Στην περιοχή Ζερβού βρίσκονται τα τρία οικόπεδα τα οποία μίσθωσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Σάμο.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρία όμορα οικόπεδα που ανήκουν σε ιδιώτες τα οποία μισθώνονται με το συνολικό ποσό των 10.100 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση μίσθωσης που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια».
Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου, οι εργασίες κατασκευής του νέου ΚΥΤ θα ξεκινήσουν άμεσα με σκοπό να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Το νέο ΚΥΤ υπολογίζεται ότι θα είναι χωρητικότητας 1.200 ατόμων, ενώ για το υπάρχον ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου σχεδιάζεται να παραχωρηθεί στον δήμο ούτως ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων του νησιού.
Χθες, με την ολοκλήρωση της πενθήμερης επίσκεψης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και την αναχώρησή του από τη Σάμο, μετά τις επαφές που είχε με τοπικούς παράγοντες και τις Αρχές του νησιού, 494 πρόσφυγες αναχώρησαν από το νησί με κατεύθυνση δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ενέργεια η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την αποσυμφόρηση του Κέντρου στο Βαθύ.
«Αν ο υπουργός που έμεινε στη Σάμο πέντε μέρες κατάφερε να πάρει μόνο αυτόν τον μικρό αριθμό μεταναστών και προσφύγων, τότε για να “αδειάσει” το Κέντρο πρέπει να έρθει στη Σάμο όλο το υπουργικό συμβούλιο και να καθίσει έναν μήνα», ήταν το σχόλιο του προέδρου του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νομού Σάμου, Νίκου Στεφανή. Πάντως, στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι να εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί της μετακίνησης ανθρώπων από το νησί προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
