• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.2°C / 11.8°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 6.6°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 11.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.3°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 3.4°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 10.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.0°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 4.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 15.7°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 4.9°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.5°C / 9.4°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 2.8°C / 9.3°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 12.0°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.0°C / 7.1°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.6°C / 7.2°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  77%

Ο Παναγιώτης Κοντολέων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «βραχιολάκια» του... μεγάλου αδελφού και το δαχτυλίδι της ΕΥΠ

 • A-
 • A+

Από την ιδιωτική αγορά αναζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κομβικό πρόσωπο που θα ηγηθεί της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Νέος διοικητής της ΕΥΠ, η οποία, όπως έχει καθοριστεί με ΦΕΚ, θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, στη θέση τού υπό αποχώρηση Γιάννη Ρουμπάτη, αναμένεται να είναι ο Παναγιώτης Κοντολέων, στέλεχος μεγάλων ελληνικών εταιρειών security, με συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και με ενδιαφέρον στα ζητήματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.

Ως πρόσωπο-έκπληξη χαρακτηρίστηκε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Κοντολέων από πλήθος ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων, ωστόσο το παρελθόν του στη θέση του γενικού διευθυντή του ελληνικού τμήματος της G4S δεν επιβεβαιώνει το στοιχείο της έκπληξης. Αντιθέτως, όπως γράφει ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος», ο Παναγιώτης Κοντολέων αποτελεί «προσεκτική επιλογή του περιβάλλοντος Μητσοτάκη».

Οι διατυπωμένες δημόσιες θέσεις του πιθανολογούμενου διοικητή της ΕΥΠ αλλά και το γεμάτο σκιές παρελθόν τής G4S αποκαλύπτουν ενδεχομένως μια εικόνα από το κοντινό μέλλον.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Security Manager (περιοδικό για την ασφάλεια) το 2008 ο κ. Κοντολέων μεταξύ άλλων είχε δώσει απαντήσεις για το πώς η κάθε εταιρεία στην Ελλάδα εκπαιδεύει με διαφορετικό τρόπο το προσωπικό ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενιαία στάνταρντ κι αυτό κατά τη γνώμη του οφειλόταν στη γενικότερη έλλειψη σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα με την παραγωγή.

Συγκεκριμένα για την εταιρεία, της οποίας ο ίδιος προΐσταται, την G4S, σημείωνε ότι «ανέκαθεν θεωρούσε την εκπαίδευση σαν ένα από τα τρία συστατικά (επιλογή - εκπαίδευση - διοίκηση προσωπικού) της επιτυχούς δραστηριοποίησης στις υπηρεσίες ασφαλείας. Η G4S εφαρμόζει απόλυτα την τήρηση των τυπικών κριτηρίων επιλογής και έχει συστήσει, με βάση την παγκόσμια πολυετή και πολυσχιδή εμπειρία της, ένα ξεχωριστό σετ κριτηρίων επιλογής με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη διαρκούς επανεκπαίδευσης των φυλάκων «κάθε χρόνο ή και συχνότερα, ανάλογα με τις ειδικές απαιτήσεις», ενώ εξηγούσε και τον ρόλο της αποτελεσματικής και συνεχούς εποπτείας (!) του προσωπικού «ως προς την επιτυχή εκπλήρωση των καθηκόντων στην κάθε φύλαξη».

Στο ερώτημα για το αν πρέπει να φέρουν όπλα οι σεκιουριτάδες, η απάντησή του ήταν ότι το θέμα ρύθμιζε απολύτως ο νόμος (2518/1997).

Σημειώνεται εδώ ότι το άρθρο 5 του συγκεκριμένου νόμου απαγορεύει στους υπαλλήλους αυτών των εταιρειών την κατοχή όπλων και κατ’ εξαίρεση προβλέπεται η χορήγηση άδειας για περίστροφο ή πιστόλι σε φύλακες δημόσιων καταστημάτων, τραπεζών, μουσείων, οικημάτων που έχουν ανάγκη προστασίας, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κ.λπ. με την προϋπόθεση ότι το προσωπικό θα φέρει όπλο νομίμως κατεχόμενο από τις εταιρείες και μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Οι δημόσιοι διαγωνισμοί

Ενα εκατομμύριο ευρώ εξασφάλισε η G4S από τον διαγωνισμό ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων

Ως προς τη συνεργασία μεταξύ των κρατικών και ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο κ. Κοντολέων είχε δώσει μια ενδιαφέρουσα απάντηση:

«Η συνεργασία της εταιρείας μας (σ.σ. G4S) με τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι άψογη.

»Ολοι, εποπτεύοντες και συνεργαζόμενοι φορείς, προσπαθούμε για τις βέλτιστες λύσεις ασφαλείας εντός των νομοθετικών και κοινωνικο-οικονομικών πλαισίων. Ωστόσο υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα στον τομέα των διαγωνισμών του Δημοσίου, για παροχή υπηρεσιών ασφαλείας.

»Πιο συγκεκριμένα, έχει επανειλημμένα σημειωθεί το φαινόμενο είτε οι προϋπολογισμοί (!) είτε τα ποσά κατακύρωσης δημοσίων διαγωνισμών να είναι κατώτερα των προβλεπομένων νομίμων ορίων, σύμφωνα με τις οικείες συλλογικές συμβάσεις και τα οριζόμενα από τις ρυθμίσεις για κοινωνικές εισφορές.

»Παρά δε τις σχετικές μας ενστάσεις (με την παράθεση των σχετικών κανονιστικών διατάξεων), οι εργοδότες οργανισμοί προχωρούν στη συνεργασία με παράτυπους μειοδότες.

Η G4S είναι σαφώς υπέρ της τήρησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και προσπαθεί με κάθε τρόπο για την εφαρμογή τους».

Σήμερα φαίνεται ότι ήρθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου και η κρατική ΕΥΠ με την ιδιωτική G4S ενώθηκαν «εις σάρκα μίαν».

Οπως είναι γνωστό, το ελληνικό τμήμα της G4S είχε ήδη τότε αναλάβει την ασφάλεια των αεροδρομίων, με τον κ. Κοντολέοντα να δηλώνει:

«Στην Ελλάδα ο όμιλος G4S προέρχεται από τη συγχώνευση των μεγαλύτερων εταιρειών στη χώρα, της Group 4 και της Wackenhut, και αποτελεί σήμερα την ηγέτιδα δύναμη στις υπηρεσίες ασφαλείας με πάνω από 3.000 εργαζομένους, 35 επιχειρησιακά κέντρα σε όλη τη χώρα και ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ για το 2007».

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, το έργο για την πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, καταδίκων και κρατούμενων σε άδεια (τα γνωστά «βραχιολάκια») ανατέθηκε έπειτα από διαγωνισμό στην εταιρεία G4S με συνολικό προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.

Μια λύση πανάκριβη και προορισμένη για τους οικονομικά εύρωστους κρατούμενους, για τους οποίους ωστόσο στη συνέχεια με προεδρικό διάταγμα η τότε κυβέρνηση αποφάσισε ότι, αν ένας κρατούμενος δεν έχει (μερικώς ή ολικώς) τη δυνατότητα να πληρώσει, το κράτος θα του παρείχε αυτό το ευεργετικό μέτρο.

«Οι διατάξεις του νόμου για την ηλεκτρονική επιτήρηση εγγυώνται αφενός την περιφρούρηση της δημόσιας τάξης και την ασφάλεια του πολίτη και αφετέρου την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής του ίδιου του επιτηρούμενου προσώπου» δήλωνε στις 11/3/2015 στο «Πρώτο Θέμα» ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων.

Είναι πλέον βέβαιο ότι είτε με είτε χωρίς βραχιολάκι για την ασφάλεια των πολιτών με το σύστημα «δύο σε ένα» (και ΕΥΠ και G4S) δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ή μήπως όχι;

Η διεθνής δράση της G4S

AP Photo / Lynne Sladky, File

Ο πολυεθνικός κολοσσός με το «βεβαρημένο ποινικό μητρώο», η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 125 χώρες στον κόσμο, έχει κατηγορηθεί και καταδικαστεί για εκατοντάδες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές όπου έχει εμπλακεί.

Από βασανιστήρια Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές αλλά και στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο έως σύμπραξη με σκληρά καθεστώτα, όπως αυτά της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και του Αφγανιστάν.

Τον Οκτώβριο του 2010 ο 46χρονος Τζίμι Μουμπένγκα έχασε τη ζωή του μέσα στο αεροπλάνο όπου τον κρατούσαν τρεις φύλακες της G4S, ενώ τον οδηγούσαν σε απέλαση. Οι φύλακες ασφαλείας τον κρατούσαν σφιχτά δεμένο στη θέση του, ενώ ο Mουμπένγκα φώναζε και προσπαθούσε να αντισταθεί στην απέλασή του.

Οι επιβάτες ανέφεραν ότι τον άκουσαν να φωνάζει «μην το κάνετε αυτό» και «προσπαθούν να με σκοτώσουν». Η μονάδα ανθρωποκτονίας της Scotland Yard ξεκίνησε έρευνα μετά τον θάνατό του και χαρακτήρισε την υπόθεση «ανεξήγητη». Οι τρεις φύλακες της G4S αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι με εγγύηση.

Στη Βρετανία, όπου τα βραχιολάκια πληρώνονται από το κράτος, αποκαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο υπερκοστολόγησης από την εταιρεία G4S, η οποία συνέχιζε να χρεώνει τα δημόσια ταμεία για κρατούμενους που είχαν απελευθερωθεί, που είχαν επιστρέψει στη φυλακή ή που είχαν… πεθάνει.

«Η G4S θα έπρεπε να είναι ήδη μια χρεοκοπημένη εταιρεία. Ομως η κυβέρνηση δεν θα το επιτρέψει» έγραφε ο Guardian τον Δεκέμβριο του 2016. Tην ίδια χρονιά η ιδιωτική εταιρεία αναγκάστηκε να παραδώσει στο βρετανικό δημόσιο τη διαχείριση μιας φυλακής ανηλίκων 12-18 ετών (Medway Secure Training Centre), ύστερα από αποκαλύψεις του BBC (εκπομπή Panorama) όπου μέσω κρυφής κάμερας καταγράφηκαν κακοποιήσεις ανηλίκων και ανάρμοστες τεχνικές καταστολής. Στη συνέχεια άλλη έρευνα του Guardian ανέδειξε και νέες ιστορίες κακοποιήσεων σε ένα κέντρο κράτησης στο Ρότσεστερ, οι οποίες είχαν καταγγελθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά αγνοήθηκαν επί 12 χρόνια.

Η Ολυμπιακή του Λονδίνου

Το 2018 ήταν μια εξαιρετικά δυσμενής χρονιά για την G4S, η οποία είχε 63% πτώση του τζίρου της εν μέρει εξαιτίας δικαστικών αποζημιώσεων σε εργαζόμενους στις ΗΠΑ, στους οποίους δεν έδινε γεύματα ή δεν τους παρείχε διαλείμματα από την εργασία τους.

Την περσινή χρονιά το βρετανικό κράτος τερμάτισε πρόωρα τη συμφωνία που είχε με την εταιρεία σε μια φυλακή στο Mπέρμιγχαμ και κρατικοποίησε τις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, το ετήσιο κόστος για το κράτος μόνο για αυτή τη φυλακή κυμαινόταν μεταξύ 21,1 και 31,2 εκατομμύρια λίρες. Δεκάδες ήταν και τα δημοσιεύματα για τα φουσκώμενα τιμολόγια της G4S κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Στενή είναι και η συνεργασία της G4S μέσω θυγατρικής της με την ισραηλινή αρχή φυλακών για την παροχή συστημάτων ασφαλείας για μεγάλες φυλακές και σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η εταιρεία κατηγορείται ότι παρέχει επίσης εξοπλισμό στη φυλακή Οφέρ, που βρίσκεται στη Δυτική Οχθη, καθώς και στα κέντρα κράτησης Kishon και Moskobiyyeh, τα οποία έχουν επανειλημμένα καταγγείλει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για βασανιστήρια και κακομεταχείριση των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών.

 

Ο Παναγιώτης Κοντολέων

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο επαναπατρισμός ενός... τυχαίου νέου
Από τους πέντε νέους που εμφανίστηκαν στην εκδήλωση, τουλάχιστον οι τρεις είχαν έτοιμη δουλειά να τους περιμένει πίσω από τους γονείς τους, η μία μάλιστα είναι μέτοχος μεγάλης εταιρείας.
Ο επαναπατρισμός ενός... τυχαίου νέου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα πρόστιμο, πολλά ερωτήματα
Ο καταλογισμός από τις ελληνικές αρχές προστίμου ύψους 186,7 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή σε ελληνική στοιχηματική εταιρεία προκάλεσε έκπληξη αλλά και πολλές απορίες. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, για να μπορέσει...
Ενα πρόστιμο, πολλά ερωτήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίσω από τα φώτα ένα (όχι και τόσο πράσινο) ελίτ πάρκο
Ανοιξε τις πύλες του, τη Δευτέρα το απόγευμα, προς μεγάλη χαρά των μικρών παιδιών, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών που με νομοσχέδια στηρίζουν σκανδαλωδώς τη Lamda Development.
Πίσω από τα φώτα ένα (όχι και τόσο πράσινο) ελίτ πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων - Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ
Ο διοικητής με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοίνωσε ότι η ΕΑΔ έχει λάβει 10 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, 1 εκατ. από τα ΕΣΠΑ και 2 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια του μηχανισμού στήριξης.
Το φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων - Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΕΥΠ στην καρδιά του πάρκου Γουδή
Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ανέγερση ενός νέου κτιρίου ύψους 27 μέτρων και εμβαδού 28.000 τ.μ. που θα στεγάσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Η ΕΥΠ στην καρδιά του πάρκου Γουδή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ισχύ το άτυπο «λοκντάουν» στους ανεμβολίαστους, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων
Αποκλεισμός στους μη εμβολιασμένους με το τίμημα να πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Όλα τα μέτρα που προβλέπει το ΦΕΚ
Σε ισχύ το άτυπο «λοκντάουν» στους ανεμβολίαστους, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας