Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.8° 14.9°
0 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.0° 12.5°
2 BF
89%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.6° 14.4°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 13.2°
1 BF
95%
Κοζάνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
8°C
8.4° 8.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
62%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.8° 15.2°
2 BF
66%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.0°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
83%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
4 BF
57%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.9°
1 BF
70%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 13.8°
1 BF
91%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
1 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.5° 12.5°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
panepistimio-sorbonne
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com
Τα έωλα επιχειρήματα Πιερρακάκη να πείσει ότι το γνωσtό πανεπιστήμιο επενδύει στην Ελλάδα

Σορβόνη... καλά και σώνει

Χαμός με το εκπαιδευτικό ίδρυμα Paris Nord. ● Εντονες πολιτικές αντιδράσεις για τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης.

Mπορεί να έχει γίνει της Σορβόνης αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Παιδείας, στην κυβέρνηση και με καταιγιστική ταχύτητα στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, όμως υπάρχει μια διάταξη του νόμου Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που δίνει την πλέον ακριβή πληροφορία για το ποιόν του κάθε ξένου πανεπιστημίου και εν προκειμένω για το Paris Nord και για το αν είναι της Σορβόνης ή όχι, αν είναι λίγο ή πολύ Σορβόνη, αν είναι στην πάνω ή στην κάτω κάτω Σορβόνη κ.ο.κ. Με απλά λόγια, η σχετική διάταξη λέει ότι το παράρτημα (ΝΠΠΕ) του ξένου πανεπιστημίου πρέπει να διαθέτει τρεις σχολές, εκτός κι αν το μητρικό ίδρυμα ανήκει στα 20 πρώτα του κόσμου (σε αναγνωρισμένες κατατάξεις) οπότε μπορεί να λειτουργήσει και μόνο μία σχολή. Με πόσες ξεκινάει το κολέγιο-wanna be πανεπιστήμιο; Με τρεις σχολές.

Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές. Η πιο εύκολη: Το κάνει με τρεις γιατί μπορεί. Αλλωστε το λεγόμενο «Γαλλικό Κολέγιο» παρέχει, ήδη, αυτές τις σπουδές (Νομική, Οικονομία και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός) ενώ λειτουργεί και Κέντρο Διά Βίου Μάθησης.

Ομως, η μόνη καλή πολιτική ρελάνς που διαθέτουν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας είναι αυτή: Να, κύριοι αμφισβητίες, η διάσημη Σορβόνη και η Νομική της.

Μέχρι τώρα, δεν ακούσαμε τίποτα πέραν των κλισέ περί «δυσφήμησης κάθε επένδυσης στην ελληνική παιδεία», ειδικά προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, που χλεύασε έντονα την απόπειρα παραμυθίας. Αναρωτήθηκε: «Αραγε έρχεται η Σορβόνη;». Και μετά εξήγησε γιατί δεν έρχεται. Αλήθεια, η κυβέρνηση δεν αναρωτήθηκε: «Εχει ανάγκη η Σορβόνη;» Αλλωστε, λυγίζουν τα παλικάρια της ανάπτυξης και της προόδου από τις επιθέσεις; Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και για τα Τέμπη άντεξαν δύο ολόκληρα χρόνια χωρίς να αποκαλύψουν τις ευαισθησίες τους.

Η «Εφ.Συν.» ήταν η πρώτη που αποκάλυψε ότι δεν είναι η Σορβόνη που έρχεται στην Ελλάδα, αλλά ένα κολέγιο που θέλει να αναβαθμιστεί σε πανεπιστημιακό παράρτημα (ΝΠΠΕ) του επί χρόνια συνεργαζόμενου Ιδρύματος, του Paris Nord ή Paris 13 ή Sorbonne Paris Nord. Μετά ακολούθησε το καταιγιστικό κράξιμο περί πραγματικής ή όχι Σορβόνης. Και πάλι, όμως, τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης απογοητευτικά.

Ο δε λαλίστατος και αποδεδειγμένα ευφάνταστος Κυριάκος Πιερρακάκης περιορίστηκε στον φτηνό επικοινωνιακό καβγά, ακόμα κι όταν το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις. Μπορεί να ήταν στενοχωρημένος που ο παλιός –αλλά συγγενής στα εκπαιδευτικά– πολιτικός του χώρος αντέδρασε ως μη ανέμενε. Ομως, δεν είναι δυνατόν, έχει άδεια τη φαρέτρα του μπροστά στην πρώτη μεγάλη ευκαιρία να επιδείξει τους σπουδαίους πελάτες από τα εξωτερικά. Αργεί που αργεί το πολυδιαφημισμένο και πολυαναμενόμενο CVC μέσω Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δεν έχει άλλους άσους εκτός από ακόμα έναν κυπριακό (Ευρωπαϊκό Κύπρου), είναι να χάνει μάχες με κοτζάμ Σορβόνη στα χέρια του;

Μετά την κυβερνητική διαφημιστική καταιγίδα –και των πρόθυμων ΜΜΕ–, ο κ. Ανδρουλάκης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα αναρωτήθηκε: «Αραγε έρχεται η Σορβόνη;» ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος δήλωσε: «Υπάρχει η Σορβόνη, υπάρχει και η βόρεια Σορβόνη, η πέρα Σορβόνη, η δώθε Σορβόνη, θα τη δούμε τη Σορβόνη».

Αμέσως μετά, αφού αναρτήθηκε βίντεο με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για το τι είναι το «Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας», πήρε ξανά τη σκυτάλη ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνοντας: «Τα πανεπιστήμια που έχουν πραγματική σύνδεση με τη Σορβόνη είναι τα: Sorbonne University (Paris IV& Paris VI), University Paris 1 Pantheon - Sorbonne. Το Universite Sorbonne Paris Nord δεν αναγνωρίζεται ως άμεσος διάδοχος της ιστορικής Σορβόνης. Το Paris 13 άλλαξε το όνομά του το 2019 σε Universite Sorbonne Paris Nord, για να αποκτήσει διεθνή αναγνωρισιμότητα».

Προβλήματα υποδομών

Επισήμανε επίσης ότι έξι ελληνικά πανεπιστήμια προηγούνται στην παγκόσμια κατάταξη, καθώς το εν λόγω πανεπιστήμιο βρίσκεται στη θέση 920. Και αναδημοσίευσε ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde από τον Μάιο του 2024, σύμφωνα με το οποίο το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομών και χρηματοδότησης.

Τι πιο εύκολο να αξιοποιήσει τα νέα νομοθετικά δεδομένα με το κολέγιο IdEF που συνεργάζεται επί δεκαετίες; Κάπου τόσο, βέβαια, διήρκεσαν και οι δικαστικές μάχες του κολεγίου ώστε να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των αποφοίτων του. Το 2012 και 2013 με την εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας (2005/36) όλα τα κολέγια εξασφάλισαν αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και πάλι δεν έπειθαν. Ειδικά τα επαγγελματικά σωματεία (που έδιναν την άδεια άσκησης επαγγέλματος) και κυρίως σε ό,τι αφορούσε τα κλειστά επαγγέλματα (Νομική, Ιατρική, Πολυτεχνικά κ.ά.). Με χρόνια με καιρούς, ήρθαν ευνοϊκές παρεμβάσεις –κυρίως από κυβερνήσεις Ν.Δ.–, αλλά η επίσημη λήξη δόθηκε από την προκάτοχο του νυν υπουργού, την κ. Κεραμέως, που τα φρόντισε όλα. Και δικαιώματα –επαγγελματικά και ακαδημαϊκά– και μεθόδους αναγνώρισης και ισοτίμησης –απευθείας από ειδική υπηρεσία του υπουργείου.

Για το θέμα αντέδρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ενας νόμος που, εκτός ότι ελέγχεται για τη συνταγματικότητά του, καταργεί την ισότιμη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, οξύνει τις ανισότητες, εμπορευματοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μετατρέπει το πανεπιστήμιο από εστία γνώσης σε επιχείρηση παραγωγής πτυχίων. Η κυβέρνηση θριαμβολογεί και παρουσιάζει ως επιτυχία την επικείμενη αδειοδότηση του Université Sorbonne Paris Nord, που συνεργάζεται ήδη, για πολλά χρόνια, με γνωστό κολέγιο στη χώρα μας. Προς τι, λοιπόν, ο θριαμβευτικός τόνος της κυβέρνησης;» αναφέρεται σε κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού και Πόπης Τσαπανίδου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σορβόνη... καλά και σώνει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας