• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.8°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.9°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.0°C / 14.9°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.9°C / 9.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 14.4°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 12.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 9.5°C / 15.6°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.5°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ειδεχθής δράση του Κων. Λαλαούνη πίσω από κλειστές πόρτες και μεγάλες «πλάτες»

 • A-
 • A+

Ενα παράθυρο στο σκοτεινό περιβάλλον του Παιδικού Σπιτιού στον Πειραιά και των περισσότερων ιδρυμάτων θρησκευτικού τύπου άνοιξε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο ο πρώην Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος.

Με την κατάθεσή του, ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό του ιδρυτή και για σχεδόν πενήντα χρόνια προέδρου του ιδρύματος Κωνσταντίνου Λαλαούνη, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 40 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνηση ανηλίκων και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.

Η κατάθεση του κ. Μόσχου προκάλεσε ερωτήματα στην έδρα σχετικά με τον τρόπο που παρενέβη στην υπόθεση, εξαιτίας της φιλικής σχέσης του πατέρα του με τον κατηγορούμενο, ερωτήματα που είχαν διατυπωθεί δημοσίως όταν ολοκληρώθηκε το πρωτόδικο δικαστήριο τον Αύγουστο.

Μερικούς μήνες μετά, ο κ. Μόσχος παραιτήθηκε ύστερα από δεκαπέντε χρόνια που κατείχε τη θέση.

«Δεν είναι εύκολο σ’ έναν άνθρωπο με τον οποίο σχετίζεσαι μια ζωή να του σηκώσεις το δάκτυλο. Σας το λέω και εκτίθεμαι δημοσίως. Πρέπει να παραπέμψεις σε άλλον αρμόδιο την υπόθεση», σημείωσε.

Υψηλές γνωριμίες

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, το 2010 δέχτηκε προφορική ενημέρωση από συνεργάτιδά του ότι «γίνονται φοβερά πράγματα» στο Παιδικό Σπίτι, ένα οικοτροφείο για μικρό αριθμό έξι ώς οκτώ παιδιών, που είχε βραβευτεί και έχαιρε αναγνώρισης στην κοινωνία του Πειραιά.

Ο κ. Μόσχος ζήτησε έγγραφη αναφορά και δεν ασχολήθηκε με το ίδρυμα τα επόμενα δύο χρόνια, παρ’ όλο που στη θητεία του έχει πραγματοποιήσει 120 επισκέψεις σε ιδρύματα.

Τον Φεβρουάριο του 2012 δέχτηκε έγγραφη αναφορά από εκπαιδευτικό παρακείμενου Γυμνασίου, στο οποίο φοιτούσε τρόφιμος του Παιδικού Σπιτιού, ο Γ.Α., που είχε δεχτεί σεξουαλική κακοποίηση στο οικογενειακό του περιβάλλον, παρουσίαζε νοητική υστέρηση και είχε πρόβλημα ακράτειας. Το παιδί είχε πει στην εκπαιδευτικό ότι ο κ. Λαλαούνης του «κάνει αυτό που κάνουν οι άντρες στις γυναίκες από πίσω».

Την ίδια περίοδο, μια ανάδοχος παιδιού, τα αδέλφια του οποίου ήταν τρόφιμοι του ιδρύματος, επικοινώνησε επίσης με τον Συνήγορο, θορυβημένη επειδή ο πρόεδρος απαγόρευε την επαφή των παιδιών με τον αδελφό τους, όπως και με κάθε συγγενή τους.

Επίσκεψη στο εξοχικό

Τότε έκανε τις πρώτες δύο επισκέψεις του στο ίδρυμα ο κ. Μόσχος και άλλη μία επίσκεψη στο εξοχικό του προέδρου στη Δροσιά, όπου φιλοξενούνταν τα παιδιά το καλοκαίρι, ενώ ζήτησε από εργαζόμενο στο ίδρυμα να τον ενημερώσει αν πέσει κάτι στην αντίληψή του.

«Επιτρέπεται να πηγαίνουν τα παιδιά στο εξοχικό του;» ρώτησε η πρόεδρος.

«Αν κάνανε τα ιδρύματα μόνο ό,τι επιτρέπεται, θα έκλειναν όλα», απάντησε ο κ. Μόσχος.

«Και γιατί δεν τολμήσατε να τα κλείσατε;»

«Δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα ο Συνήγορος».

Διαπίστωσε ότι το ίδρυμα ήταν παλαιάς κοπής, κλειστό στον έξω κόσμο, χωρίς τον επιθυμητό βαθμό εποπτείας, και ότι τα παιδιά βρίσκονταν σε καθεστώς φόβου.

«Ενιωθες λίγο μούχλα», είπε, αν και σημείωσε ότι ήταν καθαρό και δεν ήταν «κολαστήριο».

Προς τα τέλη του 2012, την ημέρα που άλλη ανάδοχος έθετε δημόσια το ζήτημα του Παιδικού Σπιτιού σε ημερίδα όπου συμμετείχε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ανηλίκων, επικοινώνησε συμπτωματικά με τον κ. Μόσχο ο εργαζόμενος.

Του ανέφερε πως τα παιδιά του εκμυστηρεύτηκαν ότι ο κατηγορούμενος προχωρούσε σε ασέλγειες και θωπείες σεξουαλικού περιεχομένου και ο κ. Μόσχος υπέβαλε εμπιστευτική αναφορά στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών, αποφεύγοντας την Εισαγγελία Πειραιά.

Να «δέσει» η υπόθεση

«Ο κατηγορούμενος είχε όλο το σύστημα του Πειραιά μαζί του. Ηταν επιμελητής ανηλίκων πολλά χρόνια, γνώριζε όλους τους δικαστικούς. Σκοπός μου ήταν να είναι δεμένη η υπόθεση, να μην μπει στο αρχείο», σημείωσε. «Σίγουρα ένας χώρος που έχει τα στοιχεία του φόβου και της κλειστότητας θα επέτρεπε μια ευκόλως αποδεικνυούμενη πράξη σεξουαλικής παραβίασης. Θα μπορούσε κάλλιστα να συμβαίνει», υπογράμμισε και χαρακτήρισε «ισχυρά και συγκλίνοντα τα στοιχεία». «Δεν φαντάζομαι ότι υπήρξε συνωμοσία», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Φαήλου Κρανιδιώτη, από τους συνηγόρους υπεράσπισης, αν μπορεί να είναι αντικείμενο σεξουαλικής έλξης ο Γ.Α., ο κ. Μόσχος απάντησε ότι «ένα τέτοιο παιδί είναι ευάλωτο να είναι θύμα σεξουαλικής παραβίασης».

Σημείωσε ότι είναι συνηθισμένες οι σεξουαλικές θωπείες μεταξύ των εφήβων σε τέτοια ιδρύματα. «Το θέμα είναι να διασφαλίζουμε ότι δεν υπάρχουν από τους υπεύθυνους τέτοιες συμπεριφορές», είπε.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιουνίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενα Παιδικό Σπίτι... Γολγοθάς
​Τη βεβαιότητά της ότι λένε την αλήθεια τα παιδιά που ζούσαν στο Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά για όσα υπέστησαν στα χέρια του ιδρυτή και επί πενήντα χρόνια διευθυντή του Παιδικού Σπιτιού, Κωνσταντίνου Λαλαούνη,...
Ενα Παιδικό Σπίτι... Γολγοθάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ακαδημία, ο έπαινος, οι συστάσεις και ο Τύπος
Η πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη απαντά στην «Εφ.Συν.» για τη βράβευση του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Παιδικό Σπίτι», μετά την καταδίκη του προέδρου για κακοποίηση των τροφίμων.
Η Ακαδημία, ο έπαινος, οι συστάσεις και ο Τύπος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η νοσηρή δράση τού «υπεράνω υποψίας» Κων. Λαλαούνη
Τρόφιμοι-θύματα και κοινωνικοί λειτουργοί ζωντανεύουν με σοκαριστικές περιγραφές και λεπτομέρειες το απεχθές περιβάλλον που για δεκαετίες είχε δημιουργήσει ο τότε πρόεδρος και διευθυντής του ιδρύματος Παιδικό...
Η νοσηρή δράση τού «υπεράνω υποψίας» Κων. Λαλαούνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το σπίτι των παιδικών τραυμάτων
Συγκλονιστικές οι καταθέσεις τριών αδερφιών, στη νέα δίκη του καταδικασμένου σε 25ετή κάθειρξη του Κ. Λαλαούνη, προέδρου για δεκαετίες στο οικοτροφείο «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά.
Το σπίτι των παιδικών τραυμάτων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Να παύσει δραστικά η σιωπή των αμνών για τα παιδικά ιδρύματα»
Η συνήγορος της πολιτικής αγωγής Σοφία-Αλεξία Βέννη μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την καταδικαστική απόφαση σε β' βαθμό του προέδρου του οικοτροφείου Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά, θέτοντας ζητήματα εποπτείας και...
«Να παύσει δραστικά η σιωπή των αμνών για τα παιδικά ιδρύματα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταπέλτης η πρόταση του εισαγγελέα
Την ενοχή του Κωνσταντίνου Λαλαούνη, όπως αποφάσισε το πρωτόδικο δικαστήριο, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, ο οποίος επισήμανε τα χονδροειδή λογικά σφάλματα και τις αντιφάσεις...
Καταπέλτης η πρόταση του εισαγγελέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας