Τα Μαθηματικά (για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής), η Ιστορία και τα Αρχαία (για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών) και η Φυσική (για το 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας αντίστοιχα) αναδεικνύονται στους μεγάλους ρυθμιστές των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, γεγονός που θα επηρεάσει βεβαίως τις βάσεις εισαγωγής.
- Συγκεκριμένα, με βάση ενδεικτικό δείγμα βαθμολογιών από βαθμολογικά κέντρα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης καθώς και εκτιμήσεις βαθμολογητών, στα Μαθηματικά φέτος κάτω από τη βάση φαίνεται ότι θα βρεθεί πάνω από το 60% των υποψηφίων του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο για τους υποψηφίους του 4ου Επιστημονικού Πεδίου εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στο 75-80%.
- Αντίστοιχα στην Ιστορία τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος κάτω από τη βάση έγραψε ένας στους δύο υποψηφίους του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, ενώ δεν είναι και πολύ καλύτερες οι επιδόσεις στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών όπου πάνω από το 45% των υποψηφίων δεν φαίνεται να ξεπερνούν τη βάση.
- Κοντά στο 45%-48% κάτω από τη βάση φαίνεται να βρίσκονται και οι υποψήφιοι των Θετικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας στο μάθημα της Φυσικής, με τους δεύτερους να έχουν ελαφρά υψηλότερο μερίδιο στο παραπάνω ποσοστό.
Με το φανάρι έψαχναν οι βαθμολογητές άριστα γραπτά (κλίμακα 18-20) σε πολλά μαθήματα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας (που είναι βεβαίως ενδεικτικά, αλλά καταγράφουν μια τάση) στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα άριστα γραπτά δεν φαίνεται να ξεπερνούν το 1,5%, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών το 3,5% και στα Μαθηματικά το 8%.
Τα συγκριτικά στοιχεία
Πριν προχωρήσουμε παρακάτω οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ένα ζήτημα έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια αχρείαστη παρεξήγηση. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις βάσεις του 2021 με τα μόρια που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι το 2022, διότι ακόμη και με την ίδια βαθμολογία οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες καθώς η εισαγωγή διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας σε κάθε μάθημα και σε κάθε τμήμα δημιουργεί ένα διαφορετικό τοπίο.
Εξηγούμαστε: Μέχρι και το 2021 τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ήταν δύο για όλες τις σχολές κάθε πεδίου. Φέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά με τους συντελεστές βαρύτητας και δεν υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης. Για παράδειγμα, σε κανένα Πεδίο δεν ήταν πέρσι μάθημα αυξημένης βαρύτητας η Νέα Ελληνική Γλώσσα, ένα μάθημα το οποίο αφενός δεσπόζει στους συντελεστές πάρα πολλών τμημάτων και αφετέρου φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα έχει το μικρότερο ποσοστό υποψηφίων στην κλίμακα του άριστα (18-20).
Η κίνηση των βάσεων
Αν επαληθευτούν οι τάσεις που φανερώνουν τις χαμηλότερες «βαθμολογικές πτήσεις» των φετινών υποψηφίων, τότε μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα δημιουργηθούν αντίστοιχες πτωτικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ίδια ώρα ο γενικός αριθμός εισακτέων (-9.021 θέσεις φέτος) και οι διαφοροποιήσεις στην κατανομή του αριθμού εισακτέων στα τμήματα και στις σχολές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Με λίγα λόγια, η αφαίρεση θέσεων στα ΑΕΙ Αθήνας – Θεσσαλονίκης (περίπου -2.200 θέσεις εισακτέων σε σχέση με πέρυσι) δημιουργεί ανοδικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα αυτά (και σε πολλά τμήματα μη κεντρικών Πανεπιστημίων).
