Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σώζοντας ζωές σε χρόνο ρεκόρ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σώζοντας ζωές σε χρόνο ρεκόρ

  • A-
  • A+

Μηχανόβιοι διασώστες του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας επιχειρούν στην Αττική και σώζουν ζωές. Οκτώ ζεύγη μηχανών, μία για κάθε τομέα του Λεκανοπεδίου όπου εδρεύουν, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, επιχειρούν με πλήρως καταρτισμένους διασώστες, εφοδιασμένες σαν μία Κινητή Μονάδα, απλώς σε πιο κόμπακτ μορφή.

Ο χρόνος που χρειάζονται να φτάσουν στο σημείο της κλήσης είναι το μέγιστο τέσσερα λεπτά! Το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΚΑΒ παρουσίασε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, που συμπεριλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των μηχανών κατά 12 σε πρώτη φάση (από τέσσερις έγιναν 16) και κατά έξι σε δεύτερη φάση (σύνολο 22).

Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ στην Αττική δέχεται χιλιάδες κλήσεις την ημέρα! Από αυτές, 850 χρειάζονται την επέμβασή του. Στο 10% των περιπτώσεων αναλαμβάνουν οι μοτοσικλέτες. Από αυτά τα περιστατικά, το 85% δεν χρειάζεται διακομιδή.

«Είμαστε στα πρόθυρα κάποιων μεγάλων οργανωτικών αλλαγών στο ΕΚΑΒ και ειδικά εδώ στο Λεκανοπέδιο, που είναι δυστυχώς ο μισός πληθυσμός της χώρας, προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Οι μηχανές του ΕΚΑΒ, όπως εξήγησε ο κ. Πολάκης, συνδυάζουν τις δύο σχολές της Αμεσης Βοήθειας. Η πρώτη περιλαμβάνει την άμεση αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού με τον κατάλληλο εξοπλισμό στον τόπο του συμβάντος και προσφέρει όχι μόνο τις πρώτες βοήθειες, αλλά σταθεροποιεί τον ασθενή, σταματά την αιμορραγία, κάνει τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες στο έμφραγμα κ.λπ. και η δεύτερη τη μεταφορά του ασθενή όσο πιο γρήγορα γίνεται, όπου μπορεί να του προσφερθεί ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

«Η μηχανή στον αστικό ιστό μπορεί να πάει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα πάει το ασθενοφόρο», είπε ο Παύλος Πολάκης, συμπληρώνοντας πως πρόσφατα στέλεχος της κυβέρνησης χρειάστηκε τη συνδρομή μηχανόβιου του ΕΚΑΒ. «Οταν πήγε ο μοτοσικλετιστής, ένιωσε καλύτερα και ακυρώθηκε η κλήση. Ο διασώστης προσέφερε τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια έγινε η μεταφορά με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ».

Πλήρης κάλυψη

Οι μηχανές ταχείας επέμβασης είναι ένα τμήμα που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από εννέα χρόνια, ωστόσο μέχρι πρόσφατα περιοριζόταν σε δύο μοτοσικλέτες στο κέντρο της Αθήνας, εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Τάκης Τζανέτης.

Σήμερα, όπως είπε, η λειτουργία του έχει γενικευτεί σε όλη την Αθήνα, με οκτώ μηχανές σε κάθε βάρδια, ενώ μέχρι την άνοιξη οι τομείς θα αυξηθούν στους 11, παρέχοντας πλήρη κάλυψη του Λεκανοπεδίου με μοτοσικλέτες.

Οι μοτοσικλετιστές έχουν τη δυνατότητα να σταθεροποιούν το περιστατικό, να αποτρέπουν την εγκατάσταση μόνιμων βλαβών και να παρίστανται ώς την άφιξη του ασθενοφόρου και τη μεταφορά του ασθενή στο νοσοκομείο όπου θα δοθεί η οριστική λύση, επισήμανε ο προϊσταμενος του τμήματος, Κυριάκος Σιδηρόπουλος.

Οι μηχανές στελεχώνονται από πτυχιούχους διασώστες, κατόχους διεθνών πιστοποιήσεων, οι οποίοι δεν περιορίζονται στην παροχή πρώτων βοηθειών. «Ο εξοπλισμός και οι γνώσεις επιτρέπουν να σώζουμε ζωές».

Η ενίσχυση του τμήματος των μηχανών του ΕΚΑΒ, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση προσλήψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, θα αλλάξει την κατάσταση στην πρωτεύουσα «εκεί που πονάει», είπε ο Π. Πολάκης, αναφερόμενος και στην επιβάρυνση των μεγάλων νοσοκομείων σε κάθε εφημερία.

Οπως είπε, κάθε μέρα ζητάνε βοήθεια στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων 5-6.000 άνθρωποι, από τους οποίους οι 3-4.000 συγκεντρώνονται στα μεγάλα νοσοκομεία Αττικόν και Ευαγγελισμός, Νίκαια και Ερυθρός.

«Οταν κάνω τη δουλειά μου σωστά, ξεχνιέται το φύλο...»

Η πρώτη γυναίκα μηχανόβια του ΕΚΑΒ, Νάσια Γκουβέρου στην «Εφ. Συν.»

Η Νάσια Γκουβέρου είναι η πρώτη γυναίκα μηχανόβια του ΕΚΑΒ. Ο προϊστάμενος του τμήματος Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης του Κέντρου, Κυριάκος Σιδηρόπουλος, λέει ότι είναι η πρώτη γυναίκα πανευρωπαϊκά.

«Αν έχει θέληση, αν ξέρει πολύ καλά τη δουλειά της, αν είναι πολλά χρόνια στον χώρο ώστε να μπορεί να σταθεί στον δρόμο, μπορεί οποιαδήποτε γυναίκα αν το θέλει να εκπαιδευτεί ως διασώστρια και να ανέβει σε μηχανή».

Πώς σας αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σας;

«Ισότιμα. Οταν ήρθα στην οικογένεια των μηχανών, με καλοδέχτηκαν. Γνωριζόμαστε όμως, όλοι είμαστε πάρα πολλά χρόνια στον χώρο, ξέρουμε τι δουλειά κάνει ο καθένας».

Οι ασθενείς; Στον δρόμο;

«Οταν φτάνω στα περιστατικά και βγάζω το κράνος και βλέπουν ότι είμαι γυναίκα, υπάρχει μία σύντομη αμηχανία. Από τα βλέμματα πιθανολογώ ότι εκείνο που αισθάνεται ο κόσμος είναι αρχικά μία μεγάλη απορία. Οταν όμως κατεβαίνω και κάνω τη δουλειά μου σωστά, όπως ξέρω, ξεχνιέται το φύλο».

Εκείνο που της έχει κάνει εντύπωση ως μηχανόβιας του ΕΚΑΒ είναι ότι «οι ασθενείς θεωρούν ότι είμαστε γιατροί. Είναι όλο “γιατρέ μου και γιατρέ μου”». Ακόμα, «το επίπεδο της συναδελφικής αλληλεγγύης, που ξεπερνά κάθε όνειρο εργαζόμενου».

Πολλά ακραία περιστατικά δεν έχει δει ακόμα, καθώς μετράει μόνο δύο μήνες στις μηχανές του ΕΚΑΒ. Κάθε φορά που λαμβάνει μια κλήση σκέφτεται «τι είναι αυτό που θα συναντήσω».

Μια δύσπνοια, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο καρδιολογικής φύσης, μπορεί να είναι και πνευμονολογικής φύσης. Αν το Κέντρο την ενημερώσει για τροχαίο, μέχρι να φτάσει στο σημείο ζητάει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί να λάβει για να είναι όσο καλύτερα προετοιμασμένη μπορεί.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αυστηρά προσωπικοί» οι λόγοι παραίτησης του προέδρου του ΕΚΑΒ
«Αυστηρά προσωπικοί» είναι οι λόγοι παραίτησης του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Κωνσταντίνου Καρακιτσιανόπουλου διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος...
«Αυστηρά προσωπικοί» οι λόγοι παραίτησης του προέδρου του ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κόντρα για τον χρόνο ενημέρωσης για ύπαρξη νεκρών
Οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη στην ΕΡΤ ότι «την ώρα της σύσκεψης υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο νεκρούς» πυροδότησαν νέα επικοινωνιακή επίθεση από τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ.
Νέα κόντρα για τον χρόνο ενημέρωσης για ύπαρξη νεκρών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΑΒ: Ημέρα Θυσίας του Διασώστη
Η «Ημέρα Θυσίας του Διασώστη» τιμήθηκε στο αμφιθέατρο της κεντρικής υπηρεσίας του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Αθήνας με παρόντες τους συγγενείς των πεσόντων στελεχών του Κέντρου. 
ΕΚΑΒ: Ημέρα Θυσίας του Διασώστη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Φυλή, εκτός από σκουπίδια, θάβονται και οι νόμοι
«Εργα και ημέρες» του Δήμου Φυλής περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Καμπόλης, πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών της νυν δημοτικής αρχής, ο οποίος καταγγέλλει και ζητάει έλεγχο πεπραγμένων.
Στη Φυλή, εκτός από σκουπίδια, θάβονται και οι νόμοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος όλοι οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία
Την πρόθεση της κυβέρνησης να εκδιωχθούν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία επανέλαβε απευθυνόμενος αυτήν τη φορά στις εργαζόμενες στην καθαριότητα στο «Δρομοκαΐτειο» που διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο Υγείας...
Τέλος όλοι οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας