• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.8°C / 36.7°C
  2 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.4°C / 34.9°C
  0 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 32.6°C
  3 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 28.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.0°C / 35.3°C
  3 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 31.7°C
  3 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 31.2°C
  3 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 33.8°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.1°C / 31.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.6°C / 33.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.5°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 35.5°C
  4 BF
  17%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.0°C / 36.9°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 35.2°C
  4 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  26%
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σοβαρά επεισόδια για το Νεώριο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν έχει ξεκινήσει με καλούς οιωνούς η νέα περίοδος λειτουργίας του Νεωρίου Σύρου, ενώ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της πολύπαθης επιχείρησης -ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Ν. Ταβουλάρη (εταιρεία ΝΑΒΙΕΣ)- στην ελληνοαμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Onex Shipyards.

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί τους τελευταίους μήνες είναι τα σοβαρά επεισόδια που διαδραματίστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας της Σύρου, όπου εργολαβικοί εργαζόμενοι απασχολούμενοι στην εταιρεία Σύρος - Ελλάς ΙΚΕ (συμφερόντων του εργολάβου Β. Σαββίδη) επιτέθηκαν με άγριες διαθέσεις στους επιθεωρητές Εργασίας και σε 14 εργαζόμενους του ναυπηγείου.

Οι τελευταίοι βρέθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη διενέργεια εργατικής διαφοράς, διεκδικώντας την αποσαφήνιση των επιχειρηματικών σχεδίων μεταβίβασης του Νεωρίου και τη διατήρηση των εργασιακών τους σχέσεων στα διάδοχα σχήματα.

Πρόκειται για εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν, όπως τους ζητήθηκε, να υπογράψουν τον Μάρτιο του 2018 δήλωση ότι η εργασιακή τους σχέση έληξε αναδρομικά τον Απρίλιο του 2017.

Οι 14 εργαζόμενοι, παρά την απουσία της συνηγόρου τους λόγω προβλημάτων υγείας, δεν θέλησαν αναβολή και αξιοποίησαν το δικαίωμά τους για αυτοπρόσωπη παράσταση κατά της διαδικασίας της εργατικής διαφοράς.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως στα επεισόδια πρωτοστάτησε ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου, οι ίδιοι δέχτηκαν επίθεση με αυγά, ντομάτες και αλεύρια, ενώ πιο άσχημα χτυπήθηκε ένας επόπτης εργασίας.

«Η όποια λύση της “κρίσης” του Νεωρίου δεν μπορεί να νομιμοποιεί τραμπουκισμούς και ακραίες συμπεριφορές. Η προγραμματισμένη εργατική διαφορά κατέστη αδύνατο να διενεργηθεί, καθώς εκδηλώθηκαν ακραίες συμπεριφορές από εργαζομένους που ανήκουν στο εργοστασιακό σωματείο του Νεωρίου, οι οποίοι δεν είχαν κανένα λόγο να παρευρίσκονται στον χώρο» τονίζει το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας από όλα τα μέρη να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Ο εργολάβος

Ομως η φωτιά έχει ήδη ανάψει εδώ και μήνες, καθώς ο επερχόμενος επενδυτής προτού αναλάβει και επίσημα τον έλεγχο του ναυπηγείου (διαδικασία που έχει ξεπεράσει όλα τα χρονικά όρια που είχαν τεθεί) έχει προχωρήσει στην ενδιάμεση επαναλειτουργία του ναυπηγείου μέσω μιας τρίτης εταιρείας, της εταιρείας Σύρος Ελλάς ΙΚΕ.

Ο συγκεκριμένος εργολάβος, ο οποίος είχε και στο παρελθόν οικονομικές δραστηριότητες με την απερχόμενη διοίκηση Ν. Ταβουλάρη, δηλώνει δημοσίως ότι είναι ο ίδιος εκπρόσωπος της ΟΝΕΧ Shipyard και λειτουργεί προσωρινά το ναυπηγείο για να κάνουν οι εργαζόμενοι μεροκάματα.

Σύμφωνα με εργαζόμενους που προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, το ναυπηγείο πράγματι λειτουργεί κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς, απασχολώντας έκτακτους υπαλλήλους του ναυπηγείου, τον πρόεδρο του εργοστασιακού σωματείου, κάποιους Ρουμάνους αλλά και εργαζόμενους που φέρονται να έχουν έρθει από άλλα ναυπηγεία.

Για να λειτουργήσει η Σύρος Ελλάς έδωσε προσωπικές εγγυήσεις ο επικεφαλής της Onex, Ελληνοαμερικάνος επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας.

Ωστόσο, βάσει της νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι δικαιούνται τα δεδουλευμένα τους και από τον νέο ιδιοκτήτη, ακόμα και αν αυτός «άτυπα» έχει γίνει κύριος της επιχείρησης, αρκεί να αποδειχτεί ότι η επιχείρηση λειτουργεί με νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι ζητούν τα δεδουλευμένα τόσο από τη ΝΑΒΙΕΣ όσο και από τη Σύρος - Ελλάς ΙΚΕ, αλλά και από την Onex Shipyard.

Η εξυγίανση

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως η θρυλούμενη (από τα τέλη του 2017) πρόταση εξυγίανσης δεν έχει κατατεθεί ακόμα στο δικαστήριο και έτσι η ΝΑΒΙΕΣ μέχρι σήμερα δεν έχει αιτηθεί την υπαγωγή της στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Στις αρχές Ιουνίου ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε πως ήταν θέμα λίγων ημερών ώστε να κατατεθεί το σχέδιο στο πρωτοδικείο, ενώ και στα μέσα Απριλίου ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την πεποίθηση πως το θέμα θα έκλεινε θετικά μέσα σε 3-4 μήνες.

Εκτός από τις εργατικές διαφορές και το κλίμα διχασμού μεταξύ των εργαζομένων στο Νεώριο, πριν από λίγες μέρες το προστατευτικό τοιχίο προς την πλευρά του καρνάγιου δεν άντεξε το βάρος του σωρευμένου επί χρόνια υλικού της αμμοβολής και κατέρρευσε, με αποτέλεσμα μέρος των κατάλοιπων από την αμμοβολή να βρεθεί στη θάλασσα.

Για την υπόθεση της συγκεκριμένης ρύπανσης έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία.

Ακόμα χειρότερο ήταν το περιστατικό της 23ης Απριλίου 2018, όταν η κεντρική δεξαμενή του ναυπηγείου (με την επωνυμία Βιολάντω Γουλανδρή) βυθίστηκε και από τότε δεν λειτουργεί.

Από σαράντα κύματα

Το ναυπηγείο της Σύρου πέρασε από σαράντα κύματα μετά τη μεταπολίτευση. Από το 1979, που το εγκατέλειψαν με χρέη οι αδελφοί Γουλανδρή, πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο, για να απαξιωθεί και πάλι επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και να περιέλθει στα χέρια του εφοπλιστή Νίκου Ταβουλάρη το 1994, ο οποίος ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στην Onex του Πάνου Ξενοκώστα, τον οποίο υποδέχτηκαν σχεδόν σαν μάννα εξ ουρανού η Μητρόπολη Σύρου, ο δήμαρχος του νησιού και μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Είχαν προηγηθεί πολύ θετικές δηλώσεις για την επένδυση εκ μέρους του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, αφού είναι σαφές πως το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι τεράστιο, καθώς τα Ναυπηγεία Σύρου μπορούν, υπό τον νέο ιδιοκτήτη, να φέρουν για επισκευές ΝΑΤΟϊκά πλοία, σε μια περίοδο που το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό επιδεικνύει αυξημένη δραστηριότητα στη Μεσόγειο.

Εξάλλου η ONEX SA, η οποία αρχικά ασχολήθηκε με τον τομέα των συστημάτων ασφαλείας, έχει επεκταθεί και στους κλάδους της αεροπορίας και της άμυνας. Δραστηριοποιείται μέσω της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Onex Technologies Inc.

Τόσο η τελευταία όσο και η Onex Shipyard LLC έχουν την έδρα τους σε έναν από τους 10 μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου, στην πολιτεία του Ντελαγουέαρ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεώριο: Καταγγέλλουν «έκνομες ενέργειες» οι Επιθεωρητές Εργασίας
«Έκνομες ενέργειες» που «αδικούν τον κόσμο της εργασίας» καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια στο Νεώριο Σύρου, όταν εργολαβικοί εργαζόμενοι...
Νεώριο: Καταγγέλλουν «έκνομες ενέργειες» οι Επιθεωρητές Εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο της ΟΝΕΧ μετά από ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τα ναυπηγεία
Σχετικά με το δημοσίευμα «Αγωνία και κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Πώς και γιατί κολλάει στα σκαριά το μοντέλο Νεωρίου», λάβαμε εξώδικη διαμαρτυρία από τον κ. Παναγιώτη...
Εξώδικο της ΟΝΕΧ μετά από ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τα ναυπηγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγρια αστυνομική βία στα Εξάρχεια
Ξύλο, χημικά και αναίτιες προσαγωγές μετά το τέλος της πορείας. Οι δυνάμεις καταστολής εξαπέλυσαν επίθεση σε όποιον κυκλοφορούσε στα γύρω στενά ● Χτύπησαν και δημοσιογράφο
Αγρια αστυνομική βία στα Εξάρχεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπαράζ ακροδεξιών επιθέσεων
​Δεν έμειναν μόνο στα απειλητικά τηλεφωνήματα σε σπίτια βουλευτών και στις αφισοκολλήσεις με τα πρόσωπα όσων είχαν δηλώσει πρόθυμοι να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ακραία ρητορική στοχοποίησης...
Μπαράζ ακροδεξιών επιθέσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργανωμένο το σχέδιο για εισβολή στη Βουλή
Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια τα οποία ενισχύουν την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου ακροδεξιών και χρυσαυγιτών για εισβολή στη Βουλή κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Κυριακής. Σε βίντεο εμφανίζεται η...
Οργανωμένο το σχέδιο για εισβολή στη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας