Μαργαρίτα Ικαρίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κινητοποίηση φορέων, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων  με κυρίαρχο αίτημα τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, διοργανώθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 και στη Σάμο.

Παρά την κρισιμότητα του ζητήματος, η συμμετοχή πολιτών δεν κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο όλα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

Στάσεις εργασίας, προκειμένου να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στην προκαθορισμένη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Πυθαγόρα του νησιού, πραγματοποιήθηκαν σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α, ενώ 3ωρη «διευκολυντική» στάση εργασίας είχαν κηρύξει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών καθώς και η ΕΛΜΕ Σάμου. Καθολική υπήρξε και η συμμετοχή των εργαζομένων στον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σάμου με αίτημα την μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας αλλά και την παράλληλη λήψη μέτρων στήριξης των παραμεθόριων νησιών με δεδομένα τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας του μεταναστευτικού,  της οικονομικής κρίσης και της παραοικονομίας.

«Η μάχη για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στο νησιωτικό μας χώρο δεν αποτελεί κάποιο είδους «προνομίου» ή ένα κεκτημένο δικαίωμα συντεχνιακής φύσης. Πρόκειται για κυρίαρχο ζήτημα επιβίωσης της τοπικής κοινωνίας που περιλαμβάνει θεσμούς, μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, εργαζόμενους και χειμαζόμενους οικονομικά πολίτες…» δήλωσε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιώργος Κυριαζής είπε χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο «θα αυξήσει δραματικά το κόστος διαβίωσης και θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων υπηρεσιών και προϊόντων αλλά και μη είσπραξη των αναμενομένων φορολογικών εσόδων, η οποία θα οφείλεται στη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων…».