Νέα προβλήματα δημιούργησε το κύμα κακοκαιρίας «Υπατία» που πλήττει πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα με έντονες χιονοπτώσεις αλλά και ισχυρές βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα. Σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αλλά και κλειστά σχολεία και την Πέμπτη σε διάφορες περιοχές. Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από τους πολύ ισχυρούς και κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους.
«Στα λευκά» πάλι η Θεσσαλονίκη
«Στα λευκά» πάλι η Θεσσαλονίκη. Κλειστά την Πέμπτη τα σχολεία σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης.Τι αναφέρει η Fraport για τη λειτουργία του αεροδρομίου.https://t.co/jeLVKTL30M
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 9 Ιανουαρίου 2019
Η Θεσσαλονίκη «ντύθηκε» πάλι «στα λευκά» καθώς σημειώθηκαν νέες έντονες χιονοπτώσεις, προκαλώντας προβλήματα στους δρόμους και καθυστερήσεις στις συγκοινωνίες.
Την Πέμπτη λόγω του παγετού και των τελευταίων χιονοπτώσεων θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου.
Και την Τετάρτη δεν λειτούργησαν πολλά σχολεία κι άλλα ανέστειλαν τη λειτουργία τους νωρίς το πρωί λόγω της σφοδρής πρωινής χιονόπτωσης, ενώ από τις 3 και μετά διακόπηκε το διδακτικό έργο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας λόγω των καιρικών συνθηκών.
Αντίστοιχη απόφαση για μη πραγματοποίηση των μαθημάτων, στα Τμήματα Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Οδοντιατρικής ανακοίνωσε και η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Κλειστά την Πέμπτη και τα δικαστήρια της πόλης.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Γρεβενά
Το χιόνι μέσα στην πόλη των Γρεβενών είναι στα 40 εκατοστά ενώ στα χωριά σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει τα 80 εκατοστά, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών.https://t.co/DqT2LthwJh
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 9 Ιανουαρίου 2019
Τις διαδικασίες για την κήρυξη της Περιφερειακής ενότητας Γρεβενών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποφάσισε ομόφωνα σε έκτακτη συνεδρίασή το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, προκειμένου ο νόμος Γρεβενών να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι τελευταίες χιονοπτώσεις.
Ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το χιόνι μέσα στην πόλη των Γρεβενών αυτή την ώρα είναι στα 40 εκατοστά ενώ στα χωριά σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει τα 80 εκατοστά. Από αύριο το πρωί θα χρειαστεί άμεσα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως η πρόσβαση στα δεκάδες ορεινά χωριά, η διάνοιξη των δρόμων για να φτάσουν οι κτηνοτρόφοι στα ποιμνιοστάσιά τους και ο καθαρισμός των σχολικών μονάδων που έχουν βουλιάξει στο χιόνι».
Αργά το απόγευμα οι δήμαρχοι όλων των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας με αποφάσεις τους, για την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, ανέστειλαν την λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και την λειτουργία όλων των Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών.
Κλειστά σχολεία σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Πύργο
Λόγω της έντονης χιονόπτωσης αναστέλλει την λειτουργία του το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την Πέμπτη, ενώ για την Παρασκευή θα υπάρξει νέα εκτίμηση της κατάστασης με βάση τις επικρατούσες συνθήκες.
Παράλληλα, έπειτα από συνεννόηση του διευθύνοντα το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναστέλλονται με πράξη του υπουργού, οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων και οι εργασίες των δικαστικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, την Πέμπτη λόγω πρόληψης τυχόν προβλημάτων που θα δημιουργούσε η δυσκολία πρόσβασης των διαδίκων σε αυτές.
Κλειστά θα παραμείνουν επίσης την Πέμπτη τα σχολεία στους Δήμους Δωδώνης, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Μετσόβου, Ζίτσας, Κόνιτσας, Βορείων Τζουμέρκων, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Ιωαννιτών, όπου δεν θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί σταθμοί, για λόγους προληπτικούς, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας.
Επίσης,θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη τα σχολεία σε δύο δημοτικές ενότητες και σε μία τοπική κοινότητα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και σε μία τοπική κοινότητα του δήμου Πύργου της Ηλείας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιου Κοτζά, κλειστά θα παραμείνουν, λόγω ολικού παγετού, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των δημοτικών ενοτήτων Λασιώνος και Λαμπείας, καθώς και της τοπικής κοινότητας Κούμανι.
Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, κλειστά θα παραμείνουν το νηπιαγωγείο, το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο της τοπικής κοινότητας Γουμέρου, λόγω βλάβης του συστήματος θέρμανσης και των έντονων καιρικών φαινομένων.
Κλειστά σχολεία και στην Αττική
Με βάση την τελευταία ενημέρωση από την Περιφέρεια Αττικής την Πέμπτη δεν θα λειτουργήσουν κάποια σχολεία, ενώ σε άλλα το κουδούνι θα χτυπήσει αργότερα.
Π.Ε. Ανατολικής Αττικής:
1. Δήμος Μαραθώνα – Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία. Δεν έχουμε ενημέρωση για Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς
2. Δήμο Ωρωπού – α) ΑΥΛΩΝΑΣ: Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά. Ο Παιδικός Σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά, στις 9.00 π.μ. β) ΑΦΙΔΝΕΣ: Όλα τα σχολεία, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Αντωνόπουλου- Εκπαιδευτική Αναγέννηση», μετά από τη βεβαίωση του ιδιοκτήτη που κατατέθηκε στο πρωτόκολλο του Δήμου, θα λειτουργήσουν κανονικά. γ) ΚΑΛΑΜΟΣ & ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ: Όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά.
δ) ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ & ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ: Όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά. ε) ΜΑΛΑΚΑΣΑ: Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Ο Παιδικός Σταθμός στο Μήλεσι, θα λειτουργήσει κανονικά, στις 9.00 π.μ. στ) ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ: Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Το ΕΠΑΛ Μαρκοπούλου θα λειτουργήσει κανονικά. ζ) ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ & ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού & Νέων Παλατίων θα παραμείνει κλειστό, λόγω κτιριακού τεχνικού προβλήματος.
Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών:
1. Δήμος Κηφισιάς – Έναρξη λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Παιδικών Σταθμών στις 10.00 π.μ.
Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά.
Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν υπάρχει προγραμματισμένο βραδινό δρομολόγιο, ενώ από το λιμάνι του Λαυρίου δεν θα εκτελεστεί το δρομολόγιο για Αγ. Ευστράτιο, Λήμνο, Καβάλα.
Κλειστές παραμένουν και κάποιες πορθμειακές γραμμές.
♦Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες και πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία
Συνεχίζεται η κακοκαιρία και την Πέμπτη
Την Πέμπτη αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν από αργά το απόγευμα της Πέμπτης.
