Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ανταλλάσσουν» ευθύνες για την τραγωδία με τους 4 νεκρούς

Το σημείο όπου παρασύρθηκε το αυτοκίνητο από τον χείμαρρο | ΕΣΦΥΝ / Μάριος Διονέλλης

«Ανταλλάσσουν» ευθύνες για την τραγωδία με τους 4 νεκρούς

  • A-
  • A+
Τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, προσπαθούν να αποδώσουν οι αρμόδιοι φορείς της Κρήτης, όσον αφορά τον τραγικό θάνατο των τεσσάρων ανθρώπων που παρασύρθηκαν από χείμαρρο. Ο δήμαρχος Φαιστού ρίχνει την ευθύνη στην Περιφέρεια, με την Περιφέρεια να τονίζει ότι ενέκρινε χρηματοδότηση για κατασκευή γέφυρας.

Το πρωί της Τρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης, είπε ότι την ευθύνη για να κλείσει ο δρόμος, την είχε ο Δήμος Φαιστού.

Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι στο σημείο δεν υπήρχε σήμανση, κάτι που είναι γνωστο στην τοπική δημοτική αρχή, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που είναι δημοτικός, έπρεπε να είχε κλείσει,με ευθύνη του Δήμου, από τη στιγμή που το ποτάμι είχε φουσκώσει.

Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο πάντως, εμφανίστηκε πιο ήπιος, γράφοντας:

«Με αφορμή τον τραγικό και άδικο χαμό των τεσσάρων συνανθρώπων μας.
Ως Αιρετοί, ο καθένας στο βαθμό ευθύνης που του αναλογεί,από όποιον βαθμό της Αυτοδιοίκησης υπηρετεί.
Οφείλουμε να ζητήσουμε ένα μεγάλο ΣΥΓΝΩΜΗ από τα θύματα και τις οικογένειες αυτών.
Όχι απλά στα λόγια αλλά με πράξεις και έργα πρόληψης.
Κράτος και φορείς της Αυτοδιοίκησης από κοινού,άμεσα να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες για την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Να αναλογιστούμε την ατομική αλλά και συλλογική ευθύνη.
Είναι ανάγκη να καλλιεργήσουμε και να αφυπνίσουμε συνειδήσεις.
Ας είναι τα τελευταία θύματα λαθών και παραλείψεων.»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, ανέφερε  ότι ο νόμος λέει ότι την ευθύνη του καθαρισμού και της αστυνόμευσης των ρεμάτων, την έχει η Περιφέρεια.

«Στον Γεροπόταμο υπάρχουν 15 διαμπερή περάσματα του ποταμού, τα οποία δεν είναι τόσο πολυσύχναστα –το συγκεκριμένο που έγινε το μοιραίο περιστατικό είναι πολυσύχναστο. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, είναι της Περιφέρειας. Με πενιχρά μέσα έχω αναθέσει από το 2017 μελέτη για γέφυρα στο συγκεκριμένο σημείο. Βρισκόμαστε στη φάση της ωρίμανσης, ωστόσο απαιτούνται 16 διαφορετικές εγκρίσεις από Υπηρεσίες που εμπλέκονται (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ΣΥΠΟΘΑ κλπ).», είπε στην ΕΡΑ Ηρακλείου ο κ. Αρμουτάκης, αναλαμβάνοντας την ηθική ευθύνη για την τραγωδία, αλλά όπως τόνισε, όχι την νομική.

Θέση για την τραγωδία πήρε και ο  αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε το Δήμο Φαιστού με το ποσό των 260.000 Ευρώ για την αντικατάσταση της υφισταμένης γέφυρας η οποία, όπως είπε, εξυπηρετεί κυρίως τα παρακείμενα αγροτεμάχια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Φορέας υλοποίησης του έργου, λόγω αρμοδιότητας, ορίσθηκε ο Δήμος Φαιστού».

Επίσης υπογράμμισε ότι «οι περιφερειακές ενότητες έχουν την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής συντήρησης και σήμανσης των επαρχιακών δρόμων, και όχι των αγροτικών».

Αναλυτικά η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευριπίδη Κουκιαδάκη:

«Με την 72604/07-04-2017 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, αντίγραφο της οποίας επισυνάπτεται, η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε το Δήμο Φαιστού με το ποσό των 260.000 Ευρώ για την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στον αναδασμό Μοιρών, προκειμένου να αντικατασταθεί η υφισταμένη «Ιρλανδική γέφυρα», η οποία εξυπηρετεί κυρίως τα παρακείμενα αγροτεμάχια.
Φορέας υλοποίησης του έργου, λόγω αρμοδιότητας ορίσθηκε ο Δήμος Φαιστού προϊσταμένη αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο με διευθύνουσα υπηρεσία την Διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων του Δήμου.
Η Κρήτη και το Ηράκλειο πενθεί τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας, τη μνήμη των οποίων τιμούμε, γι’ αυτό και ο χρόνος δεν προσφέρεται για άγονες συζητήσεις για τις «αρμοδιότητες».
Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει τις προσεχείς ημέρες στα θεσμοθετημένα όργανα πρωτίστως, με την παρουσία των μέσων ενημέρωσης, όπως γίνεται άλλωστε κάθε φορά.
Οι περιφερειακές ενότητες, ως καθολικοί διάδοχοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, είναι γνωστό ότι έχουν την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής συντήρησης και σήμανσης των επαρχιακών δρόμων και όχι των αγροτικών».

Το αυτοκίνητο όπου εγκλωβίστηκαν τα 4 θύματα στη Μεσαρά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «ευχαριστώ» της οικογένειας των 4 θυμάτων στην Κρήτη
Ανακοίνωση με ερωτήματα για τις ευθύνες των αρμοδίων που οδήγησαν στον χαμό των δικών τους ανθρώπων εξέδωσε η οικογένεια των 4 θυμάτων του δυστυχήματος στον Γεροπόταμο Μεσαράς.
Το «ευχαριστώ» της οικογένειας των 4 θυμάτων στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η τελευταία πράξη της τραγωδίας
Η τελευταία πράξη της τραγωδίας που συνέβη στη νότια Κρήτη, όπου τετραμελής οικογένεια πνίγηκε στην περιοχή του Γεροποτάμου του Δήμου Φαιστού, θα παιχτεί στις 11 το πρωί στις Αρχάνες και στις 3 το μεσημέρι στο...
Η τελευταία πράξη της τραγωδίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρός μετανάστης στον Εβρο
Στον δρόμο για μια καλύτερη ζωή... έχασε τη ζωή του! Νεκρός ανασύρθηκε από τα παγωμένα νερά του Εβρου ένας νεαρός πρόσφυγας, ηλικίας περίπου 30 ετών, το πτώμα του οποίου ανιχνεύτηκε από άνδρες της συνοριακής...
Νεκρός μετανάστης στον Εβρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρός 60χρονος ψαράς στο Ηράκλειο
Το πτώμα του 60χρονου άνδρα βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή αερολιμένα Ηρακλείου, σε βάθος 10 μέτρων, ενώ περισυνελέγη από πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο...
Νεκρός 60χρονος ψαράς στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΔΕ για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας στο Ηράκλειο
Την διενέργεια ΕΔΕ από εμπειρογνώμονα του Πανεπιστημίου Αθηνών για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας στο Ηράκλειο ανακοίνωσε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
ΕΔΕ για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκιές πάνω από το υπουργείο Υγείας για το θάνατο της Μελίνας
Ανάστατη παραμένει η κοινωνία της Κρήτης με τις εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, μετά από εγχείριση ρουτίνας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Και ενώ ακόμα αναμένονται τα...
Σκιές πάνω από το υπουργείο Υγείας για το θάνατο της Μελίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας