«Θυελλώδεις» εξακολουθούν να πνέουν οι άνεμοι στον κλάδο της ακτοπλοΐας, καθώς μαζί με τις επισχέσεις των ναυτικών συνεχίζονται και οι βλάβες των πλοίων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία κατοίκων και επισκεπτών νησιών της χώρας.
Χθες ματαιώθηκε το δρομολόγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος» Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος, της ναυτιλιακής εταιρείας ΛΑΝΕ, γιατί, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, έπρεπε να διορθωθεί η βλάβη που παρουσιάστηκε στο πλοίο. Το «Βιτσέντζος Κορνάρος», 39 χρόνων, είχε δρομολογηθεί πρόσφατα στη γραμμή, καθώς το «Παναγία Τήνου» της Ventouris Sea Lines, που είχε ναυλωθεί από την ΑΝΕΚ και εκτελούσε το συγκεκριμένο δρομολόγιο, σταμάτησε να εκτελεί την επιδοτούμενη γραμμή λόγω επίσχεσης εργασίας των ναυτικών που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν εδώ και καιρό τα Κύθηρα, την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος του νησιού έστειλε εξώδικο στη LANE, ξεκαθαρίζοντας ότι η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να ανεχθεί πλέον καμία παραβίαση των υποχρεώσεων από την πλευρά της εταιρείας, που απορρέουν από τη σύμβαση δημόσιας υπηρεσίας που έχει αναλάβει.
Την ίδια ώρα, καταγγελτική επανήλθε χθες η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) αναφορικά με την άρση επίσχεσης των ναυτικών στο πλοίο «Ταξιάρχης» της ΝΕΛ την προηγούμενη Παρασκευή. Οπως υποστηρίζει, το πλήρωμα αναγκάστηκε να διακόψει την επίσχεση, αφού τόσο η ΝΕΛ όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας τούς έθεσαν έναν «ιδιότυπο εκβιασμό», μέσω του επίσημου εγγράφου-ανακοίνωση του ΥΝΑ.
Το έγγραφο μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι, με δεδομένο ότι δεν εκκρεμεί άλλη οφειλή του υπουργείου για τη συγκεκριμένη σύμβαση προς την εταιρεία, εάν το πλοίο «Ταξιάρχης» δεν εκτελέσει άμεσα το δρομολόγιο Λαύριο-Αγ. Ευστράτιος-Λήμνος θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες από τον νόμο και τη σύμβαση ενέργειες, δηλαδή η εταιρεία θα κηρυχτεί έκπτωτη και θα αντικατασταθεί.
