Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δικαιώθηκε ομαδική αγωγή 46 συνταξιούχων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαιώθηκε ομαδική αγωγή 46 συνταξιούχων

  • A-
  • A+

Σημαντική δικαστική νίκη για το κίνημα των συνταξιούχων είναι η υπ’ αριθμόν 5600/2019 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που υποχρεώνει τα ασφαλιστικά ταμεία -που έχουν πλέον συγχωνευθεί στον σημερινό ΕΦΚΑ- να επιστρέψουν παρακρατηθέντα ποσά σε 46 άτομα που άσκησαν αγωγή το 2014.

Αυτό υποστηρίζουν οι ενάγοντες, που δικαιώθηκαν ύστερα από 6 χρόνια, συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ και του πρώην ΙΚΑ και μέλη του σωματείου «Κίνημα Συνταξιούχων».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι σχετικές διατάξεις των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012, που επέβαλαν αναδρομικά περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων από 12% ώς 20% και κατάργηση των δώρων και επιδομάτων, είναι ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ότι επειδή οι διατάξεις αυτές «ψηφίσθηκαν όταν είχε πλέον παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασμό της οικονομικής κρίσης και αφού εν τω μεταξύ είχαν σχεδιασθεί και ληφθεί τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπισή της (...) ο νομοθέτης δεν εδικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει σε σχετικές ρυθμίσεις χωρίς ειδική έρευνα του αντικειμένου αυτών».

Αντιθέτως, «όφειλε να προβεί σε εμπεριστατωμένη μελέτη, προκειμένου να διαπιστώσει και να αναδείξει τεκμηριωμένα ότι η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων ήταν συμβατή με τις σχετικές συνταγματικές δεσμεύσεις, τις απορρέουσες, μεταξύ άλλων, από τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης, τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και την προστασία της αξίας του ανθρώπου».

Στο ίδιο πνεύμα με σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ του 2015, το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων και αποφάσισε ότι οι συνταξιούχοι «δικαιούνται αποζημίωση για τη ζημία που υπέστησαν».

«Πρόκειται για μια απόφαση εξαιρετικής σημασίας για όλους τους συνταξιούχους, καθώς αναγνωρίζει την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις με τους μνημονιακούς νόμους 4051/2012 και 4093/2012», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο συνήγορος των συνταξιούχων, Ευάγγελος Σαλαμάρας.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι αφορά ομαδική αγωγή (46 συνταξιούχων), υποχρεώνοντας έτσι για πρώτη φορά τον ΕΦΚΑ να επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά σε μαζική κλίμακα», συμπληρώνει. Μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις έχουν μόνο αγωγές μεμονωμένων ατόμων, ενώ εκκρεμούν επιπλέον δεκάδες μαζικές αγωγές, που αφορούν πολλές εκατοντάδες συνταξιούχους.

Πρόκειται για «απόφαση-κόλαφο, όχι μόνο στις μνημονιακές κυβερνήσεις που λήστεψαν τις συντάξεις μας, αλλά και προς τη μυωπική πολιτική συνταξιουχικών σωματείων που άφησαν τους συνταξιούχους στο έλεος των αυθαίρετων μνημονιακών περικοπών», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Μπρόφας, ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Κίνημα Συνταξιούχων».

Χρέος τιμής

Ο ίδιος επισημαίνει ως αδικία το γεγονός ότι ενώ τα αναδρομικά έχουν ήδη δοθεί σε δικαστικούς, ενστόλους, πανεπιστημιακούς κ.λπ., «όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι έχουν αποκλειστεί από αυτά εκτός από 1.920 άτομα που είχαμε προνοήσει και προσφύγαμε πριν από τον Ιούνη του ’15».

Προσθέτει ότι «αποτελεί χρέος τιμής για την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να δρομολογήσει αποφάσεις που θα επιβάλουν στην εκτελεστική εξουσία να επιστρέψει τα αναδρομικά από το 2012 και σε όλους τους άλλους συνταξιούχους».

Οι συνταξιούχοι, αν και δικαιώθηκαν, δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, «με διάφορα δικονομικά προσχήματα», όπως σχολιάζει ο κ. Μπρόφας. Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, εκκρεμεί δικάσιμος τον Οκτώβριο του 2015, για να επιδικαστούν τα ακριβή ποσά. Επιπλέον ο ΕΦΚΑ ενδέχεται να ασκήσει έφεση «για να ροκανίσει τον χρόνο».

«Απαιτούμε ίση μεταχείριση, ισοπολιτεία και ισονομία για όλους τους συνταξιούχους. Καλούμε την κυβέρνηση να επιστρέψει τα ποσά των καταληστευμένων συντάξεών μας, που η ίδια παρακράτησε. Καλούμε τα σωματεία να σταματήσουν τη στρουθοκαμηλική πολιτική τους και να πουν την αλήθεια στους συνταξιούχους για τα αναδρομικά.

»Για το παιχνίδι που γίνεται γύρω απ’ αυτά, με τη συνενοχή και τη διαπλοκή κυβερνήσεων-μιντιαρχών και “καναλάτων εργατολόγων” σε βάρος των συνταξιούχων. Να παραδεχθούν τις ευθύνες τους, που απέτρεπαν τότε τους συνταξιούχους να κάνουν αγωγές, και να επιβάλουμε όλα μαζί τα σωματεία, όχι μόνο την επιστροφή των αναδρομικών μας από την 1η/1/2012, αλλά και την επαναφορά των συντάξεών μας στα προ των μνημονίων επίπεδα», καταλήγει ο εκπρόσωπος του «Κινήματος Συνταξιούχων».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναδρομικά για λίγους, αγωνία για πολλούς
Το ανώτατο δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση καταβολής αναδρομικών 11 μηνών για όσους έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν τώρα για τις περικοπές 2012-2013.
Αναδρομικά για λίγους, αγωνία για πολλούς
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαστική δικαίωση συνταξιούχων που παίρνουν αναδρομικά με τόκο
Συνταξιούχοι τριών ταμείων δικαιώθηκαν από τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς δεν πέτυχαν μόνο ότι ο ΕΦΚΑ πρέπει να τους επιστρέψει παρακρατηθέντα ποσά από τις συντάξεις τους, αλλά διατάσσει τον Φορέα να...
Δικαστική δικαίωση συνταξιούχων που παίρνουν αναδρομικά με τόκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενας χρόνος χωρίς τον Ζακ, ένας χρόνος χωρίς δικαιοσύνη
Το άλλο Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, κλείνει ακριβώς ένας χρόνος από τη μέρα που τα πεζοδρόμια της οδού Γλάδστωνος γέμισαν από το αίμα του 33χρονου ακτιβιστή και drag queen καλλιτέχνη Ζακ Κωστόπουλου.
Ενας χρόνος χωρίς τον Ζακ, ένας χρόνος χωρίς δικαιοσύνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο σεφ Μποτρίνι σέρνει τον νεαρό μάγειρα στα δικαστήρια
Δικαστικά θα κινηθεί ο σεφ Εκτορας Μποτρίνι κατά του 19χρονου μαθητευόμενου μάγειρα που κατήγγειλε απειλές, ύβρεις, σωματική και ψυχολογική κακοποίηση στο εστιατόριο ιδιοκτησίας του πρώτου στην Κέρκυρα.
Ο σεφ Μποτρίνι σέρνει τον νεαρό μάγειρα στα δικαστήρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «αόρατος» συνδικαλισμός στα χρόνια των μνημονίων
«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», λέει ο Μάρκελλος στον Αμλετ. Στην περίπτωσή μας, στο ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα, η σήψη έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. 
Ο «αόρατος» συνδικαλισμός στα χρόνια των μνημονίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον δρόμο για τα αναδρομικά οι συνταξιούχοι
Mε σύνθημα «Χωρίς αιτήσεις και εργολαβικά, δώστε πίσω τα λεφτά» διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της Αθήνας οι συνταξιούχοι, απαιτώντας την άμεση επιστροφή των περικοπών των συντάξεων με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ...
Στον δρόμο για τα αναδρομικά οι συνταξιούχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας