• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 32.3°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 18.6°C / 23.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 29.9°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 27.7°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 29.4°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  5 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 30.6°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.7°C / 23.6°C
  3 BF
  82%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  67%
EUROKINISSI

Νόμιμη, υπό όρους, η χρήση φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες

 • A-
 • A+

Η καταγγελία που έκανε τον γύρo του διαδικτύου στα τέλη Ιουλίου προερχόταν από πρώην εργαζόμενο ιχθυολόγο σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, ο οποίος απολύθηκε λόγω της εναντίωσής του σε μια σειρά από πρακτικές.

Ανάμεσα σε άλλα κατήγγειλε και τη συστηματική χρήση φορμαλδεΰδης -μιας επικίνδυνης χημικής ουσίας με την κοινή ονομασία «φορμόλη»- στην εκτροφή ψαριών, λόγω του υπερπληθυσμού ψαριών στα κλουβιά που οδηγεί στην εξασθένησή τους, καθώς και μια σειρά από ενέργειες που το αποτέλεσμά τους είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Κι ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου εκδικάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έκανε σε βάρος του πρώην εργαζομένου της η εταιρεία, η απορία παρέμεινε: τρώμε φορμόλη;

Αρχικά απευθυνθήκαμε στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), από τον οποίο μας πληροφόρησαν ότι η φορμόλη είναι μια απαγορευμένη τοξική ουσία που σίγουρα απαγορεύεται, αλλά δήλωσαν αναρμόδιοι να μας ενημερώσουν ειδικά για το τι συμβαίνει στις ιχθυοκαλλιέργειες, οπότε και μας παρέπεμψαν στο υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε αυτό, αναζητώντας την κατάλληλη διεύθυνση που θα μπορούσε να μας πληροφορήσει υπεύθυνα, υπήρξαν ιχθυολόγοι που ενώ ήταν αναρμόδιοι μας είπαν ότι πάντως κατά τη γνώμη τους «αποκλείεται να είναι νόμιμη η χρήση φορμόλης στα ψάρια».

Κτηνιατρικά σκευάσματα

Το σεργιάνι στις διευθύνσεις του υπουργείου διήρκεσε κάμποσο και τελικά με τη βοήθεια και του γραφείου του υπουργού βρήκαμε την υπεύθυνη στη διεύθυνση κτηνιατρικών φαρμάκων, καταλοίπων και κτηνιατρικών εφοδίων, Ειρήνη Καστελάνου, για να μας πει τι ισχύει για τη φορμόλη στα ιχθυοτροφεία.

Σύμφωνα με την κ. Καστελάνου, πρόκειται για μια ουσία που χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα κτηνιατρικής χρήσης εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ με αντιπαρασιτικές ιδιότητες, που αντιμετωπίζουν αυτές τις ασθένειες στα ψάρια, χορηγούνται μόνο με κτηνιατρική συνταγή και μόνο τα συγκεκριμένα σκευάσματα και από κει και πέρα η χρήση άλλων προϊόντων, που δεν είναι τα συγκεκριμένα, εγκεκριμένα σκευάσματα, απαγορεύονται.

Καθώς η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων απαγορεύει στον πρώην εργαζόμενο ιχθυολόγο να μας μιλήσει, μεταφέρουμε από τα όσα είδαν το φως του... διαδικτύου ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, «συντελείται ένα τεράστιο έγκλημα στο βωμό του κέρδους από τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας», πως «τόνοι φορμόλης» ρίχνονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα επιβαρύνοντάς τα κι ας αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις προστατευόμενες περιοχές NATURA, πως «θανατώνονται και σπάνια μεταναστευτικά πουλιά από τα αντιαρπακτικά των κλωβών», ενώ εγκαλούσε Αρχές και επιστημονική κοινότητα για αδιαφορία και αδράνεια.

Αντιπαρασιτικό

Οπότε το επόμενο ερώτημα ήταν: έχουν ελεγχθεί οι εν λόγω ιχθυοκαλλιέργειες; Και τι βρήκαν οι έλεγχοι;

Οπως μας πληροφόρησε η πολύ κατατοπιστική προϊστάμενη στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής στην περιφέρεια Ηπείρου, Διαμαντούλα Φούφα, στις 72 συνολικά ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής ευθύνης της πραγματοποιούνται δύο ειδών έλεγχοι: ένας που αφορά τα κατάλοιπα των ιχθυοκαλλιεργειών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ένας που αφορά την υγειονομική κατάσταση των ίδιων των ψαριών, ενώ το υπουργείο προσδιορίζει πόσα δείγματα θα παίρνονται ετησίως για ελέγχους.

Επαναλαμβάνει ότι η φορμόλη επιτρέπεται ως αντιπαρασιτικό και μόνο ένα συγκεκριμένο εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ σκεύασμα κατόπιν κτηνιατρικής συνταγής.

Επιπλέον μας πληροφορεί ότι έχει μηδενικό χρόνο αναμονής από τη λήψη του από τα ψάρια μέχρι την ανθρώπινη κατανάλωση, δηλαδή μπορούν να καταναλωθούν αμέσως και πως στην υπηρεσιακή έκθεση μετά τον έλεγχο που είχε κάνει η αρμόδια υπηρεσία μόλις ανέκυψε το θέμα, είχαν βρεθεί όλα εντάξει.

«Οι έλεγχοι που γίνονται αφορούν απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, ενώ φέτος από τα 288 δείγματα που οφείλουμε να λάβουμε για ελέγχους που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης υγείας έχουν ληφθεί 106, στα οποία δεν έχει ανιχνευθεί κάτι που να βρίσκεται πέρα από τη νομοθεσία» λέει στην «Εφ.Συν.».

Μας πληροφορεί και για τους υγειονομικούς ελέγχους και τα δείγματα που οφείλουν να λαμβάνουν ακόμη και για ιογενείς ασθένειες βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας και των εν ισχύι προγραμμάτων, πέραν των ελέγχων στα κατάλοιπα που εφαρμόζονται ετησίως.

Ο διάλογος

● Εχετε εντοπίσει ποτέ κάτι εκτός νόμου και τι μέτρα παίρνετε; ρωτάμε.

Μόνο μία φορά πριν από δύο χρόνια, στην Αρτα, θυμάμαι, να έχει ανιχνευθεί απαγορευμένη ουσία και τότε πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα.

● Δηλαδή;

Απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος των ψαριών, παίρνονταν περιοδικά δείγματα μέχρι να μη βρίσκονται ίχνη πάνω από τα επιτρεπτά όρια της φαρμακευτικής ουσίας κι όταν είναι σε μεγάλη ποσότητα η ουσία μέσα στο κρέας των ψαριών και η περίοδος που απαιτείται μέχρι να φτάσουν στην ανθρώπινη κατανάλωση είναι μεγάλη και δεν συμφέρει να διατηρηθούν, τότε θανατώνονται.

Επί χρόνια δεν έχουν βρεθεί σε άλλες μονάδες παρατυπίες και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία γιατί οι ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες ελέγχονται όλο τον χρόνο...

● Εσείς τρώτε από αυτά τα ψάρια;

Ναι, βέβαια.

Συμπέρασμα; Ναι, δίνεται φορμόλη στα ψάρια και είναι και νόμιμο... Η καταγγελία έκανε λόγο ακόμη και για σάπιες τροφές που πετιούνται στη θάλασσα μολύνοντάς την και για πουλιά που πιάνονται στα δίχτυα των ψαροκλουβιών και σκοτώνονται.

Ομως για αυτά είναι υπεύθυνες άλλες Διευθύνσεις άλλων υπουργείων που ασχολούνται με τη θάλασσα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κολιούς σε κονσέρβα ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ύστερα από έλεγχο ο οποίος πραγματοποιήθηκε προχώρησε στην ανάκληση κονσερβοποιημένων κολιών.
Κολιούς σε κονσέρβα ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσύρει από την αγορά παρτίδες συσκευασμένου μελιού ο ΕΦΕΤ
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και η Περιφέρεια Αττικής επέβαλλαν την ανάκληση επισφαλών προϊόντων συσκευασμένου μελιού από την αγορά, μετά από σχετικό έλεγχο.
Αποσύρει από την αγορά παρτίδες συσκευασμένου μελιού ο ΕΦΕΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάκληση τυριού ροκφόρ από τον ΕΦΕΤ
Στην ανάκληση τυριού ροκφόρ, στο οποίο εντοπίστηκε πιθανή παρουσία σαλμονέλας προχώρησε ο ΕΦΕΤ, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).
Ανάκληση τυριού ροκφόρ από τον ΕΦΕΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έλεγχοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενόψει Πάσχα
Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 382 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και διακινούμενα φορτία και διαπιστώθηκαν 156 μη συμμορφώσεις, για τις οποίες δρομολογείται η επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.
Έλεγχοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενόψει Πάσχα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημόσιες προμήθειες και αντιμετώπιση της σύγχρονης δουλείας
Πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων να αναπτύξει πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργίας συμβάσεων και εφαρμογής μέτρων, ώστε να καταστεί εφικτή η προστασία των προμηθειών του πρώτου δήμου της χώρας από υπηρεσίες και...
Δημόσιες προμήθειες και αντιμετώπιση της σύγχρονης δουλείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ακατάλληλων τροφίμων
Πολύ μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων κατασχέθηκαν το 2018 πριν φτάσουν στο τραπέζι μας. Οι έλεγχοι που έκαναν τον περασμένο χρόνο οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά σε όλα τα σημεία της...
Κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ακατάλληλων τροφίμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας