Σήμερα πηγαίνουν στις κάλπες δεκάδες χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα, στο φόντο υποβάθμισης και συκοφάντησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεχών εμποδίων για τους νέους υποψήφιους και εισακτέους, την ώρα που η κυβέρνηση προβάλλει μόνο την ατζέντα του νόμου και της τάξης έναντι των ουσιαστικών προβλημάτων.
Τη χρονιά για το φοιτητικό κίνημα χαρακτήρισαν περισσότερο οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, που συνοδεύτηκαν από συμμετοχή στις πανελλαδικές συγκεντρώσεις, συναυλίες και αρκετές εκδηλώσεις με παρουσία συγγενών των θυμάτων στα αμφιθέατρα όπου ακούστηκαν ενοχλητικές αλήθειες για την κυβέρνηση. Πολύ ψηλά στην ατζέντα βρισκόταν και παραμένει και το θέμα της διαγραφής 330.000 αποκαλούμενων «αιώνιων», με το φοιτητικό κίνημα να παραμένει σε ετοιμότητα παρά τις εξαγγελίες της Σοφίας Ζαχαράκη από τη σύνοδο των πρυτάνεων την προηγούμενη εβδομάδα για ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ –διαγραφές φοιτητών, πειθαρχικά μέτρα και ελεγχόμενη πρόσβαση– μετά τις «ύποπτες» επιθέσεις στη Νομική (για τους φερόμενους ως υπαίτιους της οποίας πραγματοποιήθηκε χθες αστυνομική επιχείρηση) και την Πολυτεχνειούπολη δείχνουν να έχουν λειτουργήσει ως καταλύτης κινητοποίησης για ένα μεγάλο κομμάτι του φοιτητικού σώματος, σε μια εκλογική αναμέτρηση που υπό άλλες συνθήκες θα γνώριζε πιθανότατα χαμηλότερη συμμετοχή.
Δημοψήφισμα
Οι φοιτητικές παρατάξεις, πλην της κυβερνητικής ΔΑΠ, συγκλίνουν σε ένα βασικό μήνυμα, ότι οι φοιτητικές εκλογές της 14ης Μαΐου αποκτούν ξανά έναν χαρακτήρα δημοψηφίσματος απέναντι στη φίμωση των συλλογικών διαδικασιών, την «πειθαρχική εκκαθάριση» και την προσπάθεια κυβερνητικής επιβολής. «Αν υπάρξει μαζική συμμετοχή, η απάντηση θα είναι ηχηρή», σημειώνουν εκπρόσωποι φοιτητικών σχημάτων. Τα αποτελέσματα (με την κάθε παράταξη να έχει παράδοση στο να εκδίδει... διαφορετικά και ήδη να υπάρχουν καταγγελίες για τα τεκταινόμενα σε διάφορες σχολές) θα είναι πιθανόν γνωστά αργά σήμερα το βράδυ.
Οι παρατάξεις
Τη Δευτέρα η «Εφ.Συν.» φιλοξένησε αναλυτικό αφιέρωμα με τις κυριότερες παρατάξεις και τις θέσεις τους (12/5: «Η μαζική συμμετοχή, απάντηση στην κυβερνητική πολιτική»). Ας θυμίσουμε ποιες είναι αυτές:
- Η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ), που κερδίζει την πρώτη θέση από το 2022 και μετά. Πρόσκειται στην ΚΝΕ και δίνει έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας των φοιτητών όπως η σίτιση και η στέγαση, στη μη επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα και στη σθεναρή αντίθεση στις διαγραφές και το ακόμα αυστηρότερο πλαίσιο μέτρων ασφαλείας.
- Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η νεολαία της Ν.Δ. στα πανεπιστήμια. Η φιλοκυβερνητική παράταξη αδυνατεί να ξανακερδίσει την πρωτοκαθεδρία που κατείχε από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων και αυταρχικών πολιτικών που στηρίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. από το 2019 και μετά στην ανώτατη εκπαίδευση. Από την κατάργηση του ασύλου και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ώς τις διαγραφές και την αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας, η ΔΑΠ συσπειρώνει πλέον μικρότερο τμήμα του σώματος των φοιτητών.
- Η ΠΑΣΠ, ανεξάρτητη φοιτητική παράταξη της Κεντροαριστεράς, τάσσεται ενάντια στις διαγραφές των φοιτητών και υπέρ της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Τη στήριξή του στην ΠΑΣΠ εξέφρασε χθες ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
- Η ΕΑΑΚ, που πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και έχει «σπάσει» ουσιαστικά σε τρία σχήματα: όσα έμειναν στην ΕΑΑΚ, την Attack στα ΑΕΙ - Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση, την οποία υποστηρίζει η νΚΑ (νεολαία του ΝΑΡ), και τη «Ρεβάνς» που αποτελείται από σχήματα της ΕΑΑΚ, της ΑΡ.ΕΝ. και άλλα αριστερά σχήματα.
- Το Δίκτυο Αριστερών - Προοδευτικών Φοιτητών, που πρόσκειται στη Νέα Αριστερά, τάσσεται ενάντια στις διαγραφές και στο «σύνολο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που οδηγεί στον αφανισμό του δημόσιου πανεπιστημίου».
- Οι «Αγωνιστικές Κινήσεις», που βρίσκονται στον αντιιμπεριαλιστικό χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και, πέρα από την αντίσταση στις διαγραφές και τον κυβερνητικό αυταρχισμό, προτάσσουν τη συνάντηση με το αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.
- Η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ), που μιλά για την ανάγκη συγκρότησης μιας επαναστατικής φοιτητικής Αριστεράς. Οπως αναφέρεται σε κείμενο θέσεων της παράταξης, πρέπει «οι Γενικές Συνελεύσεις να μαζικοποιηθούν, να ξαναγίνουν κέντρα συζήτησης και σχεδιασμού. Οι σχολές να γίνουν εστίες αγώνα με επιτροπές και ομάδες δράσης. Οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος να συνδεθούν με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους». Επίσης, η ΣΣΠ τονίζει ότι «χρειάζεται να ενισχυθεί στους συλλόγους και τις συνελεύσεις ένα διαφορετικό σχέδιο, που θα υπερασπίζεται τις κατακτήσεις και τις δομές του κινήματος, θα ωθεί στην ολοκλήρωση των αγώνων σε μια σύγκρουση με το καθεστώς».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας