Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μπαρούτι αρχίζει να μυρίζει στα Πανεπιστήμια… Ξεκίνησαν καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Γεωπονικό, στο ΕΜΠ -αρχής γενομένης από την πρυτανεία του Ιδρύματος, καθώς και στην περιφέρεια, σε Πάτρα και Κρήτη, ενώ πλήθος γενικών συνελεύσεων πραγματοποιούνται σήμερα κι αύριο στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών, ειδικά στα μεγάλα Ιδρύματα της Αθήνας.

Οι καταλήψεις μαζί με τις παράλληλες κινητοποιήσεις των φοιτητών, που ξεκινούν με την αυριανή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στις γενικές διαμαρτυρίες της επόμενης εβδομάδας (πανεργατική απεργία 27/11), καταδεικνύουν την ένταση στη φοιτητική κοινότητα, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από καιρό εμφανίζει γερά ανακλαστικά και ενωτικούς μηχανισμούς δράσης.

Το κλίμα πυροδοτήθηκε με τα επεισόδια της Νομικής παραμονές επετείου του Πολυτεχνείου, αλλά η μεγάλη ανάφλεξη, όπως αποδεικνύεται και όπως οι ίδιοι οι φοιτητές δηλώνουν, έγινε με τη νέα πρόκληση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, την πρόταση για «ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα» σε θέματα, όπως οι καταλήψεις, που ουσιαστικά καταργεί φοιτητικούς συλλόγους και εν γένει τις θεσμικά κατοχυρωμένες συλλογικές διαδικασίες εντός των Ιδρυμάτων. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, λένε οι καλά γνωρίζοντες, παραπέμποντας στην άμεση και μαζική κινητοποίηση περιλαμβανομένης της κοινής γραμμής στις περισσότερες φοιτητικές παρατάξεις.

Από χθες, τελούν υπό κατάληψη το Νομικό, το Οικονομικό Τμήμα και η Κοσμητεία του Τμήματος Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, ενώ σήμερα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, καθώς έχουν προγραμματιστεί οι γενικές συνελεύσεις των περισσότερων σχολών του Ιδρύματος. Οι πρώτες αποφάσεις αφορούν κατάληψη έως και αύριο Παρασκευή με επανάληψη των γενικών συνελεύσεων την ερχόμενη Τρίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ατζέντα των αντιδράσεων, ειδικά των συλλόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν περιλαμβάνεται μόνο η μορφή της κατάληψης, αλλά και η παραίτηση του πρύτανη, καθώς είναι το κυρίαρχο αίτημα που ακούγεται στις συνελεύσεις.

Αρχισαν τα όργανα

Στο Γεωπονικό η κατάληψη έχει ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια. Ξεκινά την Παρασκευή και λήγει την επόμενη Πέμπτη με νέα Γ.Σ. τη Δευτέρα 1/12, ενώ σε Πάτρα και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (σχολές Ρεθύμνου) έχουν ήδη αρχίσει. Στο ΕΜΠ, οι φοιτητές από χθες έχουν καταλάβει τον χώρο της πρυτανείας, όπου νωρίς συνεδρίαζε η Σύγκλητος.

Οι φοιτητές εισήλθαν στον χώρο, ζητώντας εκπροσώπηση, αλλά και επίσημη ενυπόγραφη απόρριψη της πρότασης Φορτσάκη, φοβούμενοι τη δρομολόγηση και στο ΕΜΠ μηχανισμών κατάργησης των συλλογικοτήτων. Η συνεδρίαση της Συγκλήτου διεκόπη και αναμένεται νέα προσπάθεια του πρύτανη για επανασύγκληση του οργάνου, αλλά και αντιμετώπιση της κατάστασης. Σήμερα, συνεδριάζουν οι περισσότεροι σύλλογοι του Ιδρύματος προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την πραγματοποίηση καταλήψεων.

Ολοι πλην ΔΑΠ

Οι αποφάσεις για κατάληψη λαμβάνονται με συντριπτική πλειοψηφία ενδεικτική της ατμόσφαιρας που επικρατεί στα φοιτητικά όργανα, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος (όλες οι αριστερές παρατάξεις έχουν κοινή γραμμή), με εξαίρεση τη ΔΑΠ, που κι αυτή πάντως αποφεύγει να ταυτιστεί με την πρόταση Φορτσάκη, αντιπροτείνοντας νόμο για την κατοχύρωση του φοιτητικού κινήματος.

Πρόταση, η οποία βρήκε τον πρώτο πρόθυμο αποδέκτη στο πρόσωπο υπουργού Παιδείας. Ο κ. Λοβέρδος, προχθές το βράδυ, σε τηλεοπτική εκπομπή («Ενικός») δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου με τις φοιτητικές παρατάξεις ώστε να ανασυγκροτηθεί και να κατοχυρωθεί θεσμικά το φοιτητικό κίνημα. Ακριβώς όπως το λέει η ΟΝΝΕΔ. Οι άλλες παρατάξεις, προς το παρόν, βρίσκουν προκλητικό να συνομιλήσουν με εκείνους που επιδιώκουν να διαλύσουν το φοιτητικό κίνημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΑΠ δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τον κεραυνό που έριξε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. Οπως μάθαμε, στο πλαίσιο της σχεδόν ακαριαίας επικοινωνίας μεταξύ των επικεφαλής των νεολαιών μετά τη γνωστοποίηση της πρυτανικής πρότασης, ορισμένα τηλεφωνήματα έγιναν με πρωτοβουλία στελεχών της παράταξης.