• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.3°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 30.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.2°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  56%

Ριζοσπαστικοποίηση: ποιους πραγματικά φοβάται η Ευρώπη;

 • A-
 • A+

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Κρατικό έγγραφο που κοινοποιείται κατακαλόκαιρο και με την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον» αναφέρεται σε προγράμματα πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης των νέων!

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών με αρ. πρωτ. 25586/26-7-2017 με θέμα «Πλαισίωση και καθοδήγηση, μέσω του αθλητισμού, των νέων που διατρέχουν κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης (πρόσκληση υποβολής προτάσεων-ΕΑC/S 17/2017)» και με συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό για τη συγχρηματοδότηση 750.000 ευρώ και αποδέκτες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, διευθύνσεις Διοίκησης και τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο, ζητούνται να υποβληθούν δράσεις και προγράμματα «σωτηρίας» των νέων μέσω του αθλητισμού.

«Τα έργα αυτά», αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο, «θα επιτρέπουν σε τοπικές πρωτοβουλίες να εστιάζουν μέσω του αθλητισμού στην παρακολούθηση και την πρόληψη διαδικασιών ριζοσπαστικοποίησης».

Για να είναι επιλέξιμα τα έργα που θα υποβληθούν πρέπει να τα υποβάλουν δημόσιοι ή ιδιωτικοί οργανισμοί με αποδεδειγμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση διαδικασιών ριζοσπαστικοποίησης και να έχουν έδρα σε ένα από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτεί και θα επιβραβεύει, με έως 60.000 ευρώ, 15 τοπικά αθλητικά σωματεία και φορείς που θα συνεργάζονται με την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική ώστε «να εστιάζουν, µέσω του αθλητισµού, στην παρακολούθηση και την πρόληψη διαδικασιών ριζοσπαστικοποίησης».

Το πρωτοφανές αυτό πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς (75%) και εθνικούς πόρους (25%) προκάλεσε ακόμη και την «έκπληξη» του ίδιου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο με non paper-άτυπη ενημέρωση, με τίτλο «ΥΠΕΣ: Διευκρινίσεις για την άρση των παρερμηνειών σε σχέση με τη ριζοσπαστικοποίηση», αναφέρει ότι στο παραπάνω έγγραφο «η έννοια της ριζοσπαστικοποίησης χρησιμοποιήθηκε ως το μέσο που ωθεί στην έξαρση των φαινομένων βίας, του ρατσισμού, της περιθωριοποίησης και της μισαλλοδοξίας και κατ’ επέκταση της τρομοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν αφορά πολιτικές αντιλήψεις. Στην Ελλάδα η ριζοσπαστικοποίηση έχει σίγουρα πολιτικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η αυτολεξεί απόδοση του περιεχομένου της πρόσκλησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή… οδήγησε σε παρερμηνείες και άφησε περιθώριο για παρεξηγήσεις».

Η στόχευση

Θα μπορούσε, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, να υποστηρίξει κάποιος ότι το πρόγραμμα με τον όρο «ριζοσπαστικοποίηση» στοχεύει στον φονταμενταλισμό, την τυφλή βία και την καταστροφή. Πιθανόν. Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία, πιστεύει κανείς ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποια διεύρυνση;

Καθώς φαίνεται, τους νέους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και της φτώχειας, έτσι, για να μην αισθάνονται ότι βρίσκονται στο περιθώριο ή για να μη γίνουν Ταλιμπάν, τους βάζουμε να τρέχουν τετρακοσάρια ή να παίζουν ποδόσφαιρο μέχρι εξάντλησης. Προφανώς, το να τους βρούμε αξιοπρεπή δουλειά δεν είναι ρεαλιστικό, άρα δεν χρειάζεται να απασχολήσει κανέναν.

Αβλεψία;

Ας δούμε κάποια αποσπάσματα από το έγγραφο για να καταλάβουμε εάν πρόκειται για μεταφραστική αβλεψία, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών:

Στους στόχους του προγράμματος αναφέρεται: «Η παρούσα δράση έχει ως στόχο τη στήριξη έργων που έχουν σχέση με τον αθλητισμό, διοργανώνονται από τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών και εστιάζουν στην πρόληψη της περιθωριοποίησης και της ριζοσπαστικοποίησης, βοηθώντας, ιδίως, τους νέους που διατρέχουν κίνδυνο αποκλεισμού και ριζοσπαστικοποίησης να αποκτήσουν ταυτότητα και την αίσθηση του ανήκειν».

Στον κατάλογο των δραστηριοτήτων που μπορεί να επιλεγούν σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «...δραστηριότητες που αποσκοπούν στην υποστήριξη διαδικασιών καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης, οι οποίες υλοποιούνται από επιλέξιµους αιτούντες σε συνεργασία µε τοπικές αρχές που είναι υπεύθυνες για θέµατα ριζοσπαστικοποίησης, τροµοκρατίας και αστυνόµευσης».

Σημασιολογική διαστροφή

Οπως μας εξηγεί η εκπαιδευτικός Ανδριανή Στράνη, από την ανάγνωση του εγγράφου καθίσταται σαφής η σημασιολογική διαστροφή της λέξης ριζοσπαστικοποίηση, αφού στα λεξικά της νεοελληνικής γλώσσας ο ριζοσπαστισμός είναι πνευματική, πολιτική και θρησκευτική στάση κριτικής και δράσης προοδευτικού χαρακτήρα και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την καθυστέρηση, τη συντήρηση και την καθεστηκυία τάξη (status quo).

Σε κάθε περίπτωση, στην ευρωπαϊκή και ελληνική Ιστορία ο όρος και η έννοια του ριζοσπαστισμού παραπέμπει στο προοδευτικό, δημοκρατικό και επαναστατικό κίνημα και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με την τρομοκρατία, όπως παρουσιάζεται στο παραπάνω έγγραφο.

Αρα τι νόημα έχουν οι αναμενόμενες διευκρινίσεις που ζητούνται για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα;

Επιπρόσθετα παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι στο έγγραφο αυτό ο όρος «ριζοσπαστικοποίηση» εκτός από τον τίτλο εμφανίζεται είκοσι και πλέον φορές για εμπέδωση της επικινδυνότητας του όρου και της αναγκαιότητας επιβολής απο-ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας μέσω του αθλητισμού.

Δεν χρειάζεται βαθιά πολιτική γνώση για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς θεωρεί «ριζοσπαστικοποίηση» και τι θέλει να πετύχει το πιλοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε.

Πολύ περισσότερο, δε, όταν το πρόγραμμα θα παρακολουθείται από την ίδια την Αντιτρομοκρατική, αφού, όπως αναφέρεται στο κείμενο, «σε συνεργασία µε τις τοπικές αρχές που είναι αρµόδιες για τη ριζοσπαστικοποίηση και την τροµοκρατία θα εντοπίζουν άτοµα που διατρέχουν κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης».

Ατζέντα της Ε.Ε.

Είναι σαφές ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση η ανάγκη να ληφθεί δράση ενάντια στη «ριζοσπαστικοποίηση» επανέρχεται διαρκώς στην ατζέντα που αφορά τη νεολαία, η οποία την ίδια στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της επίθεσης από τις πολιτικές της.

Η έννοια «ριζοσπαστικοποίηση» για την Ε.Ε. δεν μένει μόνο στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά μέσα από μια σκόπιμα ασαφή φρασεολογία φτάνει να χωρά οποιαδήποτε ριζοσπαστική φωνή, κάθε δραστηριότητα που στρέφεται ενάντια ή αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα.

Είναι γνωστές οι επίσημες θέσεις της Ε.Ε. όταν χαριεντίζεται, επικροτεί και στηρίζει (οριακά) ακροδεξιές κυβερνήσεις, όπως αυτές της ομάδας του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία). Χώρες όπως η Πολωνία, όπου ποινικοποιείται η χρήση κομμουνιστικών συμβόλων και η πολιτική δράση με αναφορά σε αυτά.

Σύμφωνα με την Ανδριανή Στράνη, το παραπάνω επείγον έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αντίθετα αποτελεί μέρος ενός παζλ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προς το παρόν, για γνώση και ενημέρωση το ΙΚΥ ανακοίνωσε τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για το πρόγραμμα Erasmus+, συμμετοχής εξεύρεσης εταίρων, που διοργανώνει το Erasmus+ της Γερμανίας στο Ανόβερο 19-22/10/17 με τίτλο: «Teaching of European values as a key against radicalization in school» (Η διδασκαλία των ευρωπαϊκών αρχών ως κλειδί ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση στο σχολείο).

Επιπρόσθετα, το Ιδρυμα Anna Lindh ανακοίνωσε νέο ευρωμεσογειακό λογοτεχνικό διαγωνισμό «Μια θάλασσα λέξεων το 2017» με φετινό θέμα «Νεολαία, στερεότυπα και ριζοσπαστικοποίηση».

Και οδηγός τσέπης!

Στα καθ’ ημάς αξίζει να αναφερθεί η έκδοση «οδηγού τσέπης» με τίτλο «Δράσεις κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού» (Εθνικό Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας / Τομέας αστυνομικής συνεργασίας 2014-2020).

Στον οδηγό τσέπης της Ελληνικής Αστυνομίας αναλύονται τα στάδια που οδηγούν στη ριζοσπαστικοποίηση, οι εμφανείς ή αφανείς ενδείξεις, σωματικές ή άλλες, που παραπέμπουν σε ριζοσπαστική, πολιτική ή θρησκευτική συμπεριφορά κ.ά.

Από τα παραπάνω, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι κατά τον οδηγό τσέπης, στον κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησης εντάσσονται οι αναρχικοί, οι ακροαριστερές και οι ακροδεξιές οργανώσεις, τέλος ο εθνικισμός.

Ο συγκεκριμένος οδηγός τσέπης, που όλα δείχνουν ότι έχει συνταχθεί με τις οδηγίες της Ε.Ε. και ακολουθεί τη θεωρία των δύο άκρων, αναφέρει:

«Η ακροαριστερή τρομοκρατία της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα διακρίνεται συνήθως σε δύο “γενιές”, οι οποίες διαφέρουν ως προς τις ιδεολογίες που υιοθετούν, καθώς και ως προς τις τακτικές που χρησιμοποιούν και τους στόχους που επιλέγουν. Η πρώτη γενιά αποτελούνταν από ομάδες και οργανώσεις που εμπνέονταν από τις μαρξιστικές-λενινιστικές ιδέες…».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με «όπλο» την Παιδεία η «σωτηρία» του Μενιδίου
​Eνα σύνθετο πλέγμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων με στόχο την αλλαγή των συνθηκών της καθημερινότητας στην περιοχή του Μενιδίου και, ειδικότερα, την αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προβλημάτων και την...
Με «όπλο» την Παιδεία η «σωτηρία» του Μενιδίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρεσέντο μισαλλοδοξίας στη βορειοδυτική Αττική
​Δεν λέει να κοπάσει η φωτιά που ξεκίνησε στη βορειοδυτική Αττική μετά τον τραγικό θάνατο του 11χρονου μαθητή μέσα στην αυλή του 6ου Δημοτικού Αχαρνών από αδέσποτη σφαίρα, αφού, εκτός από τους κατοίκους της...
Κρεσέντο μισαλλοδοξίας στη βορειοδυτική Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσιστικό πογκρόμ στις Αχαρνές
Με καζάνι που βράζει εξακολουθούσε να μοιάζει ώς αργά χθες η περιοχή των Αχαρνών όπου την Πέμπτη το βράδυ έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα ένας 11χρονος μαθητής Δημοτικού που συμμετείχε σε γιορτή στην αυλή...
Ρατσιστικό πογκρόμ στις Αχαρνές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα άγνωστα θύματα της παιδικής κακοποίησης
Μόλις πριν από λίγες μέρες η ελληνική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με μια φρικιαστική περίπτωση κακοποίησης ανηλίκου. Ενα 14χρονο κορίτσι στην Κρήτη κακοποιήθηκε σωματικά με γροθιές και κλοτσιές σε όλο του το σώμα...
Τα άγνωστα θύματα της παιδικής κακοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελίες για τον βιασμό δύο 13χρονων από τους πατέρες τους
Αποτροπιασμό στην κοινωνία της Κρήτης προκαλεί η καταγγελία μιας μητέρας από χωριό της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου ότι ο σύζυγός της ασελγούσε κατ’ εξακολούθηση στη 13χρονη κόρη τους. Η γυναίκα απευθύνθηκε...
Καταγγελίες για τον βιασμό δύο 13χρονων από τους πατέρες τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η εξαπάτηση εργασίας ο πιο συχνός τρόπος τράφικινγκ»
Το δεύτερο πιο επικερδές οργανωμένο έγκλημα παγκοσμίως, μετά το εμπόριο όπλων, είναι το σεξουαλικό τράφικινγκ καθώς μετράει 4,5 εκατ. θύματα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η Ελλάδα είναι μια από τις...
«Η εξαπάτηση εργασίας ο πιο συχνός τρόπος τράφικινγκ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας