• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.9°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 21.4°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 19.0°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.5°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.3°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 22.7°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  48%
EUROKINISSI / ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Βίαιη κρατικοποίηση του ΚΕΘΕΑ

 • A-
 • A+

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. «Εν μια νυκτί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος επί 37 χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της υποδειγματικής λειτουργίας του», σημειώνει το Κέντρο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το πολύχρονο επιτυχημένο πρόγραμμα απεξάρτησης φαίνεται πως ήρθε η ώρα να μπει και αυτό κάτω από την «ομπρέλα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ήδη εκδηλώνονται σφοδρές αντιδράσεις από το σύνολο του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ και από το διοικητικό συμβούλιο. Παράλληλα, συγκεντρώνονται υπογραφές στελεχών και εργαζομένων, προκειμένου να συγκληθούν εκτάκτως όλα τα Όργανα. 

Άλλος ένας φορέας καταργείται ή όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση περνάει στον πλήρη έλεγχο του «επιτελικού κράτος».

Βολές Ξανθού για τις «ερασιτεχνικές και αυταρχικές λογικές» της κυβέρνησης

EUROKINISSI

Η είδηση της κατάργησης το αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του τέως υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «τη συγκεντρωτική και αυταρχική κατεύθυνση που εγκαινίασε εξαρχής η κυβέρνηση της ΝΔ» και «συνεχίζει το υπουργείο Υγείας».

Ο Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζει πως αν και «υπάρχει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας ήδη κατατεθειμένο σε ανοιχτή διαβούλευση, η κυβέρνηση καταργεί βιαστικά και χωρίς διάλογο το διοικητικό καθεστώς ενός, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένου δημόσιου φορέα στο χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων».

Και συνεχίζει: «Χωρίς την παραμικρή ένδειξη για κακοδιαχείριση και έλλειμμα χρηστής διοίκησης, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιβάλει, με το έτσι θέλω, την "κανονικότητα" στον μοναδικό φορέα της αρμοδιότητάς του που δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο. Φαίνεται ότι οι θιασώτες της αριστείας δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα μοντέλο διοίκησης πέρα από το απόλυτα συγκεντρωτικό και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο ή διαδικασία επιλογής».

Ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνει πως «είναι τόση η βιασύνη της κυβέρνησης να διορίσει τους δικούς της ανθρώπους σε ένα ευαίσθητο και κρίσιμο για τη δημόσια υγεία φορέα, που οι συντάκτες της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "ξέχασαν" στην παράγραφο 2 του τροποποιούμενου άρθρου 56 του ν. 4139/2013 το σκοπό του ΚΕΘΕΑ. Έτσι, το ΚΕΘΕΑ παραμένει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, η διοίκηση διορίζεται από τον υπουργό, όμως πλέον ΔΕΝ έχει σκοπό την "πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων κ.λπ.", όπως είχε με την παλιά διατύπωση του 4139/2013. Είναι ένας φορέας τυπικά χωρίς σκοπό λειτουργίας, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του».

Τέλος, υπογραμμίζει: «Η δημόσια υγεία και ειδικά ο ευαίσθητος τομέας της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ερασιτεχνικές και αυταρχικές λογικές πελατειακού κράτους και ημετεροκρατίας. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ αλλά και οι ωφελούμενοi θα βρεθούν μπροστά τις συνέπειες της αμετροέπειας και της ανευθυνότητας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Αντισυνταγματική ενέργεια

Έντονη είναι η διαμαρτυρία του Κινήματος Αλλαγής για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση καταργεί κρυφίως, όπως υποστηρίζει, τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα και τις αρμοδιότητες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, σχολίασε ότι «εν μιά νυκτί όλα αλλάζουν. Η διοίκηση του κέντρου περνά εξ ολοκλήρου στον υπουργό Υγείας, χωρίς εμφανή αιτιολογία και χωρίς καμία αναφορά στον εθνικό σχεδιασμό καταπολέμησης ναρκωτικών».

Ο κ. Μάντζος προσθέτει πως αν υπάρχει σοβαρός λόγος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα έπρεπε να τον εξηγήσει δημόσια.

«Είναι εμφανές ότι η επιλογή αυτή αποτελεί σχολικό παράδειγμα αντισυνταγματικής άσκησης νομοθετικού έργου από την εκτελεστική εξουσία. Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου ενός φορέα με εγνωσμένη προσφορά στην απεξάρτηση και στην καταπολέμηση των ναρκωτικών δεν είναι θέμα 'εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης', όπως αξιώνει το Σύνταγμα (άρθρο 44 παρ. 1) για την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου», τόνισε και κατέληξε αναφέροντας πως για τέτοιες παρεμβάσεις μόνο ένας δρόμος υπάρχει:

«Η διάταξη έπρεπε να έχει έρθει με σχέδιο νόμου στη Βουλή, συνοδευόμενο από αναλυτική αιτιολογική έκθεση, έκθεση δημόσιας διαβούλευσης και έκθεση συνεπειών ρυθμίσεως. Ειδικά στο κρίσιμο πεδίο των ναρκωτικών, οποιαδήποτε πολιτική επιλογή οφείλει να είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης και συναίνεσης.Όχι αντικείμενο διατάγματος».

ΚΚΕ: «Ταφόπλακα» στο χαρακτήρα και τη λειτουργία του

Οξεία ήταν και η αντίδραση του κομμουνιστικού κόμματος το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βάζει «ταφόπλακα» στον χαρακτήρα και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, όμως επιρρίπτει ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η Κυβέρνηση της ΝΔ «βάζει ταφόπλακα» στο χαρακτήρα και στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ

«Ταφόπλακα» στο χαρακτήρα και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ βάζει η Κυβέρνηση της ΝΔ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 30/9/2019), αφού με άμεση κρατική παρέμβαση θα διορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και θα καθορίζονται όλες του οι λειτουργίες. Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην πιστή εφαρμογή της δήθεν «αντιναρκωτικής» πολιτικής της ΕΕ, που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης είναι η συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ.

Το ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει τα «δείγματα γραφής» του και είναι οι χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, που από το δρόμο των ναρκωτικών σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση σκοτώνει το ΚΕΘΕΑ

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιπρόεδρο του ΚΕΘΕΑ, Κώστας Αρβανίτης.

Αναλυτικά:

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που κάποιοι επιχειρούν να βάλουν χέρι στο ΚΕΘΕΑ: το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και επανένταξης στην Ελλάδα. Το Κέντρο που θεραπεύει χωρίς “ουσίες υποκατάστασης”. Που παραδίδει “καθαρούς” πολίτες στην κοινωνία, που αυτοδιοικείται μέσα από ένα μοντέλο, τόσο διαφανές, ώστε να αποκλείει κάθε μορφής αυθαιρεσία, μεροληψία και νεποτισμό.

Το γνωρίζω καλά· γιατί είχα την τιμή να συμμετέχω για χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο και να διατελέσω αντιπρόεδρος μέχρι το 2017.

Το ΚΕΘΕΑ δεν ήταν ποτέ “ένα πείραμα”. Ξεκίνησε ως ένα επιτυχημένο υπόδειγμα που παρέχει, από τη δεκαετία του ’80, δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής, όλες τις υπηρεσίες του: στο δρόμο, στις φυλακές, σε μονάδες σε όλη την επικράτεια. Και συνδράμει όλους όσοι πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή εξάρτησης. Από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μέχρι το τζόγο και το διαδίκτυο.

Το ΚΕΘΕΑ προεδρεύει σήμερα στην Παγκόσμια Οργάνωση Θεραπευτικών Κοινοτήτων. Ηγείται του αγώνα κατά των ουσιών. Δημιουργεί διαρκώς πρότυπα που άλλες οργανώσεις μιμούνται και υιοθετούν ανεπιφύλακτα. Αποφασίζει μέσα από γενικές συνελεύσεις, που συμμετέχουν όλοι: από τους θεραπευτές και το διοικητικό προσωπικό, μέχρι τους χρήστες και τις οικογένειές τους.

Και όλα αυτά τα πετυχαίνει, επειδή είναι αυτοδιοικούμενο. Οχι μόνο στη διαχείριση των πόρων του, αλλά και στις δομές της λειτουργίας του. Στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων. Της επιλογής προσώπων. Της ανάθεσης αρμοδιοτήτων. Του διορισμού των επικεφαλής. Το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί επειδή, ως τώρα, το άφηναν να λειτουργεί. Οχι χωρίς εμπόδια και δυσκολίες. Αλλά, τουλάχιστον, το άφηναν.

Τώρα, πρέπει να το μαντρώσουν! Εν μία νυκτί και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση επιχειρεί να άρει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Με μια αντισυνταγματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στοχεύει να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, και να το ενσωματώσει στο Δημόσιο· ένα ακόμα πλαδαρό πλοκάμι του Επιτελικού Κράτους με Διοικητικό Συμβούλιο διορισμένων ημετέρων, κρατική γραφειοκρατία, μικροπολιτική εξάρτηση και ρόλο ουραγού στα διεθνή φόρα (με τη μετατροπή του σε κυβερνητικό παράρτημα, το ΚΕΘΕΑ αποκλείεται αυτοδικαίως από όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες θεραπευτικών κοινοτήτων που είναι, παντού στον κόσμο, αυτοδιοικούμενες και αυτοκέφαλες).

Και με ποια δικαιολογία; την “αποκατάσταση της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης”. Το Επιτελικό Κράτος Μητσοτάκη θα κηδεμονεύει εφεξής το ΚΕΘΕΑ! Εναν οργανισμό που δε δανείστηκε ποτέ, που δεν δημιούργησε μαύρες τρύπες στα οικονομικά του, που καθιέρωσε πρώτο τον ετήσιο, δημόσιο απολογισμό (από το 1995, αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα), που ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, που υποβάλλει σχέδιο δράσης, προϋπολογισμό και απολογισμό στο υπουργείο υγείας - τον ήδη νόμιμο επόπτη του.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στήνει στο απόσπασμα και εκτελεί με μια ομοβροντία, τη διαφάνεια ενός υποδειγματικού ΝΠΔΔ, τις προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα που προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, το δημόσιο συμφέρον στον αγώνα κατά της εξάρτησης, και όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που περιθάλπει.

-Όπως είναι φανερό η αιφνίδια κατάργηση της αυτοδιοίκησης του θα έχει τις ακόλουθες συνέπειες:

α) Καταλυτική υπονόμευση του θεραπευτικού έργου, το οποίο στηρίζεται στη συμμετοχικότητα και την εθελοντική εγρήγορση.

β) Αναίτια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με απολαβές μελών διοικητικού συμβουλίου.

γ)Αποθάρρυνση ιδιωτών οι οποίοι ήδη προσφέρουν τη χρήση ακινήτων τους στο ΚΕΘΕΑ ή άλλες παντοειδείς οικονομικές, έμπρακτες ή συμβολικές στηρίξεις, οι οποίοι μέχρι σήμερα ελκύονται από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του φορέα.

δ)Υπονόμευση της διεθνούς αναγνώρισης του φορέα, η οποία έχει στηριχθεί στα αυτοδιοικητικά και κοινοτικά (θεραπευτική κοινότητα) του χαρακτηριστικά.

ε)Η βλάβη του θεραπευτικού έργου η οποία μετά βεβαιότητας θα προκύψει όταν θα καταργηθούν τα συμμετοχικά θεραπευτικά εργαλεία, θα έχει άμεσες συνέπειες στην υγεία και τη ζωή συνανθρώπων μας.

Τέτοια απροκάλυπτη υστεροβουλία, τέτοια απροσχημάτιστη ατιμία, θα έλεγε κανείς ότι δεν την περιμένεις ούτε από μια κυβέρνηση με μοναδική ατζέντα την πολιτική σκοπιμότητα.

Μόνο που εμείς την περιμέναμε. Την είχαμε προβλέψει. Και ξέρουμε πώς θα την αποσοβήσουμε. Όπως πάντα. Με τον κόσμο στους δρόμους. Και τους πολιτικούς, όλων των αποχρώσεων, προ των ευθυνών τους.

Αυτή η ιδεοληπτική εξάρτηση από την απόλυτη εξουσία χρήζει θεραπείας, κύριε πρωθυπουργέ. Και χωρίς το ΚΕΘΕΑ, δε θα έχετε πλέον πού να αποταθείτε…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτή Επιστολή Επίτιμων Προέδρων, Αντιπροέδρων, Συμβούλων ενάντια στη διάλυση του ΚΕΘΕΑ
Παρέμβαση προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από 24 επίτιμους προέδρους, αντιπροέδρους και μέλη του Οργανισμού για την επιχειρούμενη διάλυση του κέντρου απεξάρτησης που προωθεί η κυβέρνηση.
Ανοιχτή Επιστολή Επίτιμων Προέδρων, Αντιπροέδρων, Συμβούλων ενάντια στη διάλυση του ΚΕΘΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλίας Μαμαλάκης: «Το ΚΕΘΕΑ τελειώνει - Πιθανόν τούτη η ανάρτηση να μου κοστίσει»
Η κυβέρνηση καταργεί με υπογραφή Κικίλια τον πλέον επιτυχημένο φορέα απεξάρτησης και ο διάσημος σεφ (επί 6 χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ) δεν μασάει τα λόγια...
Ηλίας Μαμαλάκης: «Το ΚΕΘΕΑ τελειώνει - Πιθανόν τούτη η ανάρτηση να μου κοστίσει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Λιβαδειάς υπέρ του ΚΕΘΕΑ
Ομόφωνο ψήφισμα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς υπέρ του ΚΕΘΕΑ, επικρίνοντας παράλληλα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού.
Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Λιβαδειάς υπέρ του ΚΕΘΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι πραγματικά συμβαίνει με το ΚΕΘΕΑ;
Σε υψηλούς τόνους έρχεται η ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ για τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στον φορέα, μετά την πραξικοπηματική κατάργηση του αυτοδιοίκητου από το υπουργείο Υγείας.
Τι πραγματικά συμβαίνει με το ΚΕΘΕΑ;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Είμαστε όλοι ΚΕΘΕΑ!»
Την έκπληξη και την ανησυχία τους εκφράζουν οι απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ «Διάβαση» για τις εξελίξεις στον οργανισμό, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο και να διορίσει νέα διοίκηση.
«Είμαστε όλοι ΚΕΘΕΑ!»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας