Αστυνομικός με πολιτικά πήγε σε σχολείο του Πειραιά την ώρα του μαθήματος και έβγαλε εκπαιδευτικό από το μάθημά της για να της επιδώσει κλήση να εξεταστεί ανωμοτί «για ενδεχόμενη παράβαση» του Π.Κ., μετά από «αυτεπάγγελτη» μήνυση για τη συμμετοχή της σε κινητοποίηση ενάντια στην ατομική αξιολόγηση στο σχολείο της!
Αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο περί «φωνασκιών και διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας» που νομοθέτησε η κυβέρνηση, το 1ο Ειδικό Προανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Πειραιά, μέσω του αστυνομικού τμήματος Καμινίων, κλήτευσε τη διωκόμενη εκπαιδευτικό και πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά, Χρύσα Χοτζόγλου, να εξεταστεί ανωμοτί «για ενδεχόμενη παράβαση» του Π.Κ.
Θυμίζουμε ότι η καθηγήτρια για την ίδια υπόθεση είχε παραπεμφθεί (μαζί με συνάδελφο συνταξιούχο) και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της δυνητικής αργίας (μέχρι να γίνει το κανονικό πειθαρχικό!) αλλά η μεγαλειώδης συγκέντρωση των εκατοντάδων εκπαιδευτικών και αλληλέγγυων στις 23/10/24 λειτούργησε ως ασπίδα για τους δύο εκπαιδευτικούς, αποσοβώντας -για την ώρα- την απόλυση.
Μία μέρα μετά την επίδοση μαζικών πειθαρχικών στους νεοδιόριστους του Πειραιά που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή, το ΥΠΑΙΘΑ και η κυβέρνηση ποινικοποιούν τους αγώνες των εκπαιδευτικών, στέλνοντας στα δικαστήρια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα (ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ-ΟΛΜΕ-ΔΟΕ), αλλά και κάθε εκπαιδευτικό που ορθώνει ανάστημα στη βάρβαρη για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς πολιτική τους.
Η επίθεση του ΥΠΑΙΘΑ και της κυβέρνησης έχει λάβει διαστάσεις πογκρόμ ενάντια στον κλάδο των εκπαιδευτικών. Με πάνω από 2.000 πειθαρχικά ενάντια σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και με καθημερινές απειλές και εκφοβισμούς για διώξεις απέναντι σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, αλλά και γονείς.
Για το θέμα αυτό η εκπαιδευτική συλλογικότητα «Ενότητα Αντίστασης και Ανατροπής» καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 18/2 και ώρα 10.30 στο Πρωτοδικείο Πειραιά ενάντια στην εκδικητική δίωξη της Χρύσας Χοτζόγλου.
Σεξουαλική παρενόχληση
Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) κατά στελέχους εκπαίδευσης διέταξε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, μετά από καταγγελία καθηγητριών της Ηλείας για σεξουαλική παρενόχληση. Την ΕΔΕ ανέλαβε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, κ. Καζαντζής, που έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κλήσεων για καταθέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταγγέλλουσες έχουν σημαντικές θέσεις, ακόμη και διευθυντικές, στα σχολεία όπου εργάζονται στην περιοχή και τα πρώτα υπομνήματά τους είναι αναλυτικά για το τι έχει συμβεί. Μάλιστα, καταγγέλλουν όχι μόνο σεξουαλική παρενόχληση, αλλά, επιπροσθέτως, υβριστική και γενικότερα απρεπή συμπεριφορά, όπως και πλημμελή διοικητική παρουσία σε σχέση με τα καθήκοντα του καταγγελλόμενου. Οι καταθέσεις θα συνεχιστούν εντός της εβδομάδας, καθώς ο κ. Καζαντζής θα βρεθεί στην Ηλεία, σε σχολείο του Δήμου Πηνειού, και θα συνεχίσει την έρευνά του.
Βουλευτής στην τάξη
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τα σχολεία και τους μαθητές για επικοινωνιακούς σκοπούς. Ωστόσο, μερικές φορές οι κυβερνητικοί βουλευτές ξεπερνούν και τον εαυτό τους! Την ίδια στιγμή που στα σχολεία πέφτουν ταβάνια, σκάνε λέβητες -και αυτές τις μέρες σωλήνας καλοριφέρ εξερράγη σε ώρα μαθήματος-, οι διάφοροι «μαυρογυαλούροι» δεν χάνουν ευκαιρία να κάνουν πολιτική προβολή όπου μπορούν, ακόμα και σε σχολεία.
Παρότι ο νόμος 240/5/Γ2/1519/1985 απαγορεύει την παρουσία πολιτικών μέσα σε σχολικές τάξεις, αλλά και η εγκύκλιος 49822/Γ2/18-5-2006 ορίζει τα σχετικά για την άδεια εισόδου στα σχολεία.
Ομως όλα αυτά είναι λεπτομέρειες για ορισμένα πολιτικά στελέχη, αλλά και για τους υπεύθυνους διευθυντές εκπαίδευσης που τα επιτρέπουν. Εν προκειμένω, σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΛΜΕ Λευκάδας, μιλάμε για φιέστα του βουλευτή Θ. Καββαδά στο 1ο Λύκειο του νησιού. Και την ίδια στιγμή που εκείνος παραλάμβανε διαδραστικούς πίνακες, τα σχολεία δεν έχουν χρήματα ούτε για τα βασικά.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λευκάδας κατήγγειλε την απαράδεκτη ενέργεια του βουλευτή της Ν.Δ. να εισέλθει σε τάξη κατά τη διάρκεια του μαθήματος ώστε να παρουσιάσει διαδραστικούς πίνακες και θρανία. «Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου αντιπαιδαγωγική κίνηση, που δείχνει τη βαθιά περιφρόνηση της κυβέρνησης απέναντι στη δημόσια εκπαίδευση, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», τονίζει η ΕΛΜΕ.
Η «κάλυψη» των κενών
Η εφετινή «ευρηματικότητα» στην κάλυψη των κενών που υπάρχουν ακόμα σε πάρα πολλά σχολεία -παρότι φτάσαμε στον Φεβρουάριο- δεν έχει προηγούμενο. Στην Κέρκυρα, αντί να προσλάβουν εκπαιδευτικό, αποφάσισαν την... αναστολή λειτουργίας ολοήμερου τμήματος για να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται στην πρωινή λειτουργία όμορου σχολείου. Αυτή τη φορά ανέστειλαν τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων του παραρτήματος του 12ου Νηπιαγωγείου, χωρίς να λογαριάζουν την αναστάτωση για τους εργαζόμενους γονείς και την ανατροπή του οικογενειακού τους προγραμματισμού!
«Το υπουργείο (απαξίωσης της) Παιδείας υπονομεύει το παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών, μετατρέποντας τα σχολεία σε απλά παιδοφυλακτήρια και τους εκπαιδευτικούς σε νταντάδες! Την ίδια στιγμή, το υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα για τα εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών ή προσπαθεί εκ των ενόντων να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων, επιρρίπτοντας μάλιστα τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς!» τονίζει ο Σύλλογος εκπαιδευτικών του νησιού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας