Κανένας ενδιαφερόμενος δεν εμφανίστηκε ούτε χθες στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για τα οικόπεδα της ΒΙΟΜΕ, παρά το σημαντικά χαμηλότερο τίμημα. Αντιθέτως, δεκάδες αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν για να στηρίξουν το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα των απλήρωτων εργαζομένων της εταιρείας.
Χθες ξεκίνησε ο τρίτος γύρος πλειστηριασμών, με επικίνδυνα μειωμένο τίμημα, για τα οικόπεδα και τις εγκαταστάσεις της πτωχευμένης επιχείρησης, σε τμήμα των οποίων δραστηριοποιείται εδώ και πέντε χρόνια η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ.
Καθώς η τιμή εκκίνησης έχει πέσει δραματικά από 22,6 εκατομμύρια ευρώ σε μόλις 15,5, ο κίνδυνος να χαθεί ο χώρος της ΒΙΟΜΕ και μαζί οι άοκνες προσπάθειες των απλήρωτων εργαζομένων που αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους δεν είναι αμελητέος.
Οι συνεταιριστές και οι Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης έδωσαν από νωρίς δυναμικό «παρών» στο δικαστικό μέγαρο σε μια μαζική κινητοποίηση για να αποτραπεί άλλη μια φορά η απόπειρα καταστολής του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος.
«Για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος της εργασίας, χωρίς εκμετάλλευση, με ισότητα και αξιοπρέπεια, και του περάσματος της οικονομίας στα χέρια της κοινωνίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή.
Ο τρίτος γύρος πλειστηριασμών για το οικόπεδο του συνεργατικού εγχειρήματος, που ξεκίνησε χθες, θα συνεχιστεί πάντως στις 1/11, 8/11, 15/11 και 13/12.
Στο παλιό εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ οι εργαζόμενοι πλέον παράγουν σαπούνια και καθαριστικά χρησιμοποιώντας μέρος του οικοπέδου και γι’ αυτό ζητούν μια βιώσιμη λύση στο εγχείρημά τους, που φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει με άλλον τρόπο από μια νομοθετική ρύθμιση…
Η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία (οικογένεια Φιλίππου) μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφήνοντας πλήθος ανέργων και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι πέτυχαν με ασφαλιστικά μέτρα τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει.
Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013 αποφάσισαν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο με τις δικές τους δυνάμεις, ίδρυσαν ΚΟΙΝΣΕΠ κι έκτοτε συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος και τη δικαίωσή τους.
