ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr · Διαλεκτή Αγγελή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 49 γονείς μαθητών εσπερινών Λυκείων ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στην τριτοβάθμια.

Πρόκειται για τον νόμο 4777/2021 που μεταξύ άλλων άλλαξε δραστικά τα δεδομένα για τους φετινούς υποψηφίους μεσούσης της χρονιάς. Οι γονείς ζητούν επίσης να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους συντελεστές ΕΒΕ και να διατηρηθεί το ειδικό ποσοστό του 1% πλέον του γενικού συνόλου των εισακτέων, που ίσχυε μέχρι τώρα.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι με την εφαρμογή της ενιαίας ΕΒΕ μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των εσπερινών Λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο παραβιάζονται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση (άρθρο 16 Συντάγματος) και η συνταγματική διάταξη περί ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος).

Τέλος, τονίζουν ότι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας, αφού δεν προβλέπεται η έκδοση οποιασδήποτε εκτελεστής ή κανονιστικής ατομικής διοικητικής πράξης ούτως ώστε να μπορεί να προσβληθεί ο νόμος ενώπιον των δικαστηρίων.