Μια ξεχασμένη μήνυση, που υποβλήθηκε πριν από έξι χρόνια, φαίνεται ότι ανασύρθηκε πριν από λίγες μέρες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για το υπό κατάληψη κτίριο της οδού Θεμιστοκλέους 82 στα Εξάρχεια, το οποίο δεν είναι άλλο από τον ανοιχτό κατειλημμένο χώρο Κ*ΒΟΞ.
Η έγκληση σχετικά με το ακίνητο που ανήκει στον ΕΦΚΑ είχε υποβληθεί από τον τέως διοικητή του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, στις 21 Νοεμβρίου 2012, ενώ είναι άγνωστο αν η Εισαγγελία την ενεργοποίησε αυτεπαγγέλτως.
Σύμφωνα με το άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα, για την κίνηση διαδικασίας για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης απαιτείται η υποβολή έγκλησης από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του ακινήτου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΚΑ δεν έχει προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια.
Στις 30 Ιανουαρίου 2018, η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΦΚΑ δέχεται τηλεφωνική κλήση από την υπηρεσία του τμήματος της ΓΑΔΑ, με την οποία ζητούνταν από την ίδια να προσέλθει στην Αστυνομία, ώστε να καταθέσει σχετικά με την ιδιοκτησία του συγκεκριμένου κτιρίου.
Τόσο στο τηλεφώνημα όσο και στην έγγραφη ειδοποίηση προς την υπηρεσία του ΕΦΚΑ, η αστυνομική υπηρεσία απέφυγε να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, παρέχοντας την εξήγηση ότι δεν έχει την υποχρέωση να πληροφορήσει οιονδήποτε για το συγκεκριμένο θέμα.
Σε έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, στη ΓΑΔΑ, στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον πρόεδρο της Βουλής, ο ενιαίος ασφαλιστικός φορέας υπογραμμίζει πως «το φαινόμενο της κατάληψης κτιρίων ιδιοκτησίας φορέων του Δημοσίου έχει ήδη αναχθεί σε ιδιαίτερο και ιδιόμορφο πρόβλημα, του οποίου η αντιμετώπιση χρήζει ξεχωριστής υπηρεσιακής υπευθυνότητας, κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και υπηρεσιακής αποφασιστικότητας. […] Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει αποδοθεί σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης των κατειλημμένων χώρων και εκκένωσής τους από τις ομάδες και τα άτομα που είναι σήμερα εγκατεστημένα σε αυτούς, σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα και τις πάσης φύσεως αντιδράσεις (προβοκάτσια, πολιτικές σκοπιμότητες, βίαιες εμπλοκές, ανεπανόρθωτες υλικές ζημιές σε διατηρητέα κτίρια κ.λπ.)».
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με άρθρο του «Βήματος» (27.11.2017, «Νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταλήψεις στα Εξάρχεια»), υπάρχει απόφαση «για “παρέμβαση” σε ορισμένες από τις 60 καταλήψεις στα Εξάρχεια ως κεντρική επιλογή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα».
Ο τελευταίος σε συνέντευξή του (28.11.2017, Αντέννα) δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την παραπάνω πληροφορία, λέγοντας πως «περνάμε τα μηνύματα και με χειρουργικές επεμβάσεις εκεί που πρέπει, χωρίς να δημιουργούμε γενικότερες ταραχές».
