Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θετικοί Μώραλης-Γαβρίλης στη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ενστάσεις από τους εμπόρους
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Θετικοί Μώραλης-Γαβρίλης στη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ενστάσεις από τους εμπόρους

  • A-
  • A+

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση του Πειραιά για την απόφαση του ΚΑΣ. Ενστάσεις διατυπώνουν οι έμποροι της πόλης και ζητούν περαιτέρω ενημέρωση.

Ικανοποιημένος «εν μέρει» ο Μώραλης

Εν μέρει ικανοποιημένος εμφανίζεται από την απόφαση του ΚΑΣ ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, καθώς όπως δηλώνει μπορεί να μην επετεύχθη η αναβολή της συζήτησης, αλλά «επιτύχαμε το μείζον, δηλαδή την αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού που ήθελε να χαρακτηριστεί ολόκληρη η πόλη ως αρχαιολογικός χώρος».

Επίσης ο Γ. Μώραλης διευκρινίζει ότι ο χαρακτηρισμός της Α’ και Β’ Δημοτικής Κοινότητας και μικρού μέρους της Γ’ φαίνεται να μην αποτελεί ουσιαστική μεταβολή - κάτι το οποίο θα επεξεργαστούμε μόλις η γνωμοδοτική απόφαση του ΚΑΣ υπογραφεί από την αρμόδια υπουργό - του σημερινού «status quo», αφού και σήμερα για κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, απαιτείται η διαδικασία έγκρισης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, καθώς στην περιοχή αυτή ανήκει το ιστορικό κέντρο της πόλης του Πειραιά, καθώς και η πλειοψηφία των αρχαιολογικών ευρημάτων.

«Εγώ ως δήμαρχος Πειραιά και η δημοτική αρχή αν απαιτηθεί θα προασπίσουμε και πάλι το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων» επισημαίνει και προσθέτει πως «η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας είναι προτεραιότητα. Ωστόσο θα πρέπει στην πόλη μας, οι αρμόδιοι να προχωρήσουν πέρα από την προστασία και στην ανάδειξη των σημαντικών αυτών ευρημάτων, ώστε να μπορούν αυτά να γίνουν κάποια στιγμή επισκέψιμα και φυσικά σε καμία περίπτωση όλη αυτή η διαδικασία, να μην λειτουργήσει εις βάρος της αναγκαίας και επιθυμητής από όλους προόδου και ανάπτυξης του Πειραιά και την δημιουργία θέσεων εργασίας». 

Γαβρίλης: Θετική εξέλιξη

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης χαρακτηρίζει τη χθεσινή γνωμοδότηση του ΚΑΣ ως «θετική εξέλιξη» για την πόλη του Πειραιά. 

Τονίζει ότι η απόφαση του ΚΑΣ διασφαλίζει την προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αρχαίας και νεώτερης, καθώς σύμφωνα με αυτή η κήρυξη περιορίστηκε στο 1ο και 2ο δημοτικό διαμέρισμα και σε μικρό τμήμα του 3ου, δηλαδή ταυτίζεται με την περιοχή της αρχαίας πόλης. 

Στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα ο έλεγχος θα ασκείται επί εδάφους δηλαδή σε εκσκαφές / θεμελιώσεις. Ο χαρακτηρισμός των δύο μικρών λιμένων (Μικρολίμανο και Ζέα), στα οποία έχουν εντοπιστεί ενάλιες αρχαιότητες, διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διατήρησης των υφιστάμενων χρήσεων.

Ως προς την έγκριση του Masterplan της Cosco εκτιμά ότι οι αλλαγές ως προς τη χωροθέτηση του 4όροφου ξενοδοχείου, της προβλήτας και των λοιπών λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ψυττάλεια, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει ως αυτοδιοίκηση για τον γενικό προσανατολισμό του Masterplan.
«Δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ακυρώνει οριστικά το σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής, εξέλιξη που αποτελεί οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια η πόλη να αποκτήσει μια σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα και ελκυστικές υποδομές» προσθέτει.

Επισημαίνει τέλος ότι η χθεσινή γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. «αποδεικνύει ότι έγκαιρα και έγκυρα διατυπώσαμε τις θέσεις και τις απόψεις μας, χωρίς να υποκύψουμε στη γοητεία της υπερβολής και των εντυπώσεων, της εύκολης καταγγελίας και της δήθεν ταύτισης με συντεχνιακές αντιλήψεις ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Για την Περιφέρεια Αττικής η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή και ιστορική ανάγκη. Για τους λόγους αυτούς, για πρώτη φορά, η Περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού έχει σχεδιάσει και χρηματοδοτεί δεκάδες έργα και δράσεις για την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων».

Ενημέρωση ζητούν οι έμποροι

«Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της αντιπεριφέρειας, του δήμου, των παραγωγικών φορέων, αλλά και των δημοτών, για αναβολή της συζήτησης, ώστε να δοθεί χρόνος για στοιχειώδη διαβούλευση» δηλώνουν οι έμποροι του Πειραιά και ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού και το Κ.Α.Σ. να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και τους δημότες του Πειραιά, για το ποιες περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες θα επιφέρει στην καθημερινότητά τους αυτός ο χαρακτηρισμός.

Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, αναφέρει ότι «μετά από δέκα χρόνια διαρκούς οικονομικής ύφεσης και οκτώ χρόνια μεγάλης κυκλοφοριακής ταλαιπωρίας από τα έργα Τραμ και Μετρό, η πόλη μας έχει άμεση ανάγκη από το οξυγόνο της γρήγορης ανάπτυξης και της επαναφοράς της στην κανονικότητα», ενώ οι έμποροι δηλώνουν « εντυπωσιασμένοι από την βιασύνη της απόφασης του ΚΑΣ να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος ένα μεγάλο τμήμα του Πειραιά». 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λελογισμένη κήρυξη αρχαιολογικού χώρου
Με ομόφωνη απόφαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχώρησε χθες το βράδυ στην κήρυξη-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά. Περιλαμβάνεται η χερσαία περιοχή του λιμανιού, ενώ εξαιρείται η...
Λελογισμένη κήρυξη αρχαιολογικού χώρου
ART - ΝΕΑ
«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ στην οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά
Την ομόφωνη έγκρισή του στην κήρυξη – οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έπειτα από μία πολύωρη συνεδρίαση. Η περιοχή που ορίζεται ως αρχαιολογικός χώρος...
«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ στην οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυσαρέσκεια Μώραλη για τη συζήτηση στο ΚΑΣ για τον Πειραιά
Την δυσαρέσκεια του και την απορία του εξέφρασε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά,...
Δυσαρέσκεια Μώραλη για τη συζήτηση στο ΚΑΣ για τον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν αναβολή στη συζήτηση για κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου
Την αναβολή της συζήτησης στο ΚΑΣ σχετικά με την κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ύστερα από εισήγηση του δημάρχου.
Ζητούν αναβολή στη συζήτηση για κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20 στρέμματα πράσινο με την αποκάλυψη του Ιλισού
Η κάλυψη του ποταμού για να δημιουργηθούν στην επιφάνειά του λεωφόροι στην Αθήνα είχε συνέπεια να έχουν φαγωθεί οι τσιμεντένιες κατασκευές ● Τι προτείνει η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας».
20 στρέμματα πράσινο με την αποκάλυψη του Ιλισού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο επίκεντρο οι αρχαιολογικές εργασίες στον Πειραιά
Συζητήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, η πορεία των αρχαιολογικών εργασιών που αφορούν την ανάδειξη τριών σημαντικών μνημείων: της Ηετιώνειας Πύλης, του Αρχαίου Θεάτρου της Ζέας και της οχύρωσης του...
Στο επίκεντρο οι αρχαιολογικές εργασίες στον Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας