Την οργή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής προκάλεσαν τόσο η ξενοφοβική αντίδραση της δημοτικής αρχής του Μεσολογγίου, που αρνείται να δεχτεί την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από τα νησιά σε ξενοδοχεία της περιοχής, όσο και η επιχείρηση παραπληροφόρησης της Ν.Δ. και μερίδας του αντιπολιτευόμενου Τύπου σχετικά με τις παρατυπίες που διαπίστωσε η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης του Ασύλου (EASO).
Η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου αντιδρά στη φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία της περιοχής, δηλώνοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί, ενώ επικαλείται ρατσιστικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου από τον Δεκέμβριο του 2017 που σημειώνει ότι είναι απαράβατοι «λόγοι ιστορικοί, θρησκευτικοί, αλλά και λόγοι ασφαλείας και αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου», προκειμένου να μη συμμετάσχει στη φιλοξενία προσφύγων.
Σε εκτενή επιστολή του προς τον δήμαρχο Νικόλαο Καραπάνο την Παρασκευή, ο κ. Βίτσας δηλώνει «έκπληκτος και οργισμένος» και του απευθύνει έκκληση να μη συμπαραταχθεί «με όσους σπέρνουν το φόβο και το μίσος».
Και απαντά ένα προς ένα τα ξενοφοβικά επιχειρήματα του ψηφίσματος: «Παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε την ιστορία του Μεσολογγίου για να δείτε την ανοιχτή αγκαλιά των προγόνων σας, αλλά και των σημερινών κατοίκων. Να ξαναδιαβάσετε τα ιερά κείμενα για να βρείτε το απόσπασμα που λέει ότι πρόσφυγας ήμουν και μου άνοιξες την πόρτα σου και γι’ αυτό θα κληρονομήσεις την βασιλεία των ουρανών […] Και αυτά τα περί “αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου” τι είναι; 150 άνθρωποι αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση του Μεσολογγίου; Αραγε το ίδιο κάνουν οι επισκέπτες και οι τουρίστες; Η υπάρχουσα αραβική κοινότητα, εδώ και δεκαετίες στο Αγρίνιο, αλλοίωσε μήπως το “πληθυσμιακό ισοδύναμο” της περιοχής;».
Εξαιρετικά οργισμένη ήταν και η δήλωση του κ. Βίτσα στο ΑΠΕ σχετικά με δημοσιεύματα που στον τίτλο τους δεν ανέφεραν ότι η έρευνα της OLAF αφορά την EASO, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία, δημιουργώντας την εντύπωση πως αφορούν την ελληνική κυβέρνηση οι παρατυπίες που αναφέρονται στο πόρισμα.
Αλλωστε, ο γραμματέας της Ν.Δ. επιχείρησε ευθέως να μιλήσει για σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκουν τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη, αναπαράγοντας απόσπασμα από την ανακοίνωση της OLAF, χωρίς καν να αναφέρει ότι αφορά την EASO.
«Οι φωστήρες και εντεταλμένοι της αντιπολιτευτικής μανίας και της συναφούς “μπουρδολογίας” παίρνουν την είδηση και τη μετατρέπουν-συνδυάζουν με τη σκανδαλολογία που σπέρνει η Ν.Δ., αλλά και οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Είτε υπαινικτικά, είτε με επιτήδειους τίτλους, είτε με άμεσο τρόπο μιλάνε για “κακοδιαχείριση της Ελλάδας”. Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα. Κύριοι, δεν έχετε μπερδευτεί, σας βλέπουμε ότι το κάνετε συνειδητά. Σας το έχω ξαναπεί, στο τέλος θα κληθείτε (γιατί μόνοι σας δεν θα το κάνετε) να ζητήσετε συγνώμη», σημείωσε ο κ. Βίτσας.
