Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 25.8°
1 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.2° 26.8°
2 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 26.0°
2 BF
74%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
42%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
28.0° 28.0°
2 BF
79%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.4°
3 BF
44%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.4°
1 BF
80%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.8°
3 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.7° 24.8°
1 BF
55%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.2° 24.7°
1 BF
50%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
89%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
26°C
26.9° 26.2°
0 BF
53%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
28.5° 26.5°
1 BF
41%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 27.0°
2 BF
11%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
26.6° 22.3°
0 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.7° 27.7°
3 BF
82%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
87%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
mathites-exetaseis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Οι εξετάσεις σε Πρότυπα Σχολεία και PISA πιστοποιούν την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης

Το κυβερνητικό σχέδιο παραπλάνησης του μαθητικού πληθυσμού και εν τέλει συρρίκνωσης της εκπαίδευσης αποκαλύπτουν οι κακές ελληνικές επιδόσεις στον διαγνωστικό διαγωνισμό PISA, αλλά και το μπάχαλο στις μίνι πανελλαδικές των κατ’ ευφημισμόν Πρότυπων.

Για πόσα χρόνια ακόμη θα βαράμε το σαμάρι ενώ φταίει ο γάιδαρος; Για πόσα χρόνια ακόμη θα επιβάλλονται οι εύκολες αντιμεταρρυθμίσεις αντί οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; Προχθές διεξήχθη ο διαγνωστικός διαγωνισμός PISA και άρχισαν πάλι οι γνωστοί θορυβώδεις προβληματισμοί. Μα γιατί δεν μπορούν να πάνε καλύτερα οι Ελληνες μαθητές; Γιατί έχουν υποβαθμιστεί τα δημόσια σχολεία; Αλήθεια, γιατί; Ποιος «στρατηγός» μπορεί ν' απαντήσει; Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν κάνει μεγάλες εκστρατείες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η οποία όμως δεν αλλάζει. Το ελληνικό σχολείο έχει εγκαταλειφθεί.

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες ημέρες από την τελευταία προσπάθεια παραπλάνησης των οικογενειών που διεκδικούν για τα παιδιά τους το δικαίωμα στη μόρφωση. Πληθαίνουν συνεχώς οι διαμαρτυρίες για τα λάθη στα θέματα, την προχειρότητα και την πληγή στο αδιάβλητο των εξετάσεων που έγιναν, την περασμένη εβδομάδα, στα Πρότυπα Σχολεία. Η μετατροπή τους σε μίνι πανελλαδικές λόγω της τεράστιας αύξησης των Προτύπων τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο ανάλογο των εθνικών εξετάσεων.

Η κυβέρνηση, αντί να αναβαθμίσει τα υπόλοιπα σχολεία, σκέφτηκε το ιδιοφυές σχέδιο της αύξησης των Προτύπων ανά την Ελλάδα. Για να δώσει τι; Μια καλύτερη ευκαιρία στα παιδιά; Μια ακριβότερη προετοιμασία στην πίεση των εξετάσεων που θα συναντήσει σε όλη τη μαθητική του ζωή; Το φροντιστήριο και τα ιδιαίτερα αρχίζουν από την Ε' Δημοτικού (για την εισαγωγή στην Α' Γυμνασίου). Δεν τα υπολόγισε καλά όμως.

Ο πόλεμος των οικογενειών φουντώνει. Τώρα έχει μετατεθεί στο πεδίο της «αδικίας» των μαθητών που απάντησαν σωστά χωρίς τις διευκρινίσεις της Επιτροπής και τη διαβεβαίωση της ευνοϊκής βαθμολογικής μεταχείρισης. Σε μία από τις επιστολές που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΣ από γονείς μαθητών που διαγωνίστηκαν γίνεται διάκριση ανάμεσα στους άλλους και σ εκείνους που απάντησαν εξ αρχής σωστά στις επίμαχες ερωτήσεις και δείχνουν «τη λογική σκέψη και τις γνώσεις» τους. Και αφού καταγγέλλεται το διαβλητό των εξετάσεων, ο εμπαιγμός και η ματαίωση των προσδοκιών μαθητών και οικογενειών, ζητείται η ακύρωση των εξετάσεων ή η βαθμολόγηση χωρίς τις διευκρινίσεις που δόθηκαν αργότερα.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κατανοούμε ότι την ίδια αγανάκτηση και κατάφωρη αδικία συναισθάνονται όλοι οι γονείς των μαθητών που απάντησαν ορθά στις ερωτήσεις 9, 15 και 23 και μάλιστα όχι τυχαία, αλλά κατόπιν λογικής σκέψης και γνώσεων, όπως προελέχθη. Η λογική και η δικαιοσύνη υπαγορεύουν ότι, εφόσον τα θέματα στη Γλώσσα βρίθουν ανακριβειών και αστοχιών και προκειμένου οι εξετάσεις να είναι αδιάβλητες, θεμιτές και δίκαιες, είτε θα πρέπει να ακυρωθούν εν συνόλω οι εξετάσεις, είτε απλά να αξιολογηθούν και βαθμολογηθούν οι απαντήσεις, όπως αναρτήθηκαν επισήμως στις 18/05/2024, χωρίς τις διευκρινίσεις».

Υπάρχει όμως και δεύτερη πλάνη. Γνωρίζουν οι οικογένειες σε ποια Πρότυπα στέλνει τους «καλούς» μαθητές ο πρωθυπουργός και ο προχωρημένος υπουργός Παιδείας; Πόσο καινοτόμα είναι αυτά; Ορισμένες από τις απαντήσεις που δεν θα δώσει η κυβέρνηση: η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σε αυτά έγινε φέτος ύστερα από 10 χρόνια. Τα μαθήματα δεν διαφέρουν από το ωρολόγιο πρόγραμμα με των υπολοίπων. Εξοπλισμό δεν έχουν όλα. Αρκετά, δε, απλώς βαφτίστηκαν Πρότυπα και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα χρόνια προβλήματά τους.

«Πώς θα προσφέρουμε καινοτόμες μεθόδους και θα προάγουμε τη σκέψη και όχι την απομνημόνευση, την κριτική σκέψη και όχι τη στείρα προσέγγιση όταν, για παράδειγμα, έχουμε το ίδιο ωρολόγιο πρόγραμμα με τα υπόλοιπα και στην Α' Γυμνασίου η Φυσική διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα;» αναρωτιέται εκπαιδευτικός που διδάσκει χρόνια σε Πρότυπο Σχολείο.

Δεν αρκεί το βάφτισμα κάποιων σχολείων σε Πρότυπα αν δεν εξασφαλιστεί η προίκα τους. Κι αν η κυβέρνηση απαντά με την απλώς η αριθμητική αύξηση των Προτύπων, τότε πώς θα πείσει για τη σοβαρή λύση πραγματικής αναβάθμισης των υπόλοιπων δημόσιων σχολείων; Εκτός κι αν λειτουργεί καρμπόν η συνταγή με τα Πανεπιστήμια. Καλά τα δημόσια, αλλά καλύτερα τα ιδιωτικά που θα «απελευθερώσουν» κιόλας την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλωστε τα στόματα από το περιβάλλον της κυβέρνησης (έως και ΜΜΕ) συνεχίζουν τις φωνές καταστροφολογίας.

Γνωρίζουν καλά το παιχνίδι της απαξίωσης που προηγείται της επίθεσης. Διαβάζουμε κι ακούμε: «Τα ελληνικά σχολεία έχουν υποβαθμιστεί», «Η μεγάλη στροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση» κ.ά. Τώρα μιλάνε (ξανά, όπως κάθε χρόνο) για την παταγώδη αποτυχία στην PISA. Και όταν θα έρθει η ώρα, θα διαφημίσουν τα καλά φάρμακα για την εξυγίανση: κλείσιμο σχολείων που δεν θα περνάνε από την αξιολόγηση (εξαιτίας της εγκατάλειψης και από τους άριστους μαθητές), μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών, υποχρεωτική φοίτηση στα Πρότυπα (σε περιοχές που δεν υπάρχει άλλο δημόσιο σχολείο) και εν τέλει συρρίκνωση όλου του φάσματος της δημόσιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν λεφτά, αλλά όχι για την Παιδεία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι εξετάσεις σε Πρότυπα Σχολεία και PISA πιστοποιούν την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας