Η σύσταση νέων Περιφερειακών Ομάδων Δίωξης Ναρκωτικών σε όλη τη χώρα σχεδιάζεται από το Λιμενικό Σώμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παραλαβής 8 αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και οχημάτων μεταφοράς τους.
Αυτά έκανε γνωστά την Παρασκευή ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής πτυχίων σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος που αποφοίτησαν από το 5ο Σχολείο Δίωξης Ναρκωτικών Λ.Σ. (Σ.ΔΙ.Ν Λ.Σ.), ολοκληρώνοντας έτσι τη μετεκπαίδευσή τους στις σύγχρονες μεθόδους δίωξης της εμπορίας ναρκωτικών.
Ο Στ. Ράπτης ανέφερε ότι το σχολείο παρείχε εξειδικευμένη εκπαίδευση σε προσωπικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και των Περιφερειακών Ομάδων του Πειραιά, της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, σε θέματα δίωξης, διακίνησης, εμπορίας, χρήσης ναρκωτικών και οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με αυτά.
Όπως τόνισε, οι Περιφερειακές Ομάδες Δίωξης Ναρκωτικών αποτελούν σήμερα τις πλέον εξειδικευμένες και καταρτισμένες ομάδες που έχει στη διάθεσή του το Λιμενικό Σώμα, για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.
Οι επιμέρους θεματικές ενότητες και οι υπηρεσιακές τακτικές που διδάχθηκαν στο σχολείο προσέφεραν τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν ουσιώδεις γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διεξαγωγή επιχειρήσεων που πρόκειται να αναλάβουν.
Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των πρόσφατων επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος που συνέβαλαν καθοριστικά στην εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος και συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος, αποσπώντας τα εύσημα της κοινής γνώμης εντός και εκτός συνόρων».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, απευθυνόμενος στους διπλωματούχους είπε «ελπίζω να συνεισφέρετε επάξια και εσείς με τη σειρά σας στις μεγάλες επιτυχίες που έχει καταγράψει το Λιμενικό Σώμα, ιδίως τα τελευταία χρόνια, ενάντια στα κυκλώματα διακίνησης των ναρκωτικών και κατά του λαθρεμπορίου. Η αναγνώριση, της επιχειρησιακής ικανότητας των στελεχών του Λ.Σ είναι πανθομολογούμενη. Πρόσφατα, άλλωστε, ο πρωθυπουργός της χώρας, από αυτό εδώ το βήμα εξήρε τις προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος στην έρευνα, τη διάσωση και την ασφάλεια, γεγονός που αποτέλεσε την ύψιστη τιμή για το Σώμα».
Στην τελετή παραβρέθηκε επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός, ο εφέτης ειδικός ανακριτής Ευτ. Νικόπουλος και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνη Τζίβα. Ο κ. Νικολόπουλος και η κυρία Τζίβα δίδαξαν στο 5ο Σχολείο Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος.
