• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 29.0°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.9°C / 20.0°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.8°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 21.2°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 26.1°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.3°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.8°C / 28.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.3°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  1 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.2°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 25.5°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  76%

Η «Κλίμακα» για την ένταξη των Ρομά

 • A-
 • A+

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα» βρίσκεται στο πλευρό των Ρομά στο Ζεφύρι και το Μενίδι περίπου 20 χρόνια τώρα και επίσημα από το 2000, με Κέντρο Ημέρας δράσης της, που είναι στελεχωμένο από κοινωνικό λειτουργό, εκπαιδευτικό και διαμεσολαβητή στην κοινότητα των Ρομά.

Είναι από τους φορείς που γνωρίζουν καλά την περιοχή, αφού κάθε χρόνο έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες Ρομά, ενώ πέρυσι επωφελήθηκαν άμεσα των υπηρεσιών της «Κλίμακας» τουλάχιστον 1.500 εξ αυτών.

Μιλώντας με την υπεύθυνη έργων και στρατηγικής της «Κλίμακας», Ολγα Θεοδωρικάκου, επιχειρούμε να εξετάσουμε το θέμα Ρομά πέρα από τις στερεοτυπικές αναφορές των ΜΜΕ που υιοθετούνται από σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και που θέλουν τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα από γεννησιμιού της... παράνομη.

Η επαφή της «Κλίμακας» με τους Ρομά είναι καθημερινή. Πέρα από τα τρία στελέχη της που δουλεύουν στο Ζεφύρι, πολλοί είναι εκείνοι που λαμβάνουν υπηρεσίες και από άλλους ειδικούς της ΜΚΟ, στα γραφεία της.

Ειδικότερα, έχουν επιστρατευτεί ένας ψυχολόγος, ένας ψυχίατρος αλλά και άλλα στελέχη που μπορούν να βοηθήσουν. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρικάκου, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους Ρομά είναι πως όποιες δράσεις έλαβαν χώρα για το συμφέρον τους είχαν είτε επιδοματική κατεύθυνση είτε σπαταλήθηκαν χρήματα γι’ αυτούς χωρίς αυτούς.

«Εχουν δαπανηθεί πολλά ποσά, σε σημείο σπατάλης, για διάφορες ακαδημαϊκές έρευνες που αφορούν τους Ρομά, αλλά τίποτε ουσιαστικό δεν βγήκε από αυτές και κυρίως σε καμία περίπτωση δεν άλλαξε τη ζωή τους.

»Ούτε μπορείς να έχεις ουσιαστικά αποτελέσματα όταν δίνεις επίδομα σχολείου στους γονείς προκειμένου να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους τα μαθήματα – και να το κάνεις αρχές Σεπτέμβρη. Λογικό δεν είναι να εγγράψουν τα παιδιά στο σχολείο, να πάρουν τα χρήματα και τα παιδιά να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους εκεί;», μας λέει η κ. Θεοδωρικάκου.

Αντικείμενα εκμετάλλευσης

Για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή από την προηγούμενη εβδομάδα, κάνει λόγο για ευθύνες απ’ όλες τις πλευρές. Και για εκείνους που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και προχώρησαν σε ακρότητες, χωρίς να έχουν καν σχέση με την περιοχή, αλλά και στην κοινότητα των Ρομά που έχει υψηλή παραβατικότητα.

«Να δούμε όμως για ποιους λόγους και πώς συντηρείται αυτή η παραβατικότητα», σημειώνει. «Ποιοι π.χ. έρχονται και από πού να αγοράσουν ναρκωτικά. Αν, λόγου χάρη, η ίδια η κοινωνία των μπαλαμών σε αρκετές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε απομόνωση τους Ρομά. Υπάρχουν σχολεία από όπου οι γονείς πήραν τα παιδιά τους μόλις άρχισαν να πηγαίνουν σε αυτά παιδιά Ρομά».

«Για εμάς είναι σημαντικό να δουλεύει κανείς μέσα στην κοινότητα των Ρομά. Το σημαντικότερο είναι να εμπλέξεις τους ίδιους τους Ρομά μέσα στις διαδικασίες που τους αφορούν.

»Στην εκπαίδευση των παιδιών, την υγειονομική κάλυψη, την εργασιακή αποκατάσταση. Να έχουν την αίσθηση πως με αυτό που κάνουν κερδίζουν οι ίδιοι και η κοινότητά τους. Να πάψουν να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές ή βουλευτικές εκλογές όπου τότε τους θυμούνται όλοι και έναντι χρηματικού αντιτίμου εξαγοράζουν την ψήφο τους», λέει η υπεύθυνη της «Κλίμακας».

Τη ρωτάμε αν έχει να μας αναφέρει απτά παραδείγματα της δράσης της «Κλίμακας». Σημειώνει πως από τους περίπου 200 εργαζομένους σ’ αυτήν, οι 40 είναι Ρομά, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν ως φροντιστές γενικών καθηκόντων για λογαριασμό δομών της «Κλίμακας».

«Σαφώς και υπάρχει ουσιαστική ένταξη αυτών των ανθρώπων σ’ ένα κοινωνικό σύνολο που σέβεται τη διαφορετικότητα και, το κυριότερο, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους. Και τα δικά τους και των παιδιών τους», μας απαντάει.

Το πρόβλημα, όπως φαίνεται από την επόμενη ερώτηση, είναι πως η δομή είναι μικρή για το μέγεθος της περιοχής, συνεπώς η όποια δουλειά γίνεται αγγίζει ένα ταβάνι δυνατοτήτων και μόνο.

Μαθαίνουμε ότι παλαιότερα υπήρχαν και κάποια μεμονωμένα ιατροκοινωνικά κέντρα στην περιοχή (που έτρεχαν μέσα από κοινοτικά προγράμματα) -κάποια υπό την Τοπική Αυτοδιοίκηση- τα περισσότερα εκ των οποίων έκλεισαν μόλις σταμάτησε και η χρηματική ροή από την Ευρώπη.

«Εχουν γίνει πολλοί λανθασμένοι χειρισμοί στο θέμα αντιμετώπισης των Ρομά», καταλήγει η κ. Θεοδωρικάκου. «Και έγιναν γιατί οι προσπάθειες έλαβαν χώρα από τα πάνω προς τα κάτω και όχι από μέσα», μας λέει και μας προσκαλεί στην περιοχή για να δούμε από κοντά τη δουλειά που γίνεται στην κοινότητα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσιστικό πογκρόμ στις Αχαρνές
Με καζάνι που βράζει εξακολουθούσε να μοιάζει ώς αργά χθες η περιοχή των Αχαρνών όπου την Πέμπτη το βράδυ έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα ένας 11χρονος μαθητής Δημοτικού που συμμετείχε σε γιορτή στην αυλή...
Ρατσιστικό πογκρόμ στις Αχαρνές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπάρχουν και οι άλλοι γονείς
Στον αντίποδα των ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων που ενδημούν σε μερίδα γονέων μαθητών της Σάμου, έρχεται μια άλλη ομάδα, επίσης γονέων, στο ακριτικό νησί και καταθέτει τη δική της αγωνία σε σχέση με...
Υπάρχουν και οι άλλοι γονείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με κινητοποιήσεις απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Με κινητοποιήσεις απάντησαν οι εργαζόμενοι σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και η ΠΟΕ-ΟΤΑ στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και υποχρεωτικής φοίτησης από την ηλικία των...
Με κινητοποιήσεις απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση συλλογικότητας αναρχικών για τη διαπόμπευση 12χρονου μαθητή
Αδιάπτωτο παραμένει το ενδιαφέρον στην υπόθεση του 12χρονου μαθητή στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, την ώρα που αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της κατεπείγουσας έρευνας που ζήτησε το υπουργείο Παιδείας....
Παρέμβαση συλλογικότητας αναρχικών για τη διαπόμπευση 12χρονου μαθητή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν δεν πάει ο δήμαρχος στα 5 εκατ. ευρώ... πάνε τα χρήματα στον δήμαρχο
Του δώσανε 5 εκατομμύρια στο… χέρι, αφού δεν πήγε ο ίδιος να τα παραλάβει. Ακούγεται παράδοξο και υπερβολικό, αλλά είναι κυριολεκτικό και αφορά τον Δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, στον δήμαρχο του οποίου έγινε γνωστό...
Οταν δεν πάει ο δήμαρχος στα 5 εκατ. ευρώ... πάνε τα χρήματα στον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκλημα εκ... προμελέτης
Ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου του Αμερικανού τουρίστα στο συγκεκριμένο σημείο του νησιού δεν προκαλεί έκπληξη. Χιλιάδες μεθυσμένοι γυρνούν στους δρόμους κάθε καλοκαίρι, οι συμπλοκές είναι στην ημερήσια διάταξη,...
Εγκλημα εκ... προμελέτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας