπουργό Υγείας, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και ζητάμε:

◼ την άμεση ανάκληση της αυταρχικής ΠΝΠ, με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ

◼ τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες

◼ την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης

◼ την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.

Η κραυγή διαμαρτυρίας του ΚΕΘΕΑ θα ακουστεί την ίδια μέρα και ώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Μαζί μας, την Τετάρτη, φορείς και συλλογικότητες από τον χώρο της απεξάρτησης και της κοινωνικής φροντίδας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΘΕΑ εν δράσει
Ενωτικό και αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει η γενική συνέλευση του Κέντρου ● Σήμερα οργανώνονται διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ● Ανακοίνωση συμπαράστασης από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
ΚΕΘΕΑ εν δράσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΘΕΑ: οι εργαζόμενοι επιμένουν έχοντας απέναντι τη δοτή διοίκηση
Ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ για την κατάργηση του φορέα, ενώ ο πρόεδρος Χρ. Λιάπης προσπαθεί με αστήρικτα επιχειρήματα να αναχαιτίσει την κοινωνική αντίδραση.
ΚΕΘΕΑ: οι εργαζόμενοι επιμένουν έχοντας απέναντι τη δοτή διοίκηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τίτλοι τέλους για το ΚΕΘΕΑ
Η κυβέρνηση καταργεί με υπογραφή Κικίλια τον πλέον επιτυχημένο φορέα απεξάρτησης με 38 χρόνια ιστορίας και τον αντικαθιστά με ένα γραφειοκρατικό, αναχρονιστικό μόρφωμα.
Τίτλοι τέλους για το ΚΕΘΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διορισμένο μέλος του ΚΕΘΕΑ κατηγορείται για ατασθαλίες
Ο δικηγόρος και μέλος της Νομικής Βοήθειας, Ι. Δεληγιώργης, διεγράφη οριστικά με απαξιωτικό τρόπο από την Επιτροπή έπειτα από καταγγελίες για έκδοση πλασματικών γραμματίων
Διορισμένο μέλος του ΚΕΘΕΑ κατηγορείται για ατασθαλίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας