Κατά της απεργίας των ναυτεργατών που έχει προκηρύξει η ΠΝΟ για αύριο Τρίτη προσέφυγε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε η ΠΝΟ.
Η προσφυγή των ακτοπλόων εκδικάζεται σήμερα στις 9.30 το πρωί στο Πρωτοδικείο του Πειραιά με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Η απόφαση του ΣΕΕΝ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη είχε συνέπεια τις έντονες αντιδράσεις των ναυτεργατικών σωματείων, που καλούν τα μέλη τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά.
Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) αναφέρει ότι «η προσφυγή αυτή είναι ενταγμένη στην κατεύθυνση χτυπήματος των αγώνων ναυτεργατών και εργαζομένων και επιχειρείται μέσω της Δικαιοσύνης η ποινικοποίηση των δίκαιων κινητοποιήσεων των ναυτεργατών».
Η διοίκηση του σωματείου δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις, κυβέρνηση και εφοπλιστές, ότι «οι μεθοδεύσεις για την υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όχι μόνο δεν θα περάσουν αλλά θα γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον τους».
Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζουν ότι «οι εφοπλιστές πρωτοστατούν με την κυβέρνηση της Ν.Δ. όπως και με τις προηγούμενες, για να βάλουν ταφόπλακα στις ΣΣΕ, να συντρίψουν τη συνδικαλιστική δράση και με την εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου-τερατούργημα που προετοιμάζουν για να μετατρέψουν κάθε καράβι και χώρο δουλειάς σε εργασιακά γκέτο».
Θυμίζουμε ότι μετά την απόφαση της ΠΝΟ να εξαγγείλει απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων αύριο, ο ΣΕΕΝ έστειλε στην Ομοσπονδία επιστολή με την οποία εξέφραζε την αντίδρασή του στην απόφασή της, τονίζοντας ότι «οι απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω τουριστικής περιόδου την οποία διανύουμε έχουν αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στις μετακινήσεις τουριστών και ιδιαίτερα αλλοδαπών».
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μιχάλης Σακέλλης, ανέφερε ότι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο στο οποίο αντιδρά η ΠΝΟ δεν συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την Ομοσπονδία και ζητούσε από τη διοίκησή της να επανεξετάσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση της απεργίας.
◼ Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, αφού η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ προκήρυξε 24ωρη απεργία καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν σε αυτήν, καθώς «αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση, θα αποδυναμωθούν ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι, θα περικοπούν περαιτέρω δικαιώματα, αλλά θα μειωθούν και τα εισοδήματα σε πολλούς κλάδους».
