Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.3° 32.4°
2 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.7° 29.6°
3 BF
46%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 29.4°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
32.4° 30.9°
2 BF
45%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 28.5°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
28%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 32.6°
2 BF
39%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
33°C
33.8° 32.7°
1 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.8°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
32.8° 29.4°
2 BF
48%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 30.1°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
31°C
31.9° 30.9°
2 BF
55%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.9° 32.8°
2 BF
38%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
29.8° 28.2°
4 BF
68%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
34.8° 33.2°
2 BF
27%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.3° 28.8°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.7° 29.2°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 29.4°
2 BF
29%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
sxoleio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Κέντρο διώξεων εκπαιδευτικών η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Τα κρούσματα διώξεων αφορούν ουσιαστικά την ίδια τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα άσκησής της.

Στον εκπαιδευτικό χώρο, ίσως για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, έχουμε το τελευταίο διάστημα μια αρκετά σοβαρή ένταση των διώξεων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι διώξεις εναντίον εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Πειραιά, της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και της ΕΛΜΕ Ημαθίας. Ολα αυτά τα κρούσματα διώξεων (συνολικά 22 συνδικαλιστικές διώξεις εκπαιδευτικών) αφορούν ουσιαστικά την ίδια τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα άσκησής της, αν και οι εμπνευστές τους προσπαθούν να τα παρουσιάσουν ως στρεφόμενα ενάντια σε δήθεν πειθαρχικά παραπτώματα.

Να το ξαναπούμε. Δεν αναφερόμαστε γενικά σε Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ), σε διώξεις εκπαιδευτικών για το άλφα ή βήτα παράπτωμα. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε διώξεις συνδικαλιστών εκπαιδευτικών.

Η περιοχή που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ διώξεων εκπαιδευτικών (μιλάμε από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα) είναι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

«Παραμένουμε σε μια αγαστή συνεργασία με τις δύο (2) ΕΛΜΕ Πειραιά» έγραφε ο ΔΔΕ Πειραιά σε μια πρόσφατη ανακοίνωσή του, αλλά πριν στεγνώσει το μελάνι, υπέγραφε τις διώξεις άλλων δύο εκπαιδευτικών, ακόμα πιο σκληρές συγκριτικά με τις προηγούμενες. Πρόκειται για την παραπομπή στο πειθαρχικό της εκπαιδευτικού Χρύσας Χοτζόγλου, μέλους της ΕΛΜΕ Πειραιά, και του αναπληρωτή εκπαιδευτικού Δημήτρη Χαρτζουλάκη, μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.

Βιομηχανία παραπομπών

Oι δύο νέες παραπομπές σε πειθαρχικό είναι κομμάτι της βιομηχανίας διώξεων που ξετυλίγεται όλο αυτό το διάστημα. Να θυμίσουμε ότι η πειθαρχική δίωξη των δύο εκπαιδευτικών συνδέεται με την κινητοποίηση στο σχολείο της Χρύσας Χοτζόγλου όπου εκφράστηκε μαζικά, από εκπαιδευτικούς και μαθητές, η αντίθεση στην αξιολόγηση.

Πώς προέκυψαν αυτά τα… εγκλήματα; Μα επειδή οι δύο συνάδελφοι υλοποιώντας τη θέληση όλου του κλάδου -όπως έχει εκφραστεί με χίλιους τρόπους- ενάντια στη διαβόητη αξιολόγηση, συμμετείχαν σε κοινή κινητοποίηση με μαθητές του σχολείου ενάντια σε αξιολογική διαδικασία. Μάλιστα, σύμφωνα με το πειθαρχικό, «προσχεδίασαν, προαποφάσισαν και οργάνωσαν» την κινητοποίηση αυτή, προκαλώντας… «ψυχολογική συμφορά»! Και χαρακτήρισαν τον επίδοξο επιθεωρητή-αξιολογητή σύμβουλο «ανεπιθύμητο ως φορέα» (ευγενικά πράττοντας, θα λέγαμε), «προκάλεσαν αναστάτωση με φωνασκίες, θόρυβο και συνθήματα που έλεγαν με τους μαθητές». Οι οποίοι μαθητές (άκουσον άκουσον, θράσος) διατύπωσαν την άποψη ότι «η πράξη τους είναι δικαιολογημένη, γιατί όταν ο νόμος δεν είναι σωστός, πρέπει να αγωνιζόμαστε να καταργηθεί»! Ναι, όλα αυτά είναι τεκμήρια εγκλήματος, σύμφωνα με τη Διοίκηση.

Αυτή τη φορά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Πειραιά έχει αναβαθμίσει τη δίωξη και οι εκπαιδευτικοί διώκονται για τη συνδικαλιστική δράση τους με βάση τις αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στην αξιολόγηση με πιο βαριές κατηγορίες από κάθε άλλη φορά. Συγκεκριμένα παραπέμπονται διότι α) συμπεριφέρθηκαν «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπώς εντός υπηρεσίας» β) παρέβησαν «το υπαλληλικό καθήκον» τους και γ) παρέβησαν «το καθήκον» τους «κατά τον Ποινικό Κώδικα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πόρισμα του πειθαρχικού «πατάει» πάνω στο νομικό πλαίσιο (νόμοι Χατζηδάκη, Γεωργιάδη) που έχει ψηφιστεί το τελευταίο διάστημα και στο πλαίσιο αυτό στοχοποιούνται: «φωνασκίες» και «συνθήματα», μαθητών και εκπαιδευτικών, «διατάραξαν την ομαλή λειτουργία του δημόσιου σχολείου», «διατάραξαν την ψυχική ηρεμία στο σχολείο», «η αξιολόγηση ακυρώθηκε».

Φυσικά μέσα στο πόρισμα της ΕΔΕ αναφέρεται και το «ιερό δικαίωμα» στην αξιολόγηση, που «προφανώς» πρέπει να διασφαλίζεται πάνω από όλα.

Υπό διωγμόν λοιπόν όποιος «φωνασκεί», διαδηλώνει, όποιος αντιστέκεται με οποιονδήποτε τρόπο, σύμφωνα και με τη σχετικά πρόσφατη διάταξη του Ποινικού Κώδικα.

Η νέα αυτή δίωξη μόνο μεμονωμένη πράξη δεν είναι. Καθόλου τυχαία, καθώς πρόκειται για μέλη μιας εκπαιδευτικής παράταξης (Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής) που πλέον μετράει 8 διωκόμενους εκπαιδευτικούς μέλη της (εκ των οποίων οι 5 έχουν διατελέσει γραμματείς και μέλη στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και ένας είναι μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κέντρο διώξεων εκπαιδευτικών η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας