Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια υπόθεση... 10.000 τόνων

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ΕΑΣ στον Κορινό Πιερίας

Μια υπόθεση... 10.000 τόνων

  • A-
  • A+

Πού βρίσκονται οι μεγαλύτεροι ψυκτικοί χώροι των Βαλκανίων χωρητικότητας 10.000 τόνων; Στην Πιερία. Πού βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα διαλογητήρια φρούτων, διπλής σειράς, με δυνατότητα επεξεργασίας μέχρι 300 τόνους ημερησίως; Ακριβώς στον ίδιο νομό.

Σε ποιον ανήκουν; Στην πτωχευμένη Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ). Και τι γίνονται οι εγκαταστάσεις; Εχουν δοθεί σε ιδιώτη έμπορο χωρίς ενοίκιο και με μόνη υποχρέωση του ιδιώτη να… συντηρεί (!) τις εγκαταστάσεις. Είναι να απορεί κανείς πώς καμία δικαστική αρχή δεν ασχολήθηκε ακόμη με την υπόθεση.

Για οκτώ δεκαετίες -από το 1924- η ΕΑΣ στέγαζε 74 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, είχε σχεδόν 13.000 μέλη και έφτασε να απασχολεί 31 μόνιμους εργαζόμενους και 100 εποχικούς, κυρίως στο συσκευαστήριο ακτινιδίων. Η εγκατάσταση ψυγείου-συσκευαστηρίου κατασκευάστηκε το 1985.

Το 2009, στην κορύφωση των δραστηριοτήτων, εκσυγχρόνισε τη μονάδα (διαλογής συσκευασίας και ψύξης ακτινιδίων) που είχε προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 1,245 εκατ., ίδια κεφάλαια 806.000, δανειακά κεφάλαια 549.000). Επιπλέον, ανακαινίζει τις κτιριακές της εγκαταστάσεις (δίπλα στη Νομαρχία) για να στεγαστούν οι υπηρεσίες της Α΄ και Β΄ ΔΟΥ Κατερίνης και της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Πιερίας (έναντι οφειλών της στο Δημόσιο).

Θρυλείται ότι έπεσε έξω στους υπολογισμούς για αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο όταν το 2011 με τον νόμο 4002 γίνονται μειώσεις στα μισθώματα του Δημοσίου κατά 20%-25%. Το 2012 η ΕΑΣ με απόφαση της γενικής συνέλευσης μετατρέπεται σε Πρωτοβάθμιο Αγροτικό Συνεταιρισμό Πιερίας («Αγροτικός Συνεταιρισμός Πιερίων - Ολύμπου» έδρα Κορινός) και διαχειρίζεται και εμπορεύεται αγροτικά προϊόντα των παραγωγών της Πιερίας από Ρωσία μέχρι Καναδά.

Τα χρέη

Το 2013 μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης, με εκκαθαριστές που όρισε η συνέλευση μελών και οι οποίοι ορίζουν ότι τα χρέη είναι 15.155.028 ευρώ (!): στην ΑΤΕ (υπό ειδική εκκαθάριση) 6.909.000, στη ΔΟΥ Κατερίνης 2.838.000, στο ΙΚΑ 3.838.000, στην Τράπεζα Πειραιώς 213.000, στην εταιρεία Ηλίας Καλόγηρος Α.Ε. 458.851 και 850.000 στους εργαζόμενους (δεδουλευμένα και αποζημιώσεις).

Κι όμως, με μία περιουσία όπως οι εγκαταστάσεις στα χέρια τους, που μπορεί να δίνει σοβαρά ετήσια έσοδα, αποφασίζεται (;), πριν αναλάβουν οι εκκαθαριστές, να δοθεί προς διαχείριση σε ιδιώτη έμπορο φρούτων ολόκληρη η μονάδα με μόνη υποχρέωση τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Πληροφορίες θέλουν την περίοδο ενοικίασης να τελειώνει και ενώ τοπικοί συνεταιρισμοί ήδη έχουν εκδηλώσει το -λογικό- ενδιαφέρον, οι αγρότες της περιοχής αναρωτιούνται πλέον τι έχει γίνει με την περιουσία που αποκτήθηκε από τον κόπο τους.

Είναι να απορεί κανείς: έχει γίνει απογραφή της περιουσίας της ΕΑΣ, τι έκαναν πέντε χρόνια οι εκκαθαριστές και γιατί καθυστερεί η εκκαθάριση; Εννοείται ότι στα ζητούμενα πρώτο παραμένει η άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους και, σύμφωνα με μία άποψη, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι «να βγει σε πλειστηριασμό από τους εκκαθαριστές η μονάδα του Κορινού», ωστόσο πέρα από τις πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος προηγείται να πάρει τα χρήματα, το κυρίως θέμα είναι ότι η μονάδα θα περάσει κυριολεκτικά κοψοχρονιά σε ιδιώτη.

Υπάρχει και το χειρότερο σενάριο, να περάσει η περιουσία της ΕΑΣ στο Δημόσιο (στην κακή ΑΤΕ δηλαδή), οπότε ούτε οι εργαζόμενοι θα πάρουν τίποτα ούτε το Δημόσιο, αφού θα περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ κι από εκεί όλα τα χρήματα στους δανειστές.

«Το ακτινίδιο είναι χρυσάφι»

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Καστόρης, θυμίζει πρώτα πως «για την Πιερία το ακτινίδιο είναι χρυσάφι, είναι κατά 95% εξαγώγιμο και αν το επεξεργαζόμαστε και το συσκευάσουμε, η αξία του θα πενταπλασιαστεί, ενώ έχει μόνη προϋπόθεση τις υποδομές».

Ειδικότερα για το θέμα των εγκαταστάσεων της ΕΑΣ τονίζει πως «θα ήταν εξαιρετική αφετηρία για τη βελτίωση των οικονομικών όλου του νομού, αλλά φτάσαμε δυστυχώς στην καταστροφή μέσα από αποφάσεις κυβερνήσεων και συνδικαλιστών που λυμαίνονται τους χώρους χωρίς να αποδίδουν τίποτα στους παραγωγούς και τους αγρότες. Πρέπει να ανοιχτεί καινούργιος “διάδρομος”, να επιδιώξουμε να μη χαθεί και για να ξαναπάρουν οι αγρότες την περιουσία στα χέρια τους».

Γόρδιος δεσμός τα χρέη των Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν να βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητική προσπάθεια σε ανώτερο επίπεδο προκειμένου να καταστεί δυνατό να λυθεί νομοθετικά το κουβάρι αρμοδιοτήτων και επικαλύψεων στο θέμα των χρεών των Αγροτικών Συνεταιρισμών και είχε περιγραφεί συνοπτικά πρόσφατα στη Βουλή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου:

«Στο σύνολό τους οι συνεταιρισμοί οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, στον εκκαθαριστή, 850 εκατομμύρια ευρώ. Στην Πειραιώς, στην οποία μεταφέρθηκε η Αγροτική Τράπεζα, οφείλουν 450 εκατομμύρια ευρώ. Στο Δημόσιο για εισόδημα και ΦΠΑ 220 εκατομμύρια ευρώ. Στο ΙΚΑ και γενικά στον ασφαλιστικό χώρο οφείλουν 300 εκατομμύρια ευρώ. Εχουμε δηλαδή εσωτερικά 1,82 δισεκατομμύρια. Αν, δε, προσθέσουμε και τους καταλογισμούς 580 εκατομμυρίων ευρώ, που μας έχει επιβάλει να αναζητήσουμε από τους συνεταιρισμούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε φτάνουμε στα 2,4 δισεκατομμύρια. Δεν ξέρουμε ποιο είναι το ποσό που οφείλουν σε τρίτους».

ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτοχοι «μασκαρεμένοι»
Αληθινή μπάμπουσκα ο ΟΑΣΘ. Πάνω που νομίζαμε ότι είχαμε τελειώσει με τους μετόχους, από κάτω κρύβονταν πάλι… μεγαλομέτοχοι.
Μέτοχοι «μασκαρεμένοι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι και απογοητευμένοι για το μέλλον της ΕΒΖ οι καλλιεργητές
Στο ίδιο έργο θεατές, αλλά ίσως αυτή να είναι η τελευταία παράσταση για την πολύπαθη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Απλήρωτοι άλλη μία χρονιά, οι τευτλοκαλλιεργητές κατέλαβαν τα γραφεία της εταιρείας, όμως είναι...
Απλήρωτοι και απογοητευμένοι για το μέλλον της ΕΒΖ οι καλλιεργητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οπου ακούς πολλά κεράσια… τους λείπουν οι εργάτες
Τα προβλήματα στη συγκομιδή καρπών σε Ημαθία και Πέλλα θα μπορούσαν να αποτυπωθούν στην παράφραση της παροιμίας «όπου ακούς πολλά κεράσια… τους λείπουν οι εργάτες». Αυτό συμβαίνει στους κατ’ εξοχήν νομούς...
Οπου ακούς πολλά κεράσια… τους λείπουν οι εργάτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνο με ψήφους της Ν.Δ. το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
Σήμερα αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς από τη Βουλή με ψήφους μόνο από τη Ν.Δ., καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις.
Μόνο με ψήφους της Ν.Δ. το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αυτά είναι τα πιο μαύρα Χριστούγεννα της ζωής μας»
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βιώνει καταστάσεις που δύσκολα περιγράφονται και βαδίζει σταθερά σε αδιέξοδο, το οποίο προκαλείται μεθοδικά τα τελευταία χρόνια και επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.
«Αυτά είναι τα πιο μαύρα Χριστούγεννα της ζωής μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ζάχαρη, ο Αδωνις και η αλαζονεία
Αποστομωτική απάντηση στον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη από τον Σερραίο τευτλοπαραγωγό Γιώργο Παναγή, ο οποίος πριν από μερικές μέρες δέχθηκε τις ειρωνικές προτροπές του υπουργού και στάθηκε αφορμή για να...
Η ζάχαρη, ο Αδωνις και η αλαζονεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας