• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 23.4°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.9°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.0°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.8°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.2°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 23.2°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 18.9°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  56%

Τα δελφίνια συνεχίζουν τις «τούμπες» και το «Αττικό» τις... πιρουέτες

 • A-
 • A+

Σε δημόσια και διεθνή καταγγελία για «εγκληματική συμπεριφορά» σε ζώα προχώρησε κατά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, στα Σπάτα, ο γερμανικός οργανισμός προστασίας των ζώων ProWal.

Επειτα από επίσκεψή του στο Πάρκο στις 19 Νοεμβρίου 2017, ο Αντρέας Μόρλοκ, διευθύνων σύμβουλος της ProWal, κατέγραψε σε φωτογραφίες και βίντεο παραστάσεις δελφινιών οι οποίες απαγορεύονται από την ελληνική νομοθεσία.

«Στα δελφίνια δίνονται εντολές από τους εκπαιδευτές να εκτελούν παραστάσεις ενώπιον του κοινού. Οσο πιο θεαματικές είναι οι “τούμπες” και οι πιρουέτες των δελφινιών τόσο πιο δυνατό είναι το χειροκρότημα του κοινού», περιγράφει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μόρλοκ, καταγγέλλοντας όχι μόνο υποσιτισμό των δελφινιών αλλά και εφαρμογή πρακτικών στέρησης τροφής ώστε αυτά να εξαναγκάζονται σε ασκήσεις με «ανταμοιβή» τροφή.

«Το Αττικό Πάρκο είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακατάλληλο για δελφίνια και ο θάνατος έξι δελφινιών από το 2010 ενισχύει αυτή μας την άποψη», συνοψίζει τα συμπεράσματά του.

Ζητείται εισαγγελέας...

Η καταγγελία του κ. Μόρλοκ κοινοποιήθηκε χθες από την Πανελλήνια Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και έχει σταλεί στα αρμόδια υπουργεία και στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (και σε γερμανικά ΜΜΕ). Ενέχει χαρακτήρα μήνυσης.

Θυμίζοντας ότι τα αδικήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα, εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων θεωρούν ότι εναπόκειται στην αρμόδια εισαγγελία να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.

Παράλληλα περιγράφει παραβάσεις που βεβαίωσαν προ λίγων μηνών και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος (βλ. «Εφ.Συν.» 25-26/11/2017), όπως το ζήτημα της άδειας του «Αττικού».

Οι ίδιοι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος βεβαίωσαν ότι η εταιρεία λειτουργούσε χωρίς άδεια «για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών και συγκεκριμένα από τις 18-3-2013 ώς τις 30-07-2017».

Ο νόμος (που δεν εφαρμόζεται)

Απαγόρευση παραστάσεων δελφινιών ορίζει και η νέα άδεια λειτουργίας του πάρκου, σύμφωνα με το έγγραφο των επιθεωρητών.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της ΠΦΠΟ, Νατάσα Μπομπολάκη, «συνεχίζονται οι παραστάσεις δελφινιών, παρά το ότι αντίκειται στη νομοθεσία και παρά την αίτηση ακύρωσης της χορήγησης άδειας στο Αττικό που έχει καταθέσει η ΠΦΠΟ στο ΣτΕ και πέρα από τις μηνύσεις που έχει υποβάλει ο γερμανικός φορέας. Από πλευράς μας θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για απαγόρευση της εισόδου κητωδών στην Ελλάδα και νομοθετικά, κάτι που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και σημερινός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Τσιρώνης, καθώς και να σταματήσουν οι παραστάσεις δελφινιών, κάτι που αντίκειται στην ισχύουσα, στην υπάρχουσα νομοθεσία».

Ο νόμος (4039/2012, άρ. 12) απαγορεύει τη «χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους».

Ακόμη και στην περίπτωση που εξαιρούνται οι ζωολογικοί κήποι από τις απαγορεύσεις, αυτό γίνεται «υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων».

Στο «Αττικό» έχει καταργηθεί το ξεχωριστό αντίτιμο για τις παραστάσεις δελφινιών και ισχύει ένα ενιαίο εισιτήριο για το πάρκο.

Και αυτό όμως «καταδεικνύει τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της δραστηριότητας», έχουν παρατηρήσει οι Επιθεωρητές.

«Επιμορφωτικά προγράμματα»

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ζητώντας τις απόψεις των αρμοδίων για την καταγγελία.

Το «Αττικό» δεν αποδέχεται τον όρο «παραστάσεις», αλλά ισχυρίζεται ότι τα δελφίνια συμμετέχουν σε «εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα».

Υποστηρίζει ότι στο βίντεο «τεχνηέντως παρουσιάζονται» «ανακρίβειες» και «αναλήθειες», καταλογίζοντας στον Γερμανό ακτιβιστή «πρόθεση συστηματικής παραπληροφόρησης [...] προς όφελος της επίτευξης και της προώθησης ενός από τους σκοπούς της ProWal, μιας μικρής ακτιβιστικής γερμανικής εταιρείας, δηλαδή του κλεισίματος των ζωολογικών πάρκων και δελφιναρίων».

Αναφέρει ότι στα δελφίνια «προσφέρεται εξαιρετικά άφθονη και υγιεινή διατροφή υπό την επίβλεψη ειδικού προσωπικού», θέλοντας να αντικρούσει τα περί εξαναγκασμού σε πείνα.

Ως προς την άδεια λειτουργίας, το «Αττικό» λέει ότι ζήτησε την ανανέωσή της πριν λήξει (στις 18-3-2013), αλλά εκδόθηκε στις 31-7-2017 «όχι από ενέργειες ή παραλείψεις του Πάρκου».

«Για το μεταβατικό διάστημα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση των επίσημων αρμόδιων υπηρεσιών, η παλιά άδεια παρέμενε σε ισχύ, λειτουργώντας έτσι καθόλα νόμιμα», συμπληρώνει το «Αττικό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδήλωτα τετραγωνικά, αυτοδιοικητικά και εκλογικά στο νομοσχέδιο - σκούπα
Με το άρθρο 45 προβλέπεται ότι η παράταση καταλαμβάνει και όσες δηλώσεις υποβλήθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 23 Μαρτίου 2022 με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν δηλώσεις στο επίμαχο διάστημα να...
Αδήλωτα τετραγωνικά, αυτοδιοικητικά και εκλογικά στο νομοσχέδιο - σκούπα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντισυνταγματικός ο «νόμος Θεοδωρικάκου»
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη συνάδουσα με το Σύνταγμα τη ρύθμιση για τον τρόπο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές περιοχές • Εκκρεμούν και άλλες αποφάσεις προσφυγών κατά του ίδιου νόμου.
Αντισυνταγματικός ο «νόμος Θεοδωρικάκου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξωση της Φιλοζωικής από το Αλσος Φιλαδέλφειας
Ο δήμος έχει δηλώσει υποχρεωμένος να απομακρύνει το καταφύγιο από το άλσος, εξηγώντας ότι με απόφαση του 2009 «ο χώρος έχει κριθεί παράνομος από τις αρμόδιες αρχές».
Εξωση της Φιλοζωικής από το Αλσος Φιλαδέλφειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων διαδικασιών για την ανάδειξη προέδρων δημοτικών κοινοτήτων πληθυσμού άνω των 300 κατοίκων «ανοίγει» η πρόσφατη απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στον αέρα πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο ράπισμα ΣτΕ στον νόμο Θεοδωρικάκου
Το Γ΄ Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε -κατά πλειοψηφία- αντισυνταγματικές τις κυβερνητικές μεταβολές στο νομοθετικό πλαίσιο ανάδειξης προέδρων κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων.
Νέο ράπισμα ΣτΕ στον νόμο Θεοδωρικάκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας