Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ειδεχθής δράση του Κων. Λαλαούνη πίσω από κλειστές πόρτες και μεγάλες «πλάτες»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ειδεχθής δράση του Κων. Λαλαούνη πίσω από κλειστές πόρτες και μεγάλες «πλάτες»

  • A-
  • A+

Ενα παράθυρο στο σκοτεινό περιβάλλον του Παιδικού Σπιτιού στον Πειραιά και των περισσότερων ιδρυμάτων θρησκευτικού τύπου άνοιξε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο ο πρώην Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος.

Με την κατάθεσή του, ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό του ιδρυτή και για σχεδόν πενήντα χρόνια προέδρου του ιδρύματος Κωνσταντίνου Λαλαούνη, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 40 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνηση ανηλίκων και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.

Η κατάθεση του κ. Μόσχου προκάλεσε ερωτήματα στην έδρα σχετικά με τον τρόπο που παρενέβη στην υπόθεση, εξαιτίας της φιλικής σχέσης του πατέρα του με τον κατηγορούμενο, ερωτήματα που είχαν διατυπωθεί δημοσίως όταν ολοκληρώθηκε το πρωτόδικο δικαστήριο τον Αύγουστο.

Μερικούς μήνες μετά, ο κ. Μόσχος παραιτήθηκε ύστερα από δεκαπέντε χρόνια που κατείχε τη θέση.

«Δεν είναι εύκολο σ’ έναν άνθρωπο με τον οποίο σχετίζεσαι μια ζωή να του σηκώσεις το δάκτυλο. Σας το λέω και εκτίθεμαι δημοσίως. Πρέπει να παραπέμψεις σε άλλον αρμόδιο την υπόθεση», σημείωσε.

Υψηλές γνωριμίες

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, το 2010 δέχτηκε προφορική ενημέρωση από συνεργάτιδά του ότι «γίνονται φοβερά πράγματα» στο Παιδικό Σπίτι, ένα οικοτροφείο για μικρό αριθμό έξι ώς οκτώ παιδιών, που είχε βραβευτεί και έχαιρε αναγνώρισης στην κοινωνία του Πειραιά.

Ο κ. Μόσχος ζήτησε έγγραφη αναφορά και δεν ασχολήθηκε με το ίδρυμα τα επόμενα δύο χρόνια, παρ’ όλο που στη θητεία του έχει πραγματοποιήσει 120 επισκέψεις σε ιδρύματα.

Τον Φεβρουάριο του 2012 δέχτηκε έγγραφη αναφορά από εκπαιδευτικό παρακείμενου Γυμνασίου, στο οποίο φοιτούσε τρόφιμος του Παιδικού Σπιτιού, ο Γ.Α., που είχε δεχτεί σεξουαλική κακοποίηση στο οικογενειακό του περιβάλλον, παρουσίαζε νοητική υστέρηση και είχε πρόβλημα ακράτειας. Το παιδί είχε πει στην εκπαιδευτικό ότι ο κ. Λαλαούνης του «κάνει αυτό που κάνουν οι άντρες στις γυναίκες από πίσω».

Την ίδια περίοδο, μια ανάδοχος παιδιού, τα αδέλφια του οποίου ήταν τρόφιμοι του ιδρύματος, επικοινώνησε επίσης με τον Συνήγορο, θορυβημένη επειδή ο πρόεδρος απαγόρευε την επαφή των παιδιών με τον αδελφό τους, όπως και με κάθε συγγενή τους.

Επίσκεψη στο εξοχικό

Τότε έκανε τις πρώτες δύο επισκέψεις του στο ίδρυμα ο κ. Μόσχος και άλλη μία επίσκεψη στο εξοχικό του προέδρου στη Δροσιά, όπου φιλοξενούνταν τα παιδιά το καλοκαίρι, ενώ ζήτησε από εργαζόμενο στο ίδρυμα να τον ενημερώσει αν πέσει κάτι στην αντίληψή του.

«Επιτρέπεται να πηγαίνουν τα παιδιά στο εξοχικό του;» ρώτησε η πρόεδρος.

«Αν κάνανε τα ιδρύματα μόνο ό,τι επιτρέπεται, θα έκλειναν όλα», απάντησε ο κ. Μόσχος.

«Και γιατί δεν τολμήσατε να τα κλείσατε;»

«Δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα ο Συνήγορος».

Διαπίστωσε ότι το ίδρυμα ήταν παλαιάς κοπής, κλειστό στον έξω κόσμο, χωρίς τον επιθυμητό βαθμό εποπτείας, και ότι τα παιδιά βρίσκονταν σε καθεστώς φόβου.

«Ενιωθες λίγο μούχλα», είπε, αν και σημείωσε ότι ήταν καθαρό και δεν ήταν «κολαστήριο».

Προς τα τέλη του 2012, την ημέρα που άλλη ανάδοχος έθετε δημόσια το ζήτημα του Παιδικού Σπιτιού σε ημερίδα όπου συμμετείχε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ανηλίκων, επικοινώνησε συμπτωματικά με τον κ. Μόσχο ο εργαζόμενος.

Του ανέφερε πως τα παιδιά του εκμυστηρεύτηκαν ότι ο κατηγορούμενος προχωρούσε σε ασέλγειες και θωπείες σεξουαλικού περιεχομένου και ο κ. Μόσχος υπέβαλε εμπιστευτική αναφορά στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών, αποφεύγοντας την Εισαγγελία Πειραιά.

Να «δέσει» η υπόθεση

«Ο κατηγορούμενος είχε όλο το σύστημα του Πειραιά μαζί του. Ηταν επιμελητής ανηλίκων πολλά χρόνια, γνώριζε όλους τους δικαστικούς. Σκοπός μου ήταν να είναι δεμένη η υπόθεση, να μην μπει στο αρχείο», σημείωσε. «Σίγουρα ένας χώρος που έχει τα στοιχεία του φόβου και της κλειστότητας θα επέτρεπε μια ευκόλως αποδεικνυούμενη πράξη σεξουαλικής παραβίασης. Θα μπορούσε κάλλιστα να συμβαίνει», υπογράμμισε και χαρακτήρισε «ισχυρά και συγκλίνοντα τα στοιχεία». «Δεν φαντάζομαι ότι υπήρξε συνωμοσία», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Φαήλου Κρανιδιώτη, από τους συνηγόρους υπεράσπισης, αν μπορεί να είναι αντικείμενο σεξουαλικής έλξης ο Γ.Α., ο κ. Μόσχος απάντησε ότι «ένα τέτοιο παιδί είναι ευάλωτο να είναι θύμα σεξουαλικής παραβίασης».

Σημείωσε ότι είναι συνηθισμένες οι σεξουαλικές θωπείες μεταξύ των εφήβων σε τέτοια ιδρύματα. «Το θέμα είναι να διασφαλίζουμε ότι δεν υπάρχουν από τους υπεύθυνους τέτοιες συμπεριφορές», είπε.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιουνίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έχασε τη μάχη η 15χρονη από την Αταλάντη
Στα σοβαρά τραύματά της υπέκυψε η 15χρονη, αδελφή του 21χρονου που βρήκε ακαριαίο θάνατο την Κυριακή σε τροχαίο στην Αταλάντη. Οι κηδείες των δύο παιδιών θα γίνει αύριο στο Καλαπόδι.
Έχασε τη μάχη η 15χρονη από την Αταλάντη
ΕΛΛΑΔΑ
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες
Μετά από δέκα διαδοχικές μέρες με καταιγίδες, και σήμερα αναμένονται λίγες νεφώσεις όπου γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και ύστερα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα.
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηνυτήρια αναφορά στον εργοδότη που επιτέθηκε λεκτικά σε επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε
«Αποτελεί πρόκληση ένας εργοδότης που απασχολεί αδήλωτη εργαζόμενη, παρεμποδίζει έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε., υβρίζει και επιτίθεται σε Επιθεωρητή Εργασίας, να έχει την απαίτηση να είναι υπεράνω του νόμου και επιπλέον...
Μηνυτήρια αναφορά στον εργοδότη που επιτέθηκε λεκτικά σε επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Τάκης Μπενάς πέθανε σε ηλικία 964ετών. Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πνευματικά και πολιτικά ακμαίος και ενεργός. Ο Τάκης Μπενάς είχε δώσει το «παρών» στους αγώνες της...
Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Λαμία
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που είχε τραυματιστεί πού σοβαρά σε τροχαίο στην Αταλάντη την Κυριακή. Στο δυστύχημα είχε χάσει τη ζωή του ο αδελφός της, που οδηγούσε το αυτοκίνητο που συγκρούστηκε με τις...
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Λαμία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας