ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Κώστας Ζαφειρόπουλος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μερικές δεκάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ έξω από τη Βουλή στο πλαίσιο σιωπηλής διαμαρτυρίας για τους νεκρούς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του γνωστού μπασκετμπολίστα Γιάννη Γκαγκαλούδη, ο οποίος με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζήτησε από τους διαδικτυακούς -και όχι μόνο- φίλους να μαζευτούν στην πλατεία Συντάγματος κρατώντας αναμμένα κεριά, ώστε να «φωτίσουμε τον ουρανό και τις ψυχές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν».

«Ως άνθρωπος του αθλητισμού τα τελευταία 25 χρόνια και επειδή πραγματικά δεν αντέχω άλλο θέλω να διοργανώσω από μόνος μου το εξής. Μια πορεία στο κέντρο της Αθήνας με κεράκια να φωτίσουμε τον ουρανό και τις ψυχές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν τόσο άδοξα. Να κάτσουμε απλά σιωπηλά» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο 39χρονος μπασκετμπολίστας. Η συγκέντρωση πήρε τον χαρακτήρα μνημόσυνου, με τους συγκεντρωμένους να κρατούν, θλιμμένοι, κεράκια και λευκές λαμπάδες ενώ κάποιοι έψαλαν και το Πάτερ Ημών.

Το κάλεσμα της εκδήλωσης είχε τίτλο: «Ενα Συγγνώμη Από Εμάς Σε Σας Εκεί Ψηλά» και οι συγκεντρωμένοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας -πιο πολλές οι γυναίκες- σχημάτισαν με τα αναμμένα κεράκια μια καρδιά στο έδαφος καθώς και την ημερομηνία της φονικής πυρκαγιάς. «Δεν είναι θέμα τόσο της κυβέρνησης. Εχουμε όλοι ευθύνη για αυτά τα τελευταία 40 χρόνια με την άναρχη δόμηση και με τον τρόπο που χτίσαμε» λέει μια κυρία σε ένα πηγαδάκι, για να απαντήσει η συνομιλήτριά της: «Χάθηκαν τόσοι άνθρωποι, δεν έκαναν τίποτα, ασφαλώς και έχουν τεράστια ευθύνη. Εγώ ντρέπομαι που τον ψήφισα».

Τους διακόπτει μια φωνή που ζητά να κάνουν ησυχία. Λίγο παραδίπλα μια παρέα είναι πιο οργισμένη: «Αυτοί έλεγαν για τους προηγούμενους ότι θα φύγουν με ελικόπτερα. Τώρα αυτοί θα φύγουν με υποβρύχια για να γλιτώσουν» λέει θυμωμένα, αλλά σιωπηλά πάντα, μια μεσήλικη κυρία.

Tην εκδήλωση είχε υιοθετήσει η προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία ιστοσελίδα «Χιλιάδες φωνές», ένα αυτοαποκαλούμενο «διαδικτυακό κίνημα ασυμβίβαστων ενεργών πολιτών», οι οποίοι όπως λένε εκφράζονται πολιτικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, και παρά τη μεγάλη προβολή της εκδήλωσης από αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, δεν μαζεύτηκαν τελικά χιλιάδες φωνές χθες στο Σύνταγμα για τα θύματα της τραγωδίας.

*Σε μια διαφορετική πολιτικά συγκέντρωση καλεί σήμερα στις 19.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος η Λαϊκή Ενότητα, με στόχο τη «διαμαρτυρία ενάντια στις κυβερνητικές και συστημικές πολιτικές και την αλληλεγγύη στην τραγωδία των πυρόπληκτων».