Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξανασυμφώνησαν όσοι συμφωνούσαν
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξανασυμφώνησαν όσοι συμφωνούσαν

  • A-
  • A+

Τα είπανε, τα συμφωνήσανε όσοι ήδη συμφωνούσαν! Ομόφωνα «ναι» στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, είπαν όσοι συμμετείχαν στην ειδική σύσκεψη που συγκάλεσε χθες το απόγευμα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Μόνο που στη σύσκεψη αυτή... δεν είχε κληθεί εκπρόσωπος των αρχαιολόγων και κανείς απ’ όσους διαφωνούν.

Σε μια... ωραία ατμόσφαιρα ομονοούντων, για περίπου δύο ώρες οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης ανέλυσαν με σχεδόν πανομοιότυπα επιχειρήματα πόσο συμφωνούν με τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό.

Λίγο διαφοροποιήθηκαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και των εμπόρων, που συμφωνούν μεν, αλλά θέλουν αποζημιώσεις για την ταλαιπωρία που τους έχει προκαλέσει, τόσα χρόνια, το έργο.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η παρουσία τους στέλνει μήνυμα πως η πόλη δεν θα ανεχτεί νέα παράταση, ούτε όμως άλλα «παιχνίδια και άλλες σκοπιμότητες». Αρα... αυτή είναι η λύση και τέλος!

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διχάσει τον κόσμο, τους πολίτες της Θεσσαλονίκης», είπε, καταλήγοντας ότι «το μετρό πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος του έργου».

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που, ας σημειωθεί, είναι μηχανικός, τόνισε ότι το κόστος για την ανασκαφή έφτασε μέχρι στιγμής τα 135 εκατ. ευρώ και εξέφρασε την άποψη πως η διαχείριση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου δεν διαφέρει σε τίποτε με τις αρχαιότητες της Αγίας Σοφίας όπου είχε επιλεγεί η λύση της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησης.

«Αν είχε επιλεγεί αυτή η λύση και για τη Βενιζέλου, αυτή θα βρισκόταν σήμερα στο ίδιο στάδιο που βρίσκεται η Αγίας Σοφίας και θα λέγαμε ότι το 2021-2022 θα είχαμε μετρό απ’ άκρη σε άκρη στην πόλη μας», ανέφερε.

Αποφάσεις του ΣτΕ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, σημείωσε ότι η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης εφαρμόστηκε στο μετρό της Αθήνας και υποστηρίζεται από τους ειδικούς, ενώ θύμισε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης που στρεφόταν κατά της λύσης αυτής.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο οποίος όμως τυγχάνει να έχει τοποθετηθεί αντιπεριφερειάρχης Υποδομών από τον κ. Τζιτζικώστα, Πάρις Μπίλλιας, τόνισε ότι το ΤΕΕ έχει ταχθεί υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων, εκτιμώντας πως η δυνατότητα παραμονής των αρχαίων και κατασκευής του σταθμού είναι μια λύση δύσκολη τεχνικά, που θα προκαλέσει χρονικές καθυστερήσεις και θα αυξήσει το κόστος.

Εν τέλει, σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ενδεδειγμένη, ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για την ολοκλήρωση του έργου και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου είναι να ακολουθηθεί η μέθοδος της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησής τους, όπως έγινε και στον γειτονικό σταθμό της Αγίας Σοφίας».

Ζητείται επίσης από τη νέα διοίκηση της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη όλων των φορέων προκειμένου να παρουσιάσει ένα σαφές, δεσμευτικό και οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και λειτουργίας του μετρό.

Οι φορείς ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, ότι «η Θεσσαλονίκη δεν θα επιτρέψει άλλες καθυστερήσεις και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση, τόσο στο έργο όσο και στη λειτουργία της πόλης».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που είναι εργαζόμενος στο μετρό.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών έθεσαν από την πλευρά τους θέμα αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το έργο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάζουν δικηγόρο για ξεριζωμό των αρχαίων
Συνεχίζει η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης την προπαγάνδα υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου, μισθώνοντας γνωστό δικηγορικό γραφείο για να παρασταθεί στο ΣτΕ
Βάζουν δικηγόρο για ξεριζωμό των αρχαίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι άλλοι... σκοταδιΣτΕς
Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς προσέφυγε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο για τη διάσωση και την παραμονή των μνημείων στη θέση τους
Κι άλλοι... σκοταδιΣτΕς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αιχμές για την κυβέρνηση... ΣΥΡΙΖΑ
Με συμπάθεια προς τον Κυρ. Μητσοτάκη εμφανίστηκαν οι περισσότεροι Βορειοελλαδίτες συνδικαλιστές στην καθιερωμένη σύσκεψη των εργατικών κέντρων ενόψει του συλλαλητηρίου του Σαββάτου για τη ΔΕΘ.
Αιχμές για την κυβέρνηση... ΣΥΡΙΖΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κονφερανσιέ εικονικών ελπίδων για το μετρό της Θεσσαλονίκης οι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Ταχιάος
Μακέτες, τέλος. Ζήτω οι εικονικές περιηγήσεις! Δύο μήνες τώρα η Αττικό Μετρό (A.M.) παρουσιάζει βίντεο με περιηγήσεις, στις οποίες απεικονίζεται... η κυκλοφοριακή Χαναάν που μέλλεται να ζήσουν οι...
Κονφερανσιέ εικονικών ελπίδων για το μετρό της Θεσσαλονίκης οι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Ταχιάος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Ζέρβας στη δίνη του μετρό με το «καλημέρα»
Οι δηλώσεις για το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ακατάπαυστες, χθες προστέθηκε και το υπερόπλο που λέγεται δημοσκοπήσεις, ενώ παράλληλα στον σταθμό Βενιζέλου συνεχίζονται οι εργασίες.
Ο Ζέρβας στη δίνη του μετρό με το «καλημέρα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη με όλα τα μέσα προτίθεται να ξαναδώσει ο Γιάννης Μπουτάρης
Δράσεις για να μη γίνει πράξη η εξαγγελία του πρωθυπουργού για απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι η απόφαση της Κίνησης Πολιτών για την προστασία των αρχαιοτήτων.
Μάχη με όλα τα μέσα προτίθεται να ξαναδώσει ο Γιάννης Μπουτάρης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας