Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Κομισιόν «πειράζει» τα αποστάγματα
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κομισιόν «πειράζει» τα αποστάγματα

  • A-
  • A+
Κίνδυνος εκτόξευσης των τιμών, έντονες αντιδράσεις μικροπαραγωγών και συνεταιρισμών και μπαράζ ερωτήσεων στο κοινοβούλιο και την Ευρωβουλή. Ντόμινο παρενεργειών μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου να κάνει δεκτή την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας, αποφασίζοντας πως ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο τσίπουρο (και την τσικουδιά κατ’ επέκταση) αντιβαίνει στο ενωσιακό δίκαιο.

Στις 11 Ιουλίου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) έλαβε μια απόφαση που προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα στους μικρούς Ελληνες αποσταγματοποιούς και θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή δύο παραδοσιακών ελληνικών ποτών: του τσίπουρου και της τσικουδιάς, οδηγώντας σε αυξημένη φορολόγηση που, εάν εφαρμοστεί, θα φέρει σημαντικές ανατιμήσεις.

Το ΔΕΕ δέχτηκε την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας και ότι ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο τσίπουρο αντιβαίνει στο ενωσιακό δίκαιο. Αντιδρούν οι μικροί παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί τους, ενώ ερωτήσεις έχουν γίνει στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την πλευρά του θα προσπαθήσει να καθυστερήσει την εφαρμογή της απόφασης και υπάρχουν σκέψεις να βρεθεί νομική μέθοδος για την εκ νέου προσβολή της από ελληνικής πλευράς.

Πολυεθνικών συμφέροντα

Υστερα από την τελεσίδικη απόφαση του ΔΕΕ (υπόθεση C-91/18) το ούζο συνεχίζει να εξαιρείται από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης, όχι όμως το τσίπουρο και η τσικουδιά.

Στις 15 Ιουλίου η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) κάλεσε την πολιτεία να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναθεώρηση των τεχνικών φακέλων τόσο του τσίπουρου και της τσικουδιάς όσο και του ούζου προκειμένου στην πράξη να αναχαιτιστεί η πολιτική του αθέμιτου ανταγωνισμού που επιβάλλεται από συμφέροντα πολυεθνικών που εμπορεύονται προϊόντα της βιομηχανίας του «σκληρού» αλκοόλ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την όποια καθυστέρηση περαιτέρω πλήγμα για την πολύπαθη αμπελουργία της χώρας και τους αποστακτικούς φορείς των παραδοσιακών προϊόντων.

Αμεση ήταν και η αντίδραση από πλευράς του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, ενός από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς παραγωγών. Στελέχη του επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» τον κίνδυνο ο διπλασιασμός του ΕΦΚ να επιβαρύνει την τιμή της φιάλης των 700 ml κατά 5-6 ευρώ. Αυτή η αύξηση του φόρου εκτιμάται ότι θα μειώσει την κατανάλωση τόσο στο ράφι των καταστημάτων όσο και στην εστίαση, ειδικά όταν το «ανταγωνιστικό» ούζο παραμένει με ΕΦΚ στο 50% σε σχέση με όλα τα εισαγόμενα και εγχώρια ποτά.

Εξάλλου, η ισχύουσα οδηγία της Ε.Ε. (92/83) που ψηφίστηκε το 1992 δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει το τσίπουρο και την τσικουδιά καθώς μέχρι τότε παράγονταν κυρίως «χύμα» και η εμφιάλωσή τους εντατικοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αργότερα. Εκτοτε έχουν γίνει ορισμένες προσπάθειες να προστατευτούν το τσίπουρο και η τσικουδιά που παράγονται στην Ελλάδα από ελληνικές πρώτες ύλες (σταφύλι), ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί κάποιο προστατευτικό καθεστώς.

«Η παραπομπή της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ήταν μια υπόθεση που κράτησε μια δεκαετία περίπου, χωρίς να έχουν γίνει εκείνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις και οι ενέργειες που θα μας προστάτευαν από αυτή τη δυσμένεια. Είναι χρέος της πολιτείας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει ο φόρος στο εμφιαλωμένο τσίπουρο στο 50%, ώστε να προστατευτεί ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης και μαζί του και η αμπελουργία της χώρας», είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Χρήστος Τσιτσιρίγγος.

Στην Ευρωβουλή

Στα τέλη Ιουλίου το τσίπουρο έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω ερώτησης του Αλέξη Γεωργούλη. Ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την επιτροπή εάν μπορεί να επεκταθεί η παρέκκλιση του άρθρου 23 παρ. 2 της σχετικής οδηγίας (92/83/ΕΟΚ) ώστε να καλύπτει συνολικά τσίπουρο και τσικουδιά, καθώς το ούζο που εμπίπτει στην παρέκκλιση παράγεται με παρόμοιο τρόπο.

Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο κ. Γεωργούλης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα στήριξης των μικρών αποσταγματοποιών αφού ασκούν ένα παραδοσιακό επάγγελμα που αποτελεί τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, ενώ στηρίζει οικονομικά μεγάλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Ερώτηση που υπογράφει ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος κατέθεσε και η ομάδα του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη δικαστική απόφαση που θα προκαλέσει πλήγμα σε χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές και μικρά-μεσαία αποστακτήρια προς όφελος των μεγάλων ποτοβιομήχανων και μεγαλεμπόρων-εισαγωγέων εμφιαλωμένων ποτών.

Και στη Βουλή

Στις 31 Ιουλίου οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης προχώρησαν σε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, τονίζοντας ότι με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΔΕΕ η τιμή του τσίπουρου και της τσικουδιάς θα προσεγγίσει εκείνη του ουίσκι και ζητώντας να μάθουν τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να μην εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις που θα πλήξουν παραγωγούς και καταναλωτές.

Στις 5 Αυγούστου κατατέθηκε παρόμοια ερώτηση και από τους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Βασίλη Κεγκέρογλου, Ευαγγελία Λιακούλη και Απόστολο Πάνα, στην οποία επισημαίνεται ότι ο ΕΦΚ στο κρασί, που επιβλήθηκε το 2015, δημιούργησε προβλήματα στους παραγωγούς όλης της χώρας και εν τέλει ορθά αποσύρθηκε στα τέλη του 2018.

Εξάλλου, οι περισσότεροι παραγωγοί και μικροπαραγωγοί αλκοολούχων στη χώρα μας τονίζουν με νόημα ότι μεταξύ 2008 και 2010, στην αρχή της κρίσης, ο ΕΦΚ σε όλα τα ποτά αυξήθηκε κατά 120%, πλησιάζοντας επίπεδα που παγκοσμίως απαντούν μόνο στις χώρες της Σκανδιναβίας και αυξάνοντας τις περιπτώσεις λαθρεμπορίας.

Οι προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα γίνει προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο ώστε, εκτός απροόπτου, να ανασταλεί η άμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης και να μην υπάρξει πρόβλημα, τουλάχιστον στη φετινή παραγωγή, η οποία να φορολογηθεί με το υφιστάμενο καθεστώς.

Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προσβάλει εκ νέου την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε., παρότι αυτό φαντάζει δύσκολο. Τέλος, στο ΥΠΑΑΤ υπάρχουν σκέψεις να ζητηθεί από ελληνικής πλευράς η αλλαγή του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού ώστε να συμπεριληφθεί και το τσίπουρο στα προϊόντα ΠΟΠ, όπως συμβαίνει με το ούζο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι άλλαξε με τη μείωση του ΦΠΑ στον λογαριασμό του σουπερμάρκετ
Μετά την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% σε βασικά αγαθά, όπως ψωμί, κρέας, ψάρια, ζυμαρικά, δημητριακά, καφές κ.λπ., οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί.
Τι άλλαξε με τη μείωση του ΦΠΑ στον λογαριασμό του σουπερμάρκετ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρία ευρώ για ένα πιτόγυρο;
Αναπόφευκτη θεωρείται η αύξηση της τιμής στο σουβλάκι, καθώς η αυξημένη ζήτηση χοιρινών από την Κίνα έχει ήδη αυξήσει την τιμή ανά κιλό από τα 3 στα 4 ευρώ, ενώ συμπαρασύρει και την τιμή του κοτόπουλου και του...
Τρία ευρώ για ένα πιτόγυρο;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς
Αντιιμπεριαλιστικές και αντιΝΑΤΟϊκές συγκεντρώσεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών οργανώνουν το απόγευμα κόμματα και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που λένε «όχι» στον φασισμό-εθνικισμό και...
Αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χάσμα» για τη θερινή ώρα
Θα μπορούσε το 2018 να είναι το τελευταίο έτος εφαρμογής της θερινής ώρας; Με επιχειρήματα σχετικά με την ανθρώπινη υγεία και την ασφάλεια στους δρόμους, κράτη του Βορρά ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να...
«Χάσμα» για τη θερινή ώρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φρένο στο ζιζανιοκτόνο
Ως σαφές «όχι» και κατ’ άλλους ως σαφές «ίσως» ερμηνεύεται η κρίση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. για τη χρήση του ενοχοποιημένου φυτοφαρμάκου στα κράτη-μέλη μετά τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η άδειά του....
Φρένο στο ζιζανιοκτόνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πορεία ενάντια στα μνημόνια, παλιά και νέα
Συγκέντρωση ενάντια στα μνημόνια, την πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ και τα μέτρα με τα οποία θα συνοδεύεται το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποίησαν χθες η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για τον...
Πορεία ενάντια στα μνημόνια, παλιά και νέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας