• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.5°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.5°C
  4 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.8°C
  3 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.5°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.8°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.5°C
  3 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  3 BF
  91%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 18.2°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  5 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  90%

Το πλακάτ με το κείμενο στήριξης προς την απολυμένη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόλυση για τα καπρίτσια ενός πελάτη

 • A-
 • A+
Εργαζόμενη σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ έκανε το «λάθος» να χρησιμοποιήσει, λίγα λεπτά πριν κλείσει το μαγαζί, την ίδια μηχανή κοπής για να κόψει αλλαντικά και τυριά, επειδή είχε καθαρίσει τη δεύτερη μηχανή. Ο πελάτης απευθύνθηκε στα κεντρικά της εταιρείας, ζητώντας ουσιαστικά την απόλυσή της.

«Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο». Το σύνθημα που αποτελεί τον χρυσό κανόνα του καπιταλιστικού συστήματος και έχει τις ρίζες του στην Αμερική των μεγαλεμπόρων των τελών του 1800 έχει καταλήξει να αποτελεί βραχνά για τους απανταχού εργαζόμενους στους τομείς εξυπηρέτησης πελατών, ενώ συχνά προκαλεί ακόμη και τα όρια της κοινής λογικής.

Οπως μαθαίνουμε, πριν από μερικές μέρες, ένας πελάτης μπήκε στο κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην πόλη της Ορεστιάδας, λίγα λεπτά πριν αυτό κλείσει και ζήτησε αλλαντικά και τυρί σε φέτες. Καθώς η ώρα ήταν περασμένη είχαν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες κλεισίματος.

Αυτό σημαίνει ότι η μία από τις δύο μηχανές κοπής είχε καθαριστεί και έτσι η εργαζόμενη που βρισκόταν εκείνη την ώρα στα ψυγεία με τα αλλαντικά και τα τυριά έκοψε τις ποσότητες των προϊόντων στην ίδια μηχανή. Ο πελάτης θεώρησε ότι αυτό δεν ήταν σωστό και διαμαρτυρήθηκε στη διεύθυνση του καταστήματος.

Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο δυσαρεστημένος πελάτης δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά απευθύνθηκε και στα κεντρικά της εταιρείας, ζητώντας ουσιαστικά την απόλυση της υπαλλήλου. Η επιθυμία του εισακούστηκε και η εργαζόμενη απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Η είδηση της απόλυσης της επί 15 χρόνια εργαζόμενης προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το περιστατικό έγινε γνωστό στην τοπική κοινωνία, όχι επειδή κατήγγειλε η ίδια η εργαζόμενη την απόλυσή της, αλλά επειδή τακτικοί πελάτες του καταστήματος ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι έχει συμβεί, καθώς έπαψαν να τη βλέπουν στο σύνηθες πόστο της.

Μάλιστα, ξεκίνησε διαδικασία συλλογής υπογραφών, με τις οποίες οι υπογράφοντες ζητούν την ανάκληση της απόλυσης.

«Ας είμαστε πιο επιεικείς με τους συνανθρώπους που εργάζονται εδώ και μας εξυπηρετούν καθημερινά! Πρόσφατα, μετά από καταγγελία πελάτη (δηλαδή ενός από εμάς), απολύθηκε υπάλληλος που μας εξυπηρετούσε άψογα και με υποδειγματική συμπεριφορά για πολλά χρόνια. Αφορμή ήταν μία επουσιώδης “παράλειψη”... Οι πελάτες που θεωρούμε πως η απομάκρυνση της εν λόγω υπαλλήλου είναι άδικη, προσβλητική και απαράδεκτη, ζητάμε από την κεντρική διεύθυνση της εταιρείας να λάβει υπόψη και τη δική μας γνώμη (και όχι μόνο του καταγγέλλοντος) και να άρει την απόλυσή της», αναφέρει το κείμενο αλληλεγγύης, το οποίο μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο έχουν υπογράψει περίπου 200 άτομα.

Από στόμα σε στόμα και μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, οι λεπτομέρειες της υπόθεσης έφτασαν μέχρι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας, το οποίο κινητοποιήθηκε αμέσως.

Πρωτοβουλία πελατών

 Συλλογή υπογραφών για την ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης

«Ρωτήσαμε αν κάποιος από τους εκπροσώπους μας έμαθε κάτι σχετικό, αλλά κανείς δεν γνώριζε κάτι. Το αφήσαμε, αλλά το ζήτημα ξαναπροέκυψε όταν ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών από ατομική πρωτοβουλία πελατών του καταστήματος Μασούτη στην Ορεστιάδα. Επειτα από σειρά ερωτημάτων διασταυρώσαμε μέσω του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ότι όντως η απόλυση έγινε από το συγκεκριμένο κατάστημα. Δυστυχώς αν δεν γινόταν η κινητοποίηση δεν θα το μαθαίναμε», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας, Πέτρος Χασανίδης.

«Αν οι εργαζόμενοι δεν βγαίνουν να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, τότε δεν μπορούμε κι εμείς να κάνουμε πολλά. Ακόμη κι αν δεν θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος, ας έρθει ένας γνωστός ή συγγενής του να το καταγγείλει», κάνει έκκληση ο Π. Χασανίδης, ο οποίος σχολιάζει με δηκτικό τρόπο την απόλυση:

«Αν ο λόγος που απολύθηκε η εργαζόμενη είναι αυτός που μαθαίνουμε, τότε λυπάμαι για την επιχείρηση και γι' αυτούς που δίνουν τα βραβεία, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια τής είχαν δώσει το βραβείο για το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Αν ισχύουν αυτά, τότε πρόκειται για σκλαβοπάζαρο. Ειδικά αν το συνδυάσουμε και με την περίεργη σιωπή των εργαζομένων, η οποία υποδηλώνει τρομοκρατία και φόβο. Ψάχναμε δέκα μέρες να βρούμε τι συμβαίνει, γιατί κανείς δεν μιλούσε».

* Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναπροσελήφθη χάρη στην αλληλεγγύη
Χάρη στην αλληλεγγύη αλλά και τις διαστάσεις που πήρε το θέμα της απόλυσης εργαζόμενης από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΜΑΣΟΥΤΗΣ, η εταιρεία αποφάσισε να επαναπροσλάβει τη γυναίκα με τους ίδιους όρους και τις...
Επαναπροσελήφθη χάρη στην αλληλεγγύη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμη μία απόλυση στην εργολαβική Mellon
Η γνωστή εταιρεία προχώρησε στην απόλυση συνδικαλίστριας, συνεχίζοντας την προσπάθεια διάλυσης κάθε οργανωμένης δράσης διεκδίκησης και «ροκανίζοντας» τη σύσταση του επιχειρησιακού σωματείου. Η εν λόγω...
Ακόμη μία απόλυση στην εργολαβική Mellon
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάρμοστη απόλυση
Εργαζόμενος στην Παπαστράτος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό απολύθηκε, όταν νοσηλεύτηκε για σκλήρυνση κατά πλάκας και η εταιρεία αρνείται να τον ξαναπροσλάβει, παρά τα πορίσματα του ΣΕΠΕ και του...
Ανάρμοστη απόλυση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά τις υποχρεωτικές άδειες, άρχισαν οι απολύσεις
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, μιλώντας για «εργοδοτικό αυταρχισμό», καταγγέλλει ότι η τεχνική εταιρεία «Παππάς Ανελκυστήρες» είναι μία από τις εταιρείες, οι οποίες προχώρησαν σε απολύσεις και επέβαλαν...
Μετά τις υποχρεωτικές άδειες, άρχισαν οι απολύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεταδοτικότητα των απολύσεων στις start-ups
Συνεχίζονται οι απολύσεις λόγω κορονοϊού στον κλάδο των start-ups αφού, μετά τις απολύσεις στην Beat σε Ελλάδα και Λατινική Αμερική τη Δευτέρα έγιναν 24 απολύσεις στη Workable σε Ελλάδα, Λονδίνο και Βοστόνη.
Μεταδοτικότητα των απολύσεων στις start-ups

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας