Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.0°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 19.0°C
  6 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 5.0°C / 13.0°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  5 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.7°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.6°C / 19.0°C
  6 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 28.0°C
  6 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 11.1°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 22.0°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.6°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  93%
Μπλόκο στις ναζιστικές φιέστες

Οι Γερμανοί αντιφασίστες οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Αποζημίωση των θυμάτων των ναζί - τιμωρία των αυτουργών», θέμα που συναρτάται ευθέως με την τελευταία απόφαση της ελληνικής Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Στην Ελλάδα η δράση των δύο μονάδων της Βέρμαχτ έγινε γνωστή ως «αιματοβαμμένο εντελβάις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπλόκο στις ναζιστικές φιέστες

 • A-
 • A+
Η Ομάδα Εργασίας «Angreifbare-Traditionspflege», που έχει βάλει στόχο να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τους αυτουργούς ναζί μέσω ιστορικών ερευνών, διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της συνάντησης βετεράνων της Βέρμαχτ «Ορεινή Μεραρχία» και «Ορεινό Σώμα Στρατού» που διέπραξαν φρικαλεότητες στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ελληνες και Αλβανοί επιζώντες των ναζιστικών θηριωδιών, συγγενείς θυμάτων, Ελληνες πολιτικοί, Γερμανοί αντιφασίστες, ιστορικοί, δημοσιογράφοι θα συναντηθούν και φέτος στο Μόναχο, σε συνέχεια των εκδηλώσεων που άρχισαν τα τελευταία χρόνια, απαντώντας στον μύθο ότι οι μονάδες της Βέρμαχτ «Ορεινή Μεραρχία» και «Ορεινό Σώμα Στρατού» δεν συμμετείχαν και δεν διέπραξαν φρικαλεότητες στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής στην Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της συνάντησης βετεράνων των Ορεινών Καταδρομών στο Mittenwald έχουν ξεκινήσει από το 2002 με οργανώτρια την Ομάδα Εργασίας «Angreifbare-Traditionspflege», που έχει βάλει στόχο να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τους αυτουργούς ναζί μέσω ιστορικών ερευνών.

Στην Ελλάδα η δράση των δύο μονάδων της Βέρμαχτ έγινε γνωστή ως «αιματοβαμμένο εντελβάις» από την έρευνα του Χ. Φ. Μάγερ που αποκάλυψε τη δράση της «Ορεινής Μεραρχίας» στην Πολωνία, τη Γαλλία, τη Σοβιετική Ενωση, αλλά κυρίως στα Βαλκάνια.

Εκδηλώσεις

Φέτος, στις 6 Ιουνίου, οι Γερμανοί αντιφασίστες ως απάντηση στη συνέλευση βετεράνων των ορεινών καταδρομών στο Mittenwald οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Αποζημίωση των θυμάτων των ναζί - τιμωρία των αυτουργών», θέμα που συναρτάται ευθέως με την τελευταία απόφαση της ελληνικής Βουλής (17.4.2019) και το σχετικό πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στο Μόναχο στις 4 Ιουνίου στα κεντρικά γραφεία του γερμανικού συνδικάτου DGB (DGB-Haus) με τους επιζώντες των σφαγών σε Ελλάδα και Αλβανία. Στις 5 Ιουνίου ακολουθούν συγκεντρώσεις μνήμης όλων των θυμάτων των ναζί εμπρός από τη Βαυαρική Καγκελαρία και στις 6 Ιουνίου στο Mittenwald, όπου οι Γερμανικές Ομοσπονδιακές Ενοπλες Δυνάμεις τιμούν μέχρι σήμερα τους καταδρομείς της «Αδελφότητας Ορεινών Καταδρομών» που δολοφόνησαν αμάχους στο Κομμένο της Αρτας, στους Λιγκιάδες, στην Κεφαλονιά, στην Κέρκυρα, στο Δίστομο και σε πολλά άλλα μέρη.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι Γερμανοί αντιφασίστες ελέγχουν την τήρηση του νέου «Νόμου για την Παράδοση - Traditionission» που απαγορεύει θετικές αναφορές στον ναζιστικό στρατό και μαζί με τα θύματα των ναζί θα καταθέσουν στεφάνι. Ανάλογες εκδηλώσεις εκτός από το Μόναχο θα γίνουν και στο Ζάλτσμπουργκ.

● Στην εκδήλωση που θα γίνει στο Μόναχο τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι «Τα εγκλήματα πολέμου του 4ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων των SS στην Ελλάδα», «Οι σφαγές που διέπραξε το 1ο Σύνταγμα Ορεινών Καταδρομών σε Αλβανία και Ελλάδα», «Αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού - τιμωρία των αυτουργών του ναζισμού».

Θα πάρουν μέρος ο επιζών της σφαγής στους Πύργους Εορδαίας δρ. Ευστάθιος Χαϊτίδης, ο δρ. Αριστομένης Συγγελάκης από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), η Πανδώρα Ντώνη (Μποροβέ/Αλβανία), επιζώσα της σφαγής που διέπραξε το «1ο Σύνταγμα Ορεινών Καταδρομών» στην Αλβανία, ο ιστορικός Ραλφ Κλάιν (Witten) και θα συντονίσει ο ιστορικός δρ. Στέφαν Στράκε (Wuppertal).

Οργανωτές είναι η ομάδα εργασίας «Angreifbare-Traditionspflege» σε συνεργασία με το DGB-Youth Munich, την VVN-BdA Munich και την «ΑΚ Δίστομο». Προσκλήθηκε και θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ως πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Δράσεις

● Στις 5 Ιουνίου θα ακολουθήσει η «Περιοδεία Απελευθέρωσης 2019» μέσω Μονάχου και Ανω Βαυαρίας και θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο «Κέντρο Τεκμηρίωσης Εθνικοσοσιαλισμού Karl Mannheimer». Θα ακολουθήσει δράση με πανό για τις αποζημιώσεις Ελλήνων και Αλβανών - θυμάτων του ναζισμού στην έδρα του Βαυαρού πρωθυπουργού με σύνθημα «Το Ελεύθερο Κρατίδιο της Βαυαρίας πρέπει να πληρώσει!».

Στις 5 Ιουνίου στο Mittenwald θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη με τίτλο «Το Μπαλκόνι - Μνήμες Κατοχής», το οποίο διαπραγματεύεται την καταστροφή των Λιγκιάδων Ιωαννίνων από τη μεραρχία Εντελβάις.

Εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης:

● Στον πρώην Εβραϊκό Οίκο Ευγηρίας στην Reichenbachstr 27, για να τιμηθεί η μνήμη των 7 επιζώντων του Ολοκαυτώματος που έχασαν τη ζωή τους στις 13 Φεβρουαρίου 1970, ύστερα από δολοφονική αντισημιτική εμπρηστική επίθεση.

● Στο νεκροταφείο του Graefelfingen για να τιμηθεί η μνήμη των 53 Ρώσων φυλακισμένων που σκοτώθηκαν από παραστρατιωτικούς στις 2 Μαΐου 1919.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της Αθήνας
Στην πλατεία Κοραή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης της Αθήνας του ΚΚΕ, με αφορμή τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση της ελληνικής πρωτεύουσας. «Γράψαμε ιστορία, συνεχίζουμε, θα...
Εκδήλωση του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«... κάθε 2 Σεπτεμβρίου όλα βρίσκονται μέσα στο μυαλό μου...»
Είναι δύσκολο έως αδύνατο να κάνεις ερωτήσεις στη Βασιλική Γκουραμάνη. Αρκεί να σταθείς μπροστά της και να περιμένεις να ανοίξει το σεντούκι της μνήμης και να μιλήσει. Η Βασιλική, 87 ετών σήμερα, είναι από τις...
«... κάθε 2 Σεπτεμβρίου όλα βρίσκονται μέσα στο μυαλό μου...»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τεκμηριωμένα... δωσίλογος
Μία από τις πιο σημαντικές «οδομαχίες» μνήμης δόθηκε στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στην αρμόδια επιτροπή ονοματοθεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η οποία πριν από οκτώ μήνες είχε...
Τεκμηριωμένα... δωσίλογος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολλά είχαν δει τα μάτια της, μα αυτό δεν της έφερε τρόμο
Φαντάσματα της περιόδου της γερμανικής κατοχής και της αγωνίας επιβίωσης των εβραϊκών οικογενειών στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη αναβίωσαν χθες, όπου «Δίκαιοι των Εθνών» ανακηρύχθηκε την οικογένεια Αθυρίδη...
Πολλά είχαν δει τα μάτια της, μα αυτό δεν της έφερε τρόμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδός δωσίλογου Χρυσοχόου
Δύσκολα φεύγουν οι σκιές δωσιλόγων από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η αρμόδια επιτροπή ονοματοθεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέρριψε χθες με ψήφους τρεις έναντι μίας την πρόταση του Δήμου...
Οδός δωσίλογου Χρυσοχόου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστάσιμη μουσική από τους τάφους των δολοφονημένων παιδιών
Η Στέλλα Σάλεμ ζει και κινείται σε ένα αόρατο νεκροταφείο. Καθημερινά βάζει ονοματεπώνυμα σε χιλιάδες, ανώνυμους μέχρι σήμερα, τάφους. Μόνη της, εκπληρώνει το χρέος της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ανθρωπότητας,...
Αναστάσιμη μουσική από τους τάφους των δολοφονημένων παιδιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας