Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την επιτακτική ανάγκη συμμετοχής κυρίως των νέων ανθρώπων αλλά και των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, στο πλαίσιο της ευρύτερης αλλαγής νοοτροπίας, στον αγώνα κατά της διαφθοράς επισήμαναν όλοι οι ομιλητές στη χθεσινή εκδήλωση με θέμα «Παίζω τίμια. Οι νέοι αλλάζουν το παιχνίδι», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Η αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας πλημμύρισε από νωρίς με εφηβικές φωνές, καθώς οι μαθητές του 2ου και 4ου Γυμνασίου Χαλανδρίου συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους άκουγαν με προσοχή το μήνυμα του πρωθυπουργού και τις ομιλίες κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

«Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή ενισχύουν σημαντικά τη συνολικότερη μάχη που δίνει η κυβέρνηση και η κοινωνία κατά της διαφθοράς» ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, ο οποίος ακύρωσε τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη παρουσία του λόγω της επίσκεψής του στη Νίσυρο.

«Ο μόνος τρόπος για να θανατώσεις το θηρίο αυτό που απομυζά τον ελληνικό λαό, είναι να καυτηριάσεις κάθε κομμένο κεφάλι, όπως ο μυθικός Ηρακλής. Στην προκειμένη περίπτωση καυτηριασμός είναι η αλλαγή νοοτροπίας, ώστε να μην υπάρχει έδαφος πρόσφορο για τη διαφθορά και τη σήψη. Ποιος μπορεί όμως καλύτερα να αλλάξει το παιχνίδι εκτός από τους νέους;» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος εξήρε το έργο της Γενικής Γραμματείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ειδικά του προηγούμενου γενικού γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη.

«Στόχος μας είναι από τις πολύ νεαρές ηλικίες οι μαθήτριες και οι μαθητές του Δημοτικού να εκπαιδεύονται στην ακεραιότητα, στην ηθική απαξίωση της διαφθοράς και κυρίως στην πρόταξη του καλού και της ευημερίας του συνόλου έναντι οφέλους σε βάρος του συνόλου» επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, που ανακοίνωσε από κοινού με τον νέο γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Κώστα Χρήστου, τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της συγκεκριμένης γραμματείας και του υπουργείου.

«Δεν πρέπει να δεχτείτε να σας κατηγοριοποιήσουν από τώρα. Δεν πρέπει να δεχτείτε να παίξετε με τους λάθος κανόνες που κληρονομήσαμε εμείς» είπε απευθυνόμενος στους μαθητές ο Γ. Βασιλειάδης, ο οποίος βραβεύτηκε από τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διον. Τσακνής αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Δημόσιας Τηλεόρασης λέγοντας:

«Καταστρώσαμε ένα σχέδιο για τους προμηθευτές της Δημόσιας Τηλεόρασης, έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι υπάρχουν αποκλεισμοί για λόγους πολιτικούς, οικονομικούς ή ηθικούς».

«Η διαφθορά δεν αποτελεί απλώς μια δυσλειτουργία της κρατικής μηχανής, αλλά αποτελεί θεμελιώδες σφάλμα στον πυρήνα του συστήματος. Η Αριστερά να μη φοβηθεί να μιλήσει και με όρους ηθικής» υποστήριξε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Αν οι νέοι βέβαια θέλουν να τα αλλάξουν όλα, όπως αναφέρουν οι υπουργοί, ίσως οφείλουν να αμφισβητήσουν ανάλογους ισχυρισμούς: είναι άραγε η διαφθορά «σφάλμα» ή οργανικό μέρος του συστήματος;