Επεισοδιακή εξελίχθηκε η γενική συνέλευση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της Σάμου, τη Δευτέρα, για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) στα σχολεία του νησιού.
Η ένταση προκλήθηκε όταν εκπαιδευτικός θέλησε να πάρει το λόγο τασσόμενος υπέρ της ένταξης των προσφυγόπουλων μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Αντίθετα μεγάλη μερίδα γονέων αντέτειναν πως δεν μπορούν να ενταχτούν τα παιδιά στο σύστημα εκπαίδευσης «με προχειρότητα και χωρίς κατάλληλες συνθήκες».
Όπως κατήγγειλε η ΑΔΕΔΥ ο εκπαιδευτικός δέχθηκε επίθεση, μαζί με άλλους συναδέλφους του, και σε ανακοίνωσή της την «καταγγέλλει απερίφραστα», δηλώνοντας συγχρόνως «την αμέριστη στήριξή της στους συναδέλφους και την αταλάντευτη δέσμευσή της στον αγώνα για τη μόρφωση όλων των παιδιών».
«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους των πολέμων, της προσφυγιάς και της φτώχειας. Ο αγώνας μας για τις αξίες της φιλίας των λαών, την μόρφωση όλων των παιδιών, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας κι οι απαιτήσεις μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών Ελλήνων και προσφύγων, είναι και αγώνας ενάντια στις αιτίες που γεννούν την προσφυγική τραγωδία.
Στη βάση αυτή παλεύουμε για ένα σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά άσχετα από εθνικότητα, θρήσκευμα, γλώσσα. Απαιτούμε την πλήρη και ομαλή ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο Δημόσιο Σχολείο χωρίς αποκλεισμούς, με όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία των παιδιών, την εξασφάλιση υποδομών και το διορισμό όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.
Απ' την πλευρά του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου παίρνει αποστάσεις για το συμβάν, αν και «εκφράζει την αντίθεσή του σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν». Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του «δεν υπήρξε επίσημο κάλεσμα» συμμετοχής τους και άρα «η οποιαδήποτε παρέμβαση εκπαιδευτικών – μελών δύναται να ερμηνευτεί ως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ή ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ πρωτοβουλία και ουδεμία σχέση έχει με συλλογική απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου» Ωστόσο, συμπληρώνεται, «φυσικά καταδικάζουμε την αφαίρεση λόγου από οποιονδήποτε συνάδελφο μας που θέλει να εκφράσει τις απόψεις του».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η επίσημη θέση του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου είναι ξεκάθαρη: «Η εκπαίδευση- μόρφωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών.
Ένταξη όλων των παιδιών στο σχολείο με την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών και την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων μόνιμων διορισμών».
Όπως αναφέρουν «ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς συμμεριζόμαστε τους φόβους, τις αγωνίες και τις επιφυλάξεις των γονέων - κηδεμόνων, όμως ουδέποτε θα επιτρέπαμε την εφαρμογή μη λειτουργικών πλαισίων στις σχολικές μονάδες, πόσο μάλλον αν αυτά έθεταν σε κίνδυνο την υγεία (σωματική και ψυχική) των μαθητών μας. Αυτό αποδείχτηκε άλλωστε με τη λειτουργία του πρώτου τμήματος ΖΕΠ στο νησί, αποκλειστικά με προσφυγόπουλα (στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου). Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τις καλές πρακτικές (πάντα σε στενή συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων) που προασπίζουν τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των παιδιών χωρίς καμιά εξαίρεση».
Σύμφωνα με το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου το αίτημα αφορά:
«Σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά για την ομαλή ένταξη των παιδιών, των προσφύγων και των μεταναστών, στα πρωινά Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία.
Τη λειτουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία.
Υποστηρικτικές δομές για όλα τα παιδιά.
Ορθολογική κατανομή των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς τους.
Επαρκή χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες απ' το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τελικά οι συμμετέχοντες στην προχθεσινή συνέλευση κατέληξαν σε δυο προτάσεις οι οποίες και θα συζητηθούν από τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολείων του νησιού. Μια των Δημοτικών σχολείων πόλεως Σάμου και Βαθέος, που υποστηρίζει τη λειτουργία τάξεων ΔΥΕΠ, εκτός των ήδη υπαρχόντων σχολικών μονάδων. Και μια του 2ου Γυμνασίου πόλεως Σάμου, που προτείνει να λειτουργήσουν ΔΥΕΠ εντός των σχολικών μονάδων, με την προϋπόθεση να γίνουν οι όποιες αναβαθμίσεις συγκεκριμένων αιθουσών και εγκαταστάσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας