Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευλογημένη σχέση...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας | EUROKINISSI

Ευλογημένη σχέση...

  • A-
  • A+

Οι εποχές της κόντρας του Γιάννη Μπουτάρη με τον μητροπολίτη Ανθιμο ανήκουν πια στο παρελθόν.

Η νέα εποχή οικοδομείται σε πνεύμα συνεννόησης, το οποίο έχει κατάληξη την πραγμάτωση των επιθυμιών, σχεδίων ή «χατιριών» της οικείας μητρόπολης.

Αν η αρχή έγινε με τις διαπραγματεύσεις για το 12ο Σχολείο η συνέχεια είναι εντυπωσιακότερη, αφού ο δήμος εισηγείται απόδοση του ανώτερου συντελεστή δόμησης σε ένα ακόμη οικόπεδο-φιλέτο στην καρδιά της πόλης.

Πρόκειται για το οικόπεδο στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, στο οποίο τις τελευταίες δεκαετίες λειτουργεί ανοιχτό πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Η σχετική εισήγηση της αρμόδιας αντιδημαρχίας εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την επιτροπή περιβάλλοντος με μία μόλις αρνητική ψήφο και δι’ αυτής ο δήμος εισηγείται στο ΥΠΕΚΑ τον ανώτατο συντελεστή 4,8, οπότε η Εκκλησία θα μπορεί να δώσει αντιπαροχή το οικόπεδο για οικοδόμηση, περί τα πέντε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή οκταώροφης οικοδομής με τα όλα της.

Η υπόθεση έχει και στοιχεία που τη συνδέουν με το παρελθόν, όχι δα και το απώτερο, και την καθιστούν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Διότι στο συγκεκριμένο οικόπεδο εφάπτεται άλλο, ιδιοκτησίας του δήμου, στο οποίο σήμερα λειτουργεί διαπολιτισμικό σχολείο και για το οποίο ο ίδιος δήμος, με την ίδια διοίκηση, είχε εγκρίνει -και σωστά- συντελεστή δόμησης 2,0, δηλαδή λιγότερο από το μισό.

Τι άλλαξε μέσα στην τριετία και το ενδιαφέρον για το δομημένο περιβάλλον του ασφυκτιούντος κέντρου της πόλης άλλαξε επί τα χείρω, άγνωστο. Ο καθένας μπορεί να υποθέτει ό,τι θέλει.

Αντέδρασε ο Κουράκης

Ο μοναδικός που αντέδρασε στη συγκεκριμένη πρόταση ήταν ο σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος τότε, είχε κάνει την πρόταση για χαμηλό συντελεστή για το οικόπεδο του σχολείου. Τα είπε και στα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος του δήμου, αλλά μάταια.

Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κουράκης, «η Εκκλησία της Ελλάδος συμπεριφέρεται σαν εργολαβική εταιρεία που προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετύχει για τα οικόπεδα που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό αντιπαροχής.

»Αντί, για παράδειγμα, να παραχωρήσει τα αστικά ακίνητα που κατέχει στους δήμους, για την κατασκευή και λειτουργία κοινωφελών δομών όπως σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, τώρα που η πατρίδα βρίσκεται στα δύσκολα προχωράει σε αποχαρακτηρισμούς, που στερούν από την πόλη και τους δημότες τη δυνατότητα να βελτιώσουν την καθημερινότητα που τους συνθλίβει. Και ο δήμος από κοντά. Τα παραδείγματα πολλά. Τι να πω, ντρέπομαι».

Η τελευταία ελπίδα πλέον είναι το αρμόδιο υπουργείο να μην κάνει δεκτή την εισήγηση για περιβαλλοντικούς λόγους, εκτός και αν ισχύει το… τα πάντα ματαιότης.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεσσαλονίκη πολύχρωμη, περήφανη κι ωραία
Μόλις η συμπρωτεύουσα βάφτηκε στα χρώματα της Περηφάνιας, στέλνοντας μήνυμα αποδοχής, ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία -τα οποία ακολούθησε ευλαβώς η...
Θεσσαλονίκη πολύχρωμη, περήφανη κι ωραία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μητρόπολη vs Δημόσιο: Σημειώσατε 1
Αναζητείται «ορφανό» οικόπεδο προκειμένου να αντικαταστήσει σε αξία το οικόπεδο του πρώην Ορφανοτροφείου «Μέλισσα» και να ανεγείρει σε αυτό η τοπική...
Μητρόπολη vs Δημόσιο: Σημειώσατε 1
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και επισήμως κρατικός ο ΟΑΣΘ
Στον νέο δημόσιο φορέα θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα τα θέματα ώστε να διοριστούν τα νέα συμβούλια της ΟΣΕΘ και της ΑΣΥΘ και να οριστούν άμεσα...
Και επισήμως κρατικός ο ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέος ΟΑΣΘ με «οδηγό» τον Σπίρτζη!
Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Μεταφορών με τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης για την επόμενη μέρα των συγκοινωνιών στην πόλη, δεν τους άφησε κανένα...
Νέος ΟΑΣΘ με «οδηγό» τον Σπίρτζη!