Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταπέλτης κατά του Τρομπούκη ο Επιθεωρητής Εργασίας από τη Χίο

Ο Επιθεωρητής Εργασίας, Δημήτρης Φραγκομίχαλος

Καταπέλτης κατά του Τρομπούκη ο Επιθεωρητής Εργασίας από τη Χίο

  • A-
  • A+

Το περιστατικό σε βάρος επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε από επιχειρηματία που πολιτεύεται με τη Ν.Δ., προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εργασίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Μία εβδομάδα μετά, ο Επιθεωρητής Εργασίας Δημήτρης Φραγκομίχαλος, έσπασε τη σιωπή αποκαλύπτοντας τους διαλόγους και τη συμπεριφορά του επιχειρηματία κατά τη διάρκεια ελέγχου στην επιχείρηση Μαγνητική Τομογραφία Χίου, του Κώστα Τρομπούκη.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκομίχαλο «κατά τη διάρκεια του ελέγχου ο εργοδότης δυστυχώς παρεκτράπηκε απρόκλητα σε προσβλητική συμπεριφορά εκτοξεύοντας εναντίον μου σε έξαλλη κατάσταση διάφορες χυδαίες ύβρεις («Ντροπή στον πατέρα που σ’ έκανε, πούστη», «Δημόσιε υπάλληλε του κώλου» και πολλές άλλες), λεκτικές απειλές (πχ. «Θες να φύγεις δαρμένος, αυτό θέλεις, ρε κωλόφατσα;») και στο τέλος ένα πλαστικό αντικείμενο που με τραυμάτισε στα χέρια».

Αναλυτικά η δήλωση του Επιθεωρητή Εργασίας

Α) Οι έλεγχοι του Σ.ΕΠ.Ε. αποσκοπούν στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και διεξάγονται νόμιμα σε κάθε χώρο όπου πιθανολογείται η απασχόληση εργαζομένων, έστω κι αν η επιχείρηση είναι κλειστή για το κοινό. Διενεργούνται πάντα με τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο, και ασφαλώς όχι με κομματικά κριτήρια. Ο έλεγχος στην επιχείρηση του κ. Τρομπούκη ήταν τυχαίος-δειγματοληπτικός, όπως ένα μεγάλο ποσοστό των ελέγχων της υπηρεσίας μας. Προηγήθηκαν τρεις έλεγχοι σε γειτονικές επιχειρήσεις, ενώ η συγκεκριμένη επιλέχθηκε επειδή ήταν εμφανής η απασχόληση εργαζομένων τη δεδομένη στιγμή.

Β) Κατά τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε ότι ο εργοδότης απασχολούσε στην επιχείρησή του μία εργαζόμενη (καθαρίστρια) αδήλωτη, δηλαδή χωρίς να την έχει αναγράψει σε πίνακα προσωπικού. Αυτή είναι η έννοια της αδήλωτης εργασίας, ήδη από την καθιέρωσή της με τον ν. 3996/11 αλλά και τη θέσπιση του προστίμου κατά δέσμια αρμοδιότητα των 10.500 € από το 2013. Για την αποφυγή παρερμηνείας, επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 3863/10 όπως ισχύει, το εργόσημο καλύπτει το προσωπικό που απασχολείται στην οικία του εργοδότη και όχι στην επιχείρηση. Επίσης, σύμφωνα με την πάγια θέση που έχει διατυπώσει το Υπουργείο Εργασίας ήδη από το 2014, το εργόσημο αποτελεί τρόπο αμοιβής και παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (οικιακό προσωπικό, εργάτες γης κ.ά.) και δεν καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί τον εργαζόμενο ή την εργαζόμενη σε πίνακα προσωπικού. Επομένως, το γεγονός ότι μετά τον επίμαχο έλεγχο ο εργοδότης κατέθεσε στην καθαρίστρια εργόσημο για ένα ημερομίσθιο, δεν θεραπεύει την παράβαση της αδήλωτης εργασίας. Μάλιστα για την ίδια εργαζόμενη ηλικίας 47 ετών, για την οποία ο εργοδότης δήλωσε κατά τον έλεγχο ότι την απασχολεί στην οικία του με εργόσημο και ότι την έφερε εκτάκτως στην επιχείρησή του, προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία ότι αυτό ήταν και το πρώτο ένσημο στη ζωή της. Ο έλεγχος λοιπόν δεν ήταν τυπολατρικός αλλά είχε ουσιαστική αξία. Είναι γνωστό ότι η αδήλωτη εργασία πλήττει τόσο τον εργαζόμενο ή την εργαζόμενη που αφορά, όσο και το σύνολο της κοινωνίας, αφού συνεπάγεται φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, αλλά επίσης και αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στους νομοταγείς εργοδότες. Αλλά και μόνο για την αποφυγή του βαρύτατου προστίμου, ισχύει ότι «η νομιμότητα κοστίζει πολύ λιγότερο από την παρανομία».

Γ) Κατά τη διάρκεια του ελέγχου ο εργοδότης δυστυχώς παρεκτράπηκε απρόκλητα σε προσβλητική συμπεριφορά εκτοξεύοντας εναντίον μου σε έξαλλη κατάσταση διάφορες χυδαίες ύβρεις («Ντροπή στον πατέρα που σ’ έκανε, πούστη», «Δημόσιε υπάλληλε του κώλου» και πολλές άλλες), λεκτικές απειλές (πχ. «Θες να φύγεις δαρμένος, αυτό θέλεις, ρε κωλόφατσα;») και στο τέλος ένα πλαστικό αντικείμενο που με τραυμάτισε στα χέρια. Παρ’ όλα αυτά, διατήρησα την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτησή μου, και τα λόγια μου ήταν μετρημένα και εστιασμένα μόνο στα ζητήματα του ελέγχου, σχετικά με τον οποίο τήρησα επακριβώς την ισχύουσα νομοθεσία και την προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν είπα και δεν έπραξα απολύτως τίποτα προσβλητικό, επιλήψιμο, ανήθικο ή προκλητικό, σεβόμενος τον κ. Τρομπούκη περισσότερο απ’ όσο σεβάστηκε εκείνος εμένα και τον εαυτό του. Στη συνέχεια, θεώρησα αυτονόητο καθήκον μου να μην αποσιωπήσω το γεγονός, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη συνείδησή μου, θα μπορούσε να εκληφθεί σαν ανοχή ή συναίνεση και θα έδινε εσφαλμένο μήνυμα στους πολίτες αυτού του τόπου. Γι’ αυτό κατέγραψα το περιστατικό σε αναλυτική αναφορά μου προς τους ανωτέρους στην υπηρεσία μου, με αποτέλεσμα ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. κ. Κορφιάτης να υποβάλει στις 15 Ιουνίου 2019 μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Χίου σε βάρος του εργοδότη, όχι για την παράβαση της αδήλωτης εργασίας αλλά για την ποινική διερεύνηση της συμπεριφοράς του που συνιστούσε και παρεμπόδιση ελέγχου. Επίσης, από τη δική μου πλευρά υπέβαλα μήνυση για εξύβριση, απειλή και σωματική βλάβη. Ο κ. Τρομπούκης γνωρίζει αναμφίβολα ότι έσφαλε και ότι με την απαράδεκτη συμπεριφορά του εξέθεσε μόνος του τον εαυτό του σε αρνητική δημοσιότητα και κριτική. Δεν είναι αργά να το παραδεχτεί και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Αν πάλι αποδειχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ότι μηνύθηκε άδικα εξαιτίας δικής μου αναληθούς αναφοράς, τότε δεσμεύομαι ότι θα παραιτηθώ από τη θέση μου.

Δ) Υπηρετώ τη Δημόσια Διοίκηση επί 15 χρόνια, από τα οποία τα 13 ως Επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων στη Χίο, με ευσυνειδησία, αίσθημα δικαίου, ακεραιότητα και αμεροληψία, με γνώμονα πάντοτε το κοινό καλό και τη διαφύλαξη της εργασιακής νομιμότητας, χωρίς οποιαδήποτε εξάρτηση ή επιρροή, αλλά και χωρίς ανοχή στην αδικία και τη διαφθορά. Οι συμπολίτες μου αναγνωρίζουν την εντιμότητα, το ήθος και την αποτελεσματικότητά μου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βράβευσή μου από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου τον Ιανουάριο 2016. Θεωρώ αυτονόητο ότι η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, η παρεμπόδιση των ελέγχων και ο προπηλακισμός των Επιθεωρητών Εργασίας πρέπει να καταδικάζονται απερίφραστα από όλα τα κόμματα, τους φορείς και από κάθε σωστά σκεπτόμενο πολίτη ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Δεν επιτρέπεται κάποιος, ανάλογα με το ατομικό ή το κομματικό ή οποιοδήποτε άλλο συμφέρον, να διαπράττει, επικροτεί ή έστω ανέχεται την προσβολή της προσωπικότητας των δημόσιων υπαλλήλων που εκτελούν το καθήκον τους (ακόμη κι αν διαπιστώνουν παραβάσεις) μα και του κάθε ανθρώπου που κάνει τη δουλειά του. Όποιος δεν σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς, είναι υποκριτικό να μιλά για δημοκρατία, κράτος δικαίου, φιλοπατρία, αξιοκρατία, αγάπη στον πλησίον, κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη. Τέτοιου είδους συμπεριφορές υποδαυλίζουν τον διχασμό των Ελλήνων και οδηγούν τη χώρα μας σε κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να το αποτρέψουμε, κάνοντας όλοι το καλύτερο που μπορούμε.

Ο επιχειρηματίας από τη Χίο κάνει λόγο για fake news και δηλώνει ότι θα κινηθεί νομικά.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηνυτήρια αναφορά στον εργοδότη που επιτέθηκε λεκτικά σε επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε
«Αποτελεί πρόκληση ένας εργοδότης που απασχολεί αδήλωτη εργαζόμενη, παρεμποδίζει έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε., υβρίζει και επιτίθεται σε Επιθεωρητή Εργασίας, να έχει την απαίτηση να είναι υπεράνω του νόμου και επιπλέον...
Μηνυτήρια αναφορά στον εργοδότη που επιτέθηκε λεκτικά σε επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ για λεκτική επίθεση σε επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε. από στέλεχος της Ν.Δ.
Λεκτική επίθεση σε βάρος Επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε από επιχειρηματία στη Χίο, ο οποίος πολιτεύεται με τη Ν.Δ., καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για «μια στημένη υπόθεση» και ότι θα κινηθεί...
Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ για λεκτική επίθεση σε επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε. από στέλεχος της Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδίκη της πρώην προϊσταμένης του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ Χίου για παράβαση καθήκοντος
Σε βάρος της είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, γιατί καθυστέρησε τη νόμιμη διαδικασία και δεν ενήργησε με αντικειμενικότητα και αμεροληψία σε υπόθεση εργατικής διαφοράς.
Καταδίκη της πρώην προϊσταμένης του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ Χίου για παράβαση καθήκοντος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξ οικείων τα "όχι" στις νέες δομές
Η κυβέρνηση βρίσκει... τοίχο και από τους δικούς της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ● Παρουσία του υπουργού και τοπικού βουλευτή Νότη Μηταράκη την Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου ομόφωνα απέρριψε τη δημιουργία...
Εξ οικείων τα "όχι" στις νέες δομές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργείο Εργασίας: Προκλητική η στάση Τρομπούκη
Με ανακοίνωσή του ο πολιτευτής της Ν.Δ. μιλάει για σκευωρία εις βάρος του, ενώ το αρμόδιο υπουργείο επιβεβαιώνει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την επίθεση εις βάρος του επιθεωρητή.
Υπουργείο Εργασίας: Προκλητική η στάση Τρομπούκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλάζιοι... Τρομπουκισμοί σε Επιθεωρητή Εργασίας
Με την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ για αδήλωτη εργασία ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο διαγνωστικό κέντρο ιδιοκτησίας του ιατρού πολιτευτή της Ν.Δ., Κώστα Τρομπούκη.
Γαλάζιοι... Τρομπουκισμοί σε Επιθεωρητή Εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας