• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.0°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.6°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.6°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.3°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  0 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.7°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.2°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.2°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  81%
Τα αυθαίρετα κτίσματα πάνω στις όχθες του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Τα αυθαίρετα κτίσματα πάνω στις όχθες του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχεται ρύθμιση για τα αυθαίρετα κοντά σε ρέματα

 • A-
 • A+

Την υπό προϋποθέσεις νομιμοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται κοντά σε ρέματα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Με τις νέες διατάξεις μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις για ακίνητα σε εντός σχεδίου περιοχές που βρίσκονται μεταξύ της οικοδομικής γραμμής και της οριογραμμής του ρέματος.

Σε περιπτώσεις που δεν έχει γίνει οριοθέτηση, γίνεται προσωρινή χάραξη της οριογραμμής που πρέπει να απέχει 20 μέτρα από τον άξονα του ρέματος, έναντι 10 μέτρων που ισχύει για την οριστική, όπως προβλέπει ο νόμος του 2014.

Με άλλη διάταξη η 9η Νοεμβρίου 2019 είναι η καταληκτική ημερομηνία, με τα έως τώρα δεδομένα, για δύο κατηγορίες αυθαιρέτων. Η πρώτη και μεγαλύτερη περιλαμβάνει ιδιοκτησίες που έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στον νόμο 4495/2017, αλλά δεν έχουν υποβάλει δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι καταθέσουν αίτηση ώς τις 8 Απριλίου θα έχουν έκπτωση στο πρόστιμο 10%, πριν να υπολογιστούν οι υπόλοιπες μειώσεις για ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, άνεργοι κ.λπ.) ή για εφάπαξ εξόφληση. Εως τώρα έχουν υποβληθεί πάνω από 1,7 εκατ. δηλώσεις.

Η δεύτερη αφορά αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2011 ή βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές (δασικές εκτάσεις, αιγιαλοί-παραλίες, αρχαιολογικές ζώνες, δίκτυο NATURA κ.λπ.) και εξαιρούνται από τη νομιμοποίηση, ανεξάρτητα από τον χρόνο κατασκευής τους.

Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν περιθώριο ώς τις 9 Νοεμβρίου να τα κατεδαφίσουν με δικά τους μέσα και να απαλλαγούν από πολύ τσουχτερά πρόστιμα καταβάλλοντας μόνο ένα παράβολο 500 ευρώ.

Σε αυτή την ενότητα υπάρχει μια κατηγορία αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε εκχερσωμένα δάση, αλλά έχουν δηλωθεί με τις διατάξεις των νόμων του 2011 και του 2013 οι οποίοι δεν προέβλεπαν την υποβολή τοπογραφικών με γεωδαιτικές συντεταγμένες που προσδιορίζουν επακριβώς τη θέση του ακινήτου.

Οι ιδιοκτήτες τους επικαλούνται το γεγονός ότι δεν είχαν αναρτηθεί δασικοί χάρτες στην περιοχή τους και επομένως δεν γνώριζαν ότι εξαιρούνται. Στην πλειονότητά τους τους έχουν αποπληρώσει τα πρόστιμα και θεωρούν ότι έχουν νομιμοποιήσει το αυθαίρετό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει δεκτές τις δηλώσεις, με δεδομένο ότι προωθεί μέτρα για τη διατήρηση για 40 χρόνια των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε «οικιστικές πυκνώσεις», όπως έχουν πολιτογραφηθεί οι διαμορφωμένοι οικισμοί σε περιοχές που ήταν δασικές με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1942 και ειδικά για την Αττική του 1937.

Προβλέπει όμως ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα γι’ αυτές τις περιπτώσεις, που δεν αποκλείεται να μειωθούν και να γίνουν ακόμα πιο ευνοϊκά για όσους έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.

Το υπουργείο προαναγγέλλει «μπουλντόζες» για αυθαίρετα όλων των κατηγοριών που δεν θα δηλωθούν. Οι κατεδαφίσεις δεν είναι εύκολες, αλλά παράνομα κτίσματα που θα εντοπιστούν στο μέλλον επιβαρύνονται με πολύ υψηλά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με ευνοϊκότερους όρους
Αύξηση, από 80 σε 100, των δόσεων για την καταβολή των προστίμων αυθαιρέτων, διεύρυνση των εκπτώσεων για ανέργους και δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και γενναίες επιδοτήσεις για τη στατική...
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με ευνοϊκότερους όρους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώσεις, εκπτώσεις, δεκάδες δόσεις
Κίνητρα σε όσους δηλώσουν τις παραβάσεις των κτιρίων τους έως το τέλος του χρόνου, περικοπές στα παράβολα και ακόμα φτηνότερες χρεώσεις σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, στις οποίες για πρώτη φορά περιλαμβάνονται...
Μειώσεις, εκπτώσεις, δεκάδες δόσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποχρεωτική «ταυτότητα» για όλα τα ακίνητα
Με σοβαρές μειώσεις σε πρόστιμα και στα παράβολα, καθώς και εκπτώσεις σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λπ.), το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να πείσει...
Υποχρεωτική «ταυτότητα» για όλα τα ακίνητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια
Για πρώτη φορά θα επιτραπεί να υποβάλουν δήλωση οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και στη συνέχεια να τα διατηρήσουν για 30 χρόνια, αλλά υπό...
Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 8 Νοεμβρίου και υπάρχει σκέψη να παραταθεί.
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαγωνισμός για κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο
Ανοίγει ο δρόμος για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που προσβάλλουν την ιστορική μνήμη στη μαρτυρική Μακρόνησο. Προκηρύσσεται διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων.
Διαγωνισμός για κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας