• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.5°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 24.1°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.4°C / 22.7°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.5°C
  3 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 24.8°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.3°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καμπάνα» 6.000 ευρώ γιατί τάιζε αδέσποτα

 • A-
 • A+

Εκανε το αυτονόητο, αυτό που κάνουν χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα. Τάιζε και πότιζε κάποιες αδέσποτες γάτες της γειτονιάς της στο νησί της Λήμνου και βρέθηκε φορτωμένη με το υπέρογκο για έναν απλό πολίτη πρόστιμο των 6.000 ευρώ, καθώς το αστυνομικό όργανο που έσπευσε να την ελέγξει επέδειξε πλήρη άγνοια του νόμου και αποφάσισε κατά το δοκούν και κατά τρόπο παράλογο ότι τα σιτιζόμενα ζώα ήταν ιδιόκτητα.

Αν και η αδιανόητη αυτή υπόθεση είχε αίσιο τέλος, αποτελεί μια περίπτωση προς αποφυγή προκειμένου -επιτέλους- να σταματήσει σε αυτή τη χώρα να στήνεται στο απόσπασμα η ζωοφιλία.

Η κάτοικος της Λήμνου τάιζε, πάντα με κροκέτες και χωρίς να δημιουργεί ανθυγιεινές εστίες -όπως διαπιστώνει και η σχετική έκθεση της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας- μερικές αδέσποτες γάτες, άλλες μέσα στην αυλή της, άλλες έξω από αυτή. Τις δε υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι γάτες έφευγαν και γύριζαν παντού, όντας αδέσποτες.

Στην προσπάθεια που κατέβαλλε να τις ταΐζει εκτός σπιτιού έβρισκε πάντα πεταμένα από τους «καλούς» γείτονές της τα σκεύη τροφής και νερού που τοποθετούσε, οι οποίοι δεν ανέχονται την ύπαρξη των αδέσποτων ζώων και γι’ αυτό προέβαιναν σε καταγγελίες εναντίον της.

Νομοθεσία

Αν και κατά τον ίδιο τρόπο σιτίζονται χιλιάδες αδέσποτα ζώα σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς αυτό να τα μετατρέπει σε δεσποζόμενα, ο αστυνομικός του Αστυνομικού Τμήματος Λήμνου που έσπευσε στις 7 Αυγούστου στην οικία της ζωόφιλης θεώρησε παντελώς αυθαίρετα ότι οι γάτες ήταν δεσποζόμενες, δηλαδή ιδιόκτητες, κατά παράβαση της νομοθεσίας που ορίζει το τι εστί αδέσποτο και τι δεσποζόμενο ζώο, με το γελοίο επιχείρημα ότι τάιζε κάποιες από αυτές μέσα στην αυλή της.

Ετσι, παραβλέποντας ότι οι γάτες δεν ζούσαν μαζί με την πολίτη, αλλά πήγαιναν μόνο για να σιτιστούν και να πιουν νερό, τα αστυνομικά όργανα βεβαίωσαν πρόστιμα που προβλέπονται στον νόμο για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που δεν έχουν σημάνει και δεν έχουν εκδώσει βιβλιάριο υγείας για τα ζώα τους.

Υπολογίζοντας δε τον αριθμό των περίπου 10 γατών που εντόπισε, ψάχνοντας ακόμη και με φακό κάτω από αυτοκίνητα καθ’ υπόδειξη κάποιων γειτόνων, επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 6.000 ευρώ!

Στην πράξη, οι ενέργειες των αστυνομικού οργάνου που επέβαλε το πρόστιμο αποδεικνύονται μη σύννομες, πέραν του ότι διαφαίνεται πλήρης αδυναμία γνώσης και κατανόησης του ορισμού του αδέσποτου και δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, όπως περιγράφεται στο άρθρο 1 του νόμου 4039/12.

Τη σκυτάλη της αυθαιρεσίας των αστυνομικών οργάνων πήρε και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Λήμνου, αφού, ενώ η προθεσμία για να υποβάλει τις αντιρρήσεις του ο εναγόμενος στον οποίο έχει επιβληθεί πρόστιμο είναι 10 ημέρες από τη βεβαίωση της παράβασης, επέμενε τόσο προς τη ζωόφιλη όσο και στη δικηγόρο της Eυαγγελία Στολτίδου ότι αυτή είναι 5 μέρες, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να ετοιμάσουν τις αντιρρήσεις τους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Την υπόθεση και τον παραλογισμό που τη διατρέχει κατήγγειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) στον προϊστάμενο Κλάδου Τάξης στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οπως αναφέρει η ΠΦΠΟ, παρ’ όλη την «άριστη και πολύμορφη συνεργασία της Ομοσπονδίας με την ΕΛ.ΑΣ. κεντρικά αλλά και περιφερειακά, που έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στον σωστό χειρισμό των υποθέσεων κακοποίησης ζώων, στην ενημέρωση των αστυνομικών πάνω στην κείμενη νομοθεσία γι’ αυτά και στην έκδοση σημαντικών σχετικών εγκυκλίων, δυστυχώς υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός ενστόλων, παρά τις προσπάθειες και τις οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στη γνώση της νομοθεσίας για τα ζώα, με αποτέλεσμα να έχουμε μη σύννομες πράξεις από μέρους τους, αλλά και άσχημες συμπεριφορές αστυνομικών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την άποψη του Πρωτοδίκη Θεσσαλονίκης κ. Χρήστου Τριανταφυλλίδη, που διατυπώθηκε σε ημερίδα της ΕΛ.ΑΣ. με την ΠΦΠΟ στη Θεσσαλονίκη το 2016, η απομάκρυνση των σκευών σίτισης και νερού των αδέσποτων αποτελεί κακοποίηση αυτών, διότι μπορεί να τα οδηγήσει στον διά της ασιτίας θάνατο και διώκεται ποινικά και διοικητικά.

Εξάλλου, η ΠΦΠΟ ζητά από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τις πράξεις των αστυνομικών του Α.Τ. Λήμνου και προτείνει τη μετάβαση στο νησί κλιμακίου αστυνομικών, προκειμένου να γίνει η παρουσίαση της νομοθεσίας για τα ζώα.

Η υπόθεση είχε αίσιο τέλος, έπειτα από τις ενστάσεις της παθούσας και της συνηγόρου της προς την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Δήμου Λήμνου, η οποία ακύρωσε και διέγραψε το πρόστιμο ως μη νόμιμο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι
Απ’ ό,τι φαίνεται, από το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν γλιτώνουν ούτε οι φιλόζωοι. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλυψε τα αστυνομικά όργανα που επέβαλαν παράλογα χρηματικά ποσά σε πολίτες που τάιζαν γάτες.
Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
Παράκληση προς την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να επιληφθεί του θέματος της παράνομης επιβολής χρηματικών προστίμων από αστυνομικά όργανα σε φιλόζωους που ταΐζουν αδέσποτα απεύθυνε η αντεισαγγελέας Εφετών...
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποινικοποιούν τη σίτιση αδέσποτων
Αστυνομικοί επιβάλλουν πρόστιμα και καταθέτουν μηνύσεις εναντίον φιλόζωων ● Ο παραλογισμός που προκύπτει από την αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου από τους, κατά τα λοιπά, εντεταλμένους για την εφαρμογή του.
Ποινικοποιούν τη σίτιση αδέσποτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμο από... δεσπόζουσα άγνοια
Αντρες της ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από καταγγελία γείτονα, επέβαλαν πρόστιμο 1.800 ευρώ σε γυναίκα επειδή τάιζε αδέσποτες γάτες στην αυλή της στη Θέρμη Θεσσαλονίκης καταλογίζοντάς της ότι είναι δικές της.
Πρόστιμο από... δεσπόζουσα άγνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση σε πολίτες που πήγαν να καταγγείλουν κακοποίηση ζώου
Το Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας «ο Αίσωπος» κατήγγειλε ότι σε δύο άτομα επιβλήθηκε πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση ενώ είχαν μεταβεί σε περιοχή που διαπιστώθηκε κακοποίηση ζώου και γι΄αυτό είχαν καλέσει στο...
Πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση σε πολίτες που πήγαν να καταγγείλουν κακοποίηση ζώου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπάνα» στο Αττικό Πάρκο για τις επιδείξεις με τα δελφίνια
Πρόστιμο ύψους 44.350 ευρώ επιβλήθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Σταθάκη και Σ. Φάμελλο, για τις παράνομες παραστάσεις που...
«Καμπάνα» στο Αττικό Πάρκο για τις επιδείξεις με τα δελφίνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας